Prechod severnou časťou Tribeča

10.1.2009

Trasa : Skýcov - Vápenný vrch (vyhliadková veža) - Krásny vrch - Rakyta - Javorový vrch - Medvedí vrch - Dekanova chata - Studená dolina - Solčany.
Parametre trasy : Dĺžka 24 km, prevýšenie 500 m, stredne náročná túra.
Lokalita : Tribeč.
Popis :  Na Vápennom vrchu nad obcou Skýcov sa nachádza 18-metrová drevená vyhliadková veža. Javorový vrch je dôležitá križovatka turistických chodníkov na hlavnom hrebeni Tribeča. Po zrútení drevenej triangulačnej veže prevyšujúcej vrcholky stromov je tento vrch bez výhľadu. Aj na Medveďom vrchu je križovatka turistických ciest. Tam opustíme hrebeň a zídeme okolo Dekanovej chaty do obce Solčany.
Doprava :  autobusom SAD z Partizánskeho do Skýcova o 6:10. Naspäť zo Solčian autobusom SAD o 15:53.


V mraze a snehu po Tribeči

     Ani mrazivá januárová sobota s rannými teplotami  -14 stupňov neodradila 28 turistov z TK Horec, aby sa nevydali na svoju prvú tohtoročnú akciu. Prechod severnou časťou pohoria Tribeč, ktorá patrí do chránenej krajinnej oblasti Ponitrie, začal výstupom na Vápenný vrch. Ten sa nachádza nad obcou Skýcov a bol známy ťažbou vápenca, ktorý sa v peciach nad dedinou menil na pálené vápno. Na vrchole stojí 18-metrová drevená vyhliadková veža. Tí odvážnejší horci vyšli zasneženými schodmi až hore. Okrem notoricky známych kopcov bol výhľad i na hrad Hrušov a v diaľke sme zazreli paru z atómovej elektrárne Mochovce. Okolo ôsmej hodiny vyšlo spoza vrcholkov stromov slnko a nastal nádherný slnečný deň. Popri studničke s názvom Posledná nádej a niekoľkých partizánskych bunkroch sa dostávame na Javorový vrch, najvyšší bod dnešnej túry. Cestou nám pod nohami vŕzga sypký sneh, ktorého napadlo okolo 15 centimetrov. Na vrchu sa nachádza križovatka turistických chodníkov; žltá značka odbočuje na Cibajky a Kostrín. Vynovená a zasklená schránka s vrcholovou knihou obsahovala i dva štamprlíky a fotku zosnulého turistu. Na zemi sme si mohli všimnúť zvyšky drevenej triangulačnej veže, ktorej však zub času už dávejšie podrazil nohy.
     Cestou z Javorového vrchu na Medvedí vrch sme nestretli ani jedného medveďa, zrejme všetky spia spánkom spravodlivých. Medzi stromami sme však zazreli najprv 10-členné a potom ešte 8-členné stádo cválajúcich diviakov. Niektoré jedince na chvíľu i zastali, započúvali sa do šumu lístia storočných dubov a znovu sa rozbehli. Ženy sa však čiernej zveri báť nemusia, pretože diviaky obľubujú hlavne žalude. Po oddychu na Medveďom vrchu sme sa už spustili dole k Dekanovej chate. Cestu nám ešte oživilo stretnutie s velikánskou sovou a s tmavým ďatľom. Studenou dolinou so zamrznutým potokom prichádzame do 900-ročnej obce Solčany, kde končíme dnešnú 24-kilometrovú túru.
 

18-metrová vyhliadková veža Výhľad z veže na Skýcov Z vtáčej perspektívy Po náučnom chodníku

Východ slnka spoza lesa Partizánsky bunker Načo nosiť drevo do lesa? Rakyta a Javorový vrch

Oddych na vyhliadke   Snehová krása  

Osie hniezdo v maringotke
lesných robotníkov
  Listovanie vo vrcholovej knihe Pozostatky triangulačnej veže
na Javorovom vrchu

Vrcholová fotografia   Zasnežená železná opona  

Blankytná obloha Prestávka na Medveďom vrchu Dekanova chata bez dekana Potok v Studenej doline