Vianočný výstup na Žarnov

27.12.2009

Trasa : Oslany – Ľubianka – Žarnov – Ľubianka.
Parametre trasy : Dĺžka 11 km, prevýšenie 606 m, menej náročná.
Lokalita : Vtáčnik.
Doprava : vlakom z Partizánskeho do Oslian o 8:08, vlakom z Prievidze do Oslian o 8:05, resp. individuálne.
Zraz a spoločný odchod od ihriska na Ľubianke o 9:30.
Doprava späť : autobusom SAD z Oslian o 14:40, z Hornej Vsi o 16:05 alebo individuálne.

Tradičný zimný výstup na 840-metrov vysoký vrch v pohorí Vtáčnik. Na vrchole bude privítanie účastníkov, založenie novej vrcholovej knihy, spoločný zápis a fotografie, rozdávanie účastníckych listov, pohostenie. Na Ľubianke v pizzerii posedenie pri pizzi, nápojoch a vianočnom pečive.


Vianočný výstup na Žarnov

     Tak ako každý rok, aj teraz sa vydali Horci deň po Štefanovi dobre známym chodníčkom z Ľubianky na neďaleký Žarnov. Tentokrát sa ale nebrodili v hlbokom snehu, ani nemrzli v chladnom vetre. Tento rok na sopečnom 840-metrovom vrchu vládlo skoro jarné počasie, ktoré turistom poskytlo pohodu a krásne výhľady do okolia. Na vrchole nebolo pritesno ako pred rokom, pretože turisti z Oslian a okolia si pre výstup zvolili iný termín. Väčšina účastníkov sa dostala na vrchol chodníkom po žltej značke, ale niekoľko fajnšmekrov si zvolilo skratku po reťazami zaistenej mini ferratke. Pol hodinu pred pravým poludním, keď sme sa už všetci zhromaždili neďaleko vrcholového kríža, nás privítal predseda TK Horec Peter Horváth a po jeho príhovore prebehla družná debata, fotenie, rozhovory s priateľmi, koštovanie vianočného pečiva a rôznych nápojov. Pri zostupe sme si tiež zaspievali slovenské ľudové a národné pesničky. Tohtoročný výstup na Žarnov sme zakončili v príjemnom prostredí novej útulnej krčmičky na Ľubianke, kde sme pokračovali v nedokončených rozhovoroch z vrcholu.
     Počasie, aj keď nie práve mrazivé, nám vytvorilo pohodovú atmosféru, pri ktorej sme zabudli na problémy všedných dní a doprialo nám venovať sa viac priateľom, na ktorých možno inokedy nemáme až toľko času.