Zlaňovanie na Veľkom vrchu

16.5.2009

Trasa : Oslany – skaly Brálie pod Veľkým vrchom – Veľký vrch – sedlo pod Drieňovým vrchom - Skačany - mlyn - Šimonovany.
Parametre trasy : Dĺžka 15 km, prevýšenie 200 m, stredne náročná akcia. Skalné steny Brálie – 7 metrov a 11 metrov.
Lokalita : Veľký vrch – vápencové skaly Brálie za kameňolomom v Malých Kršteňanoch.
Popis :  Kurz lezenia a zlaňovania pre začiatočníkov a mierne pokročilých, požičiavanie horolezeckého výstroja, skúsení inštruktori z radov TK Horec.
Po horolezeckých pokusoch spoločný výstup na Veľký vrch patriaci do chránenej prírodnej rezervácie s lesostepným rázom. Po oddychu a zápise do vrcholovej knihy prechod do sedla pod Drieňovým vrchom a lesnými chodníkmi do Skačian. Občerstvenie v dedinskej krčme, popri mlyne do Šimonovian.
Doprava :  Spoločný odchod vlakom z Partizánskeho do Oslian o 8:07. Možná je aj individuálna doprava (peši, bicyklom, autom).
Začiatok o 9:00 na skalách Brálie pod Veľkým vrchom.


 Zlanovanie na Veľkom vrchu

     Aj tento rok si dali horci do plánu zlanovanie, ktoré je obľúbené hlavne u mladších turistov, ale aj u ďalších záujemcov túžiacich vyskúšať si niečo neštandardné a trochu adrenalínové. Nejedná sa však iba o zlanovanie, skôr o vyskúšanie si lezenia na ľahších trasách cvičných skál a následne spustenie sa dolu. Počasie nám prialo, vlakom sme sa do ospalej staničky Oslany dopravili šiesti, potom peši povedľa nepoužívaných koľají cez rieku Nitru do dolomitovej bane, asfaltkou k odbočke pod skaly, ešte prekonať krátky ale strmý chodník a sme na mieste. Školení horci - tam už naťahovali laná a chystali výstupové cesty. Postupne sa trúsili aj ostatní turisti. Keď už bolo všetko pripravené a skontrolované, mohlo sa začať. Hlavne tí mladší sa ihneď pustili do lezenia, skúšali rôzne cesty a varianty, potom ich inštruktori spustili dolu a už sa obzerali po ďalšej ceste v stene či stienke. Zaliezli si aj dievčatá, niektoré naozaj prekvapili svojimi výkonmi a odvahou. Poniektorých odvážlivcov, čo si nedali pozor, to trochu obúchalo o skalu a jednu dievčinu po vylezení steny bolo treba dávať dolu iným spôsobom, než zlanením či spustením. Všetko sa však dialo bezpečne a pod odborným dohľadom. Zažili sme aj veľa srandy, porozprávali sa s kamarátmi, Dušanovi napravil krk náš terapeut Daniel. Po skončení horolezeckého výcviku sme sa rozdelili na skupinky smerujúce na vrchol Veľkého vrchu alebo na druhú stranu do Skačian. Skupinku do Skačian viedol turista Jožko Gahér, znalec dejín tohto kraja, takže svojim spolupútnikom porozprával všeličo zaujímavé z dávnej i menej dávnej histórie Skačian a okolia.
     Celkove sa tejto turisticko-lezeckej akcie zúčastnilo dvadsaťdva turistov a celú trasu do Skačian absolvovalo sedem statočných. Keďže badať živý záujem aj o takéto netradičné turistické podujatia, budeme ich každoročne zaraďovať do turistického kalendára TK Horec.

 

Rosa na kolejích Prípravy vrcholia Dirigent Prvý odvážlivec

Istenie lezca Pod dohľadom
inštruktora Dušana
Záchranná akcia Sklad materiálu

Masážny salón Zubami-nechtami Menší oddych Pohľad z výšky

Prvý raz na skalách Horci na vrchole
Veľkého vrchu
Oddych pod Drieňovým vrchom Pri chatke Varty

Jožko Gahér vysvetľuje
históriu Skačian
Kríž nad dedinou Skačiansky mlyn s predajom rýb