Prechod hrebeňom Červených vrchov

21.8.2010

Trasa 1 :  Kiry - dolina Košcieliska - Chuda Przelaczka - Temniak - Krasenica - Malolučniak - Kondratova kopa - Przelecz Kondracka - Giewont - Przelecz Kondracka - poľana Kondratova - poľana Kalatowski - Kužnice.
Trasa 2 :  Kiry - dolina Košcieliska - Chuda Przelaczka - Temniak - Malolučniak - Kondratova kopa - Kasprov vrch - Kužnice.
Parametre trasy : Dĺžka 20 km, prevýšenie 1300 m, náročná vysokohorská túra.
Lokalita : Poľské Tatry.
Popis :  Zo strediska Kiry vystúpime najprv na vrch Temniak, potom na ďalšie významné vrcholy Červených vrchov. Hrebeň opustíme na Kondratovej kope. Zídeme do Kondratového sedla a vystúpime na národnú horu Poľska Giewont. Napokon zostúpme ku Kondratovej chate, kde si doprajeme dlhší oddych.
Doprava :  vlastným autobusom. Odchod o 3:00 od Supermarketu Šípok a o 3:10 od železničnej stanice Partizánske.
Cena :  11 eur pre členov, 12 eur pre nečlenov, 10 eur pre študentov.

Nezabudnite si vziať zopár zlotých, občiansky preukaz a preukaz poistenca.
Odporúčame tiež vybaviť si cestovné poistenie.


Horci vystúpili na národný vrch Poľska Giewont

     Už o tretej hodine rannej sa plný autobus horcov vybral k našim severným susedom, aby prešli hrebeň Červených vrchov a zdolali známy Giewont. Okrem Partizánčanov a turistov z okolitých dedín sa k nám pridali aj niekoľkí Prievidžanci a dvaja Martinčania. Jasná noc plná trblietavých hviezd predznamenávala pekné slnečné počasie, a tak tomu bolo.
     Z turistického strediska Kiri sme o siedmej ráno vošli do doliny Košcieliska. Po chvíli chôdze popri potoku sme v rámci rozcvičky začali prudko
stúpať na prvú dvojtisícovku Temniak. Je to vrch, ktorého severnú časť tvoria kolmé 200-metrové bralá. Tie väčšinu dňa nie sú osvetlené slnkom, takže pôsobia skutočne temne. Po prekonaní 1100-metrového prevýšenia väčšinou v otvorenom teréne sme si na Temniaku dopriali zaslúžený oddych. Výhľad bol unikátny. Vysoké Tatry, Roháče, ba aj Nízke Tatry sme videli v celej svojej nádhere - a to netradične zo severnej strany. Mnohé protiľahlé vrchy nám boli známe z osobnej návštevy. Z výšky obdivujeme aj náš dnešný cieľ - poľský národný vrch Giewont a oproti zase náš národný vrch Kriváň, ktorý je o 600 metrov vyšší. V porovnaní s ním vyzeral Giewont ako trpaslík.
     Ďalšou zdolanou dvojtisícovkou bol kopec Malolučniak. Celé Červené vrchy sú tvorené vápencom s početnými jaskyňami. Hôľnatý hrebeň je porastený trávou, ktorá sa na jeseň sfarbuje do červena. Vedie tade i slovensko-poľská hranica, i keď z našej strany je prístup zložitejší, preto sa ako štartovací bod radšej volí niektoré stredisko v Poľsku. Na Kondratowej kope okrem nás oddychovala i desiatka mníšok. Sympatické, že aj v kláštoroch holdujú turistike. Naša doteraz jednotná výprava sa rozdelila na dve časti. Väčšina klesla do sedla Kondračka a vystúpila na 1894 metrov vysoký Giewont. Vzhľadom na krásne počasie tam bolo príšerne veľa turistov, v exponovaných úsekoch sa im bolo treba vyhýbať a postupovalo sa dosť pomaly. Na vrchole sa to ľuďmi len tak hemžilo. Viacerí si na kopček vybehli iba tak v teniskách. Výhľad vďaka izolovanej polohe tohto vrchu bol uchvacujúci. Po urobení vrcholových fotografií so slovenskou zástavou klesáme k chate na Kondratowej poľane, kde si doprajeme dlhý oddych. Už náš čaká iba kratší zostup do turistického strediska Kužnice a odtiaľ buď pešo, taxíkom alebo koňmo do Zakopaneho.
     Menšia skupinka, ktorá túžila prejsť celý hrebeň Červených vrchov, pokračuje po červenej značke až na Kasprov vrch, čím dosiahli dnešnú štvrtú dvojtisícovku. Na ňom sa nachádza vrchná stanica lanovky, hvezdáreň a bufet. Pred nami sa týči mohutná Svinica, ktorú sme mali česť navštíviť minulý rok. Zostup z Kasprovho vrchu trval necelé dve hodinky. Podchvíľou nám takmer nad hlavami prefrnkla kabínka modernej lanovky. Napokon sa všetci schádzame na parkovisku pod skokanskými mostíkmi a
po piatej hodine plní dojmov z krásnej prírody odchádzame domov.
 

Štart v stredisku Kiri Vstup do Tatranského národného
parku - dolina Košcieliska
  Prvý menší oddych

Pohľad na Západné Tatry
a Roháče
Bystrá, Blyšť, Klin, Jakubiná   Konečne malá rovinka

 Kominársky vrch Temniak je zo severu
naozaj temný
Kamera, strih a réžia...

 Oddych na Temniaku  Poľský národný vrch
Giewont
  Jednou nohou na Slovensku,
druhou v Poľsku
  

  A toto je slovenský národný
vrch - o 600 metrov vyšší
Hlavný hrebeň Vysokých Tatier Klesanie do sedla Kondračka

Giewont, v doline Zakopane  17. vatikánsky koncil
pod holým nebom
 Na Kondratowej kope  

 Pomaly, ale isto Tlačenica pod vrcholom  Giewont - 1894 metrov Horci na vrchole

 Zástupy turistov Chata na Kondratowej poľane

 Vľavo Kasprov vrch,
vpravo Svinica
 Toto všetko sme prešli   Svinica a Kozie vrchy  

Horná stanica lanovky
a bufet na Kasprovom vrchu
 Smädný turista   1000-metrové prevýšenie
sa dá zdolať aj jednoduhšie
Zátišie so Svinicou

 Počas zostupu do Kužníc  Lanovka a Červené vrchy Náš najmladší O chvíľu odchádzame domov