Čistenie lesných chodníkov

1.5.2010

Trasa :  Dolný pomník - Horný pomník - Osečný - Hlboké - Chata Ondrej - studnička -  reštaurácia Salaš.
Parametre trasy : Dĺžka 12 km, prevýšenie 250 m.
Lokalita : Tribeč.
Popis : V rámci akcie Svetový deň Zeme si viaceré turistické kluby a občianske združenia spravili brigády so zbieraním odpadkov na lesných chodníkoch a pod skalami. Zrovna v tom termíne mal TK Horec autobusový zájazd do Volovských vrchov. Keďže i horci chcú prispieť k väčšej čistote turistických ciest a chodníkov, ktoré niektorí "milovníci prírody" neúnavne zanášajú množstvom svinstva, vyhlasujeme túto akciu. Z dolného pomníka prejdeme cez Osečný a Hlboké na chatu Ondrej a odtiaľ na Salaš. Tam bude čakať dobré pivko a guláš.
Spoločný odchod :  o 9:00 od dolného pomníka.

Ak bude pršať, čistenie sa neuskutoční. Ale nepršalo.


Sviatok práce oslávený čistením lesných chodníkov

     V rámci aprílovej akcie Svetový deň Zeme viaceré turistické kluby a občianske združenia zorganizovali brigády so zbieraním odpadkov na lesných chodníkoch, pod skalami a na okraji lesa. Zrovna v tom termíne mal turistický klub Horec autobusový zájazd do Volovských vrchov. O týždeň neskôr sa však horci spolu s pracovníkmi firmy Velux stretli na spoločnej čistiacej akcii. Stalo sa tak presne na Sviatok práce. Užitočnejšie ako počúvať staré-známe frázy dakde na námestí  bolo vybrať sa do voňavej májovej prírody a spraviť aj niečo prospešné. A tak sa vyše dvadsať milovníkov prírody stretlo pri Dolnom pomníku, kde ich privítal predseda Horca s kratším prejavom. Veluxáci porozdávali účastníkom plastové vrecia a mohlo sa začať čistenie lesných chodníkov na 12-kilometrovej trase Dolný pomník - Horný pomník - Osečný - Hlboké - chata Ondrej - studnička - Salaš. Svojimi malými nôžkami časť túry absolvoval aj dvojročný Janko, ale tiež najmladší turista, iba 9-mesačný Dárius, domácky nazývaný Darček. Samozrejme, že na kopce sa neštveral po vlastných, zatiaľ sa iba pohodlne viezol v sedačke na chrbte svojich rodičov. Jeho nenarodený súrodenec sa celý čas vozil v ešte pohodlnejšej kolíske...
     Nazbieralo sa niekoľko vriec plných všakovakého odpadu, medzi ktorým nechýbali staré hrnce, metly, sklo, ale väčšinu tvorili plastové fľaše a obaly z napolitaniek (v kurze bola hlavne horalka). Kupodivu na danej trase nebolo odpadu až tak veľa, koľko by sa dalo od Partizánčanov očakávať. Výdobytky civilizácie priniesli účastníci akcie k Salašu, kde ich už čakal dobrý guláš a osviežujúce nápoje. Občerstvenie zabezpečila firma Velux, za čo jej patrí poďakovanie.
 

Stretnutie pri Dolnom pomníku Najmladší turista Darko Menší oddych pri
Hornom pomníku
Pod napätím

Bezvýhľadový vrch Osečný Na Hlbokom Čistenie v okolí studničky

Nazbieraný odpad Na salaši pri guláši