Deň s Horcom

10.4.2010

Trasa : Supermarket na sídlisku Šípok - Malé Uherce - Šípok - Hlboké - kaplnka pod Veľkým Cerokom - Michalov vrch - Vrchhora - Kolačno - Fatinová - bufet Kameň pri priehrade Veľké Uherce.
Parametre trasy : Dĺžka 23 km, prevýšenie 600 m, menej náročná túra.
Lokalita : Tribeč.
Popis : Turisticko-poznávacia akcia pre členov a sympatizantov klubu. Túra začne výstupom na vrch Šípok, na ktorom horci organizovane ešte nikdy neboli. Cez Hlboké dôjdeme na Michalov vrch a Vrchhoru. Nakoniec prídeme do bufetu Kameň pri uhereckej priehrade, kde bude pripravený výborný guláš. Pri príležitosti 10. výročia vzniku klubu bude mať predseda slávnostný prejav a členovia si môžu zakúpiť propagačné predmety - odznaky so znakom klubu.
Doprava : peši. Stretnutie pri Supermarkete na sídlisku Šípok o 7:30.
Doprava späť : peši, autami, autobusom o 13:10, 15:10 alebo 17:03.


Deň s Horcom zavŕšený znamenitým gulášom

     Presne 10 rokov od ustanovujúcej členskej schôdze, na ktorej bol 10. apríla 2000 oficiálne založený turistický klub HOREC, si 63 turistov pripomenulo toto okrúhle výročie počas akcie Deň s Horcom. I napriek nepriaznivej predpovedi počasia nielenže nepršalo, ale zo začiatku sa na nás usmievalo aj jarné slnko. Stredne náročná, asi 23-kilometrová túra začala výstupom na vrch Šípok. Zaujímavé je nielen to, že to bol prvý spoločný výstup horcov na tento vrch, ale aj to, že viacerí Partizánčania navštívili Šípok po prvýkrát. Strmosť severného svahu dala niektorým účastníkom poriadne zabrať. Po oddychu, zápise do vrcholovej knihy a spoločnej fotografii sa zberáme na Hlboké. Osada bola vyľudnená, nikde ani človiečika. Na lúke nás vítajú žlté hlávky prvosienok a zopár fialiek. Podľa povôdného plánu sa malo vystúpiť aj na vrch Osečný, ale z časových dôvodov sa tento cieľ vynechal. Ďalšou zastávkou bola kaplnka na križovatke lesných ciest, odkiaľ je už len kúsok na Michalov vrch známy zvyškami po starom slovanskom hradisku a stredovekom hrade. I tu sa niektorí turisti ocitli po prvýkrát, takže si vychutnali výhľady na Strážovské vrchy a Vtáčnik. Cez Vrchhoru a Kolačno sa dostávame k osade Fatinová s pekne upravenými chalúpkami. Celou cestou sme nestretli žiadne väčšie zviera, iba v Drahožickej doline ležala v prachu jedna zlisovaná salamandra. Napokon všetci schádzame k bufetu pri uhereckej priehrade. Tam už rozvoniaval výborný guláš z dielne šéfkuchára Jožka Gahéra a jeho pomocníkov Renáty a ďalšieho Jožka. Po obede, kedy si niektorí hladoši dali naložiť až trikrát, sme si vypočuli prejav predsedu Petra Horvátha, v ktorom zhodnotil desať rokov činnosti Horca. Poslucháči sa podozvedali zaujímavé štatistické a faktografické údaje o turistickom klube. Gulášom preplnení turisti si mohli zakúpiť aj odznak so znakom nášho klubu. V družnom rozhovore pri dobrých nápojoch sa pomaly končilo toto vydarené podujatie.
     Do ďalšej desiatky želáme Horcu veľa síl, mnoho členov a hlavne zaujímavé turistické akcie v nádherných slovenských, ale i zahraničných pohoriach.
 

          

Privítanie účastníkov
v Malých Uherciach
  Prvý oddych pod napätím
na strmom svahu Šípku
Pohľad na rodné mesto

  A už sme na Šípku    

Osada Hlboké Aj mravce sa prebúdzajú Dobrú chuť ! Oddych pri kaplnke

Dnes poštári prevládali
nad železničiarmi
Kaplnka na križovatke
pod Veľkým Cerokom
Posedenie na Michalovom vrchu  

  Zrúcanina na Vrchhore   Samorast v Kolačne

Predsedov prejav Horci okolo šéfkuchára
Jožka Gahéra