Prechod hrebeňom Hrubého Jeseníka

11.9.2010

Trasa :  sedlo Skřítek - Nad Skřítkem - Pod Stracenými kameny - Jelení studánka - Nad malým kotlem - Nad ovčárnou - Ovčárna - U Barborky - Praděd - chata Švýcarna - Slatě - Malý Jezerník - Červenohorské sedlo.
Parametre trasy : Dĺžka 25 km, prevýšenie 900 m, stredne náročná túra.
Lokalita : Hrubý Jeseník.
Popis :  Praded je najvyššia hora Hrubého Jeseníka s výškou 1491 m. Výborný kruhový výhľad. Za dobrého počasia vidno Krkonoše, Beskydy, Vysoké Tatry. Na vrchole je 160-metrový vysielač. Reštaurácia, vyhliadková terasa dostupná výťahom.
Vysoký vodopád - 45-metrový skalný stupeň, cez ktorý prepadá Studený potok.
Stracené kameny - výhľadová skala s kamenným morom opradená povesťami.
Ovčárna - horská chata, v blízkosti je významné lyžiarske stredisko s 5 vlekmi.
Švýcarna - najstaršia horská chata v Hrubom Jeseníku. Pod chatou Česnekový dúl s výskytom cesnaku sibírskeho.

Doprava :  vlastným autobusom. Odchod o 2:00 od Supermarketu Šípok a o 2:10 od železničnej stanice Partizánske.
Cena :  18 eur pre členov, 20 eur pre nečlenov, 16 eur pre študentov.

Nezabudnite si vziať české koruny, občiansky preukaz a preukaz poistenca.


Na Praděde - najvyššom vrchu Moravy

     Skrátená verzia autobusu si po 34 horcov prišla k tradičným stanovištiam už o druhej hodine ráno. Čakala nás totiž predlhá cesta na Moravu, k pohoriu Hrubý Jeseník. Miniautobus mal napriek svojej modernosti aj nejaké muchy. Na hrboľatých slovenských cestách sa kymácal zo strany na stranu, no hotová kyvadlová doprava. Ženská v navigátore občas protirečila sama sebe, a tak sa šoférovi podarilo tu i tam poblúdiť. Najmä kruhový objazd v Uničove sme si v rámci vyhliadkovej jazdy prešli niekoľkokrát. Škrt cez rozpočet spôsobil šoférovi aj trojmetrový most, pod ktorým to zaškrípalo a autobus získal ľahšie odreniny. Napokon o siedmej hodine prichádzame k reštaurácii Skřítek, kde bol štartovací bod našej 25-kilometrovej túry. Trasa viedla niekoľkými prírodnými rezerváciami, najväčšou z nich je rezervácia Praděd. Kým podľa telefonátov v rodnom meste celý čas pršalo, my sme mali prevažne slnečný deň.
     Prvým turisticky významným objektom boli Stracené kameny, ktoré sme bez problémov našli. Je to výhľadová skala s kamenným morom. Nádherným hôľnatým hrebeňom pokračujeme k Jelení studánce. Okrem prameňa čerstvej vody tu stojí i murovaná turistická nocľaháreň. Celá trasa je vzorne označená, smerovníky sú osadené novými tabuľami, ktoré informujú o vzdialenostiach pre peších turistov, pre cyklistov i bežkárov. Na Vysokej holi nachádzame starý hraničný kameň z roku 1681. Po chvíli stretávame dvoch mladíkov na štvorkolke. No, vzdychneme si, ani v Čechách si nevedia rady s divokými jazdcami, ktorí sa preháňajú po chránených územiach? Z omylu sme vyvedení po priblížení sa k terénnemu stroju. Dvojica mužov prírodu neničí, ale naopak - obnovuje zimné turistické značenie, vymieňa poškodené snehové tyče za nové. Po chvíli chôdze sa nám prvý raz odkrýva výhľad na povesťami opradený vrch Praděd. Prudšie klesáme popri Petrových kameňoch do strediska Ovčárna. Horská chata ponúka bohatý výber dobrého jedla a nápojov. Nepohrdli sme. V okolí chaty je najvýznamnejšie a najvyššie položené lyžiarske stredisko v Českej republike.
    Po dlhšom oddychu pokračujeme po asfaltovej ceste na 1491-metrový vrch Praděd. Je to najvyššia hora Moravy so 162-metrovým vysielačom. Ten stojí na mieste bývalej kamennej rozhľadne, ktorá sa však pred 50 rokmi zrútila. V budove vysielača sa nachádza reštaurácia a vyhliadková terasa dostupná výťahom. Práve počas našej prítomnosti sa tu konala svadba. Na hostinu nás nepozvali, vystačiť sme si museli s vlastnými zásobami. Ani nie hodinka chôdze a relaxujeme pri ďalšej chate Švýcarna. Je to najstaršia horská chata v Hrubom Jeseníku. Pod ňou sa nachádza Cesnakový dol s výskytom cesnaku sibírskeho. Čakajú nás ešte mokrade Slatě. Ponad bahná a rašeliniská sú vybudované drevené chodníky. Okrem iných vzácnych rastlín tu rastú i mäsožravé rosičky. Mužská časť turistov si v tejto oblasti pre istotu odpustila malú potrebu. Čo keby náhodou? Posledným stúpaním sa dostávame na Klínovec, odkiaľ na protiľahlom hrebeni vidíme štyri veterné elektrárničky. Vrtule sa netočili, ani nefúkalo. Potom už zostupujeme do Červenohorského sedla, významného to turistického a rekreačného strediska s viacerými vlekmi. Tu končí naša púť nádherným moravským pohorím.

 

Reštaurácia Skřítek - štart túry Náš moderný,
navigátorom riadený autobus
Traja škriatkovia  :-) Stracené kameny...

... a na nich nestratení horci Hrubý Jeseník - krásna... ... hrebeňová túra Prírodná rezervácia Břidlična

  Jelení studánka Turistická nocľaháreň
pri studničke
Vysoká hole

Prastarý hraničný kameň Obnova zimného
turistického značenia
Petrovy kameny   Praděd - najvyššia hora Moravy

 Ovčárna 162-metrový vysielač V čase našej návštevy sa tu
konala aj svadba
 

  Pohľad na hrebeň, ktorým sme
doobeda prechádzali
Oddych na chate Švýcárna  

Turistické smerovníky
v perfektnom stave
Divoká príroda v oblasti Slatě Chodníček nad mokraďami Pozor na mäsožravé rastliny

Nad Malým Jezerníkom     Príchod do cieľa
v Červenohorskom sedle