Kurz VHT na skalách Brálie

21.5. - 22.5. 2010

Trasa : Oslany – skaly Brálie pod Veľkým vrchom – Veľký vrch – sedlo pod Drieňovým vrchom - Skačany - mlyn - Šimonovany.
Parametre trasy : Dĺžka 1 km, prevýšenie 20 m, stredne náročná akcia. Skalné steny Brálie – 7 metrov a 10 metrov.
Miesto, lokalita :
Teoretická časť sa uskutoční u Borikovcov v Šimonovanoch.
Praktická časť bude prebiehať pod Veľkým vrchom – vápencové skaly Brálie za kameňolomom v Malých Kršteňanoch.
Popis :  Kurz lezenia a zlaňovania pre začiatočníkov a mierne pokročilých, požičiavanie horolezeckého výstroja, skúsení inštruktori z radov TK Horec.
Po horolezeckých pokusoch spoločný výstup na Veľký vrch patriaci do chránenej prírodnej rezervácie s lesostepným rázom. Po oddychu a zápise do vrcholovej knihy prechod do sedla pod Drieňovým vrchom a lesnými chodníkmi do Skačian. Občerstvenie v dedinskej krčme, popri mlyne do Šimonovian.
Doprava :  Spoločný odchod o 8:00 od motorestu. Možná je aj individuálna doprava (peši, bicyklom, autom).
Začiatok o 9:00 na skalách Brálie pod Veľkým vrchom.
Poplatok :  členovia 2 eurá, nečlenovia 5 eur (nápoje, dačo pod zub, benzín).

Kurz základov VHT

Kurz pozostáva z teoretickej a praktickej časti, ktoré sa uskutočnia počas dvoch dní  21.5. a 22.5. 2010.

Teoretická časť sa začína v piatok 21. mája o 17. hodine u Borikovcov a pozostáva z :
   -   Definície vysokohorskej turistiky a zásad činností vysokohorských turistov
   -    Informácií o nebezpečenstve na horách a zásad pohybu vo vysokohorskom teréne
   -    Výstroji vysokohorských turistov
   -    Základných uzloch a naviazaní na lano

Praktická časť sa uskutoční v sobotu 22. mája na skalách Brálie, kde si frekventanti vyskúšajú lezenie v skalách, zlaňovanie, istenie spolulezca, lezenie po zaistenej ceste a iné základné horolezecké návyky.

Povinná výbava: sedací alebo celotelový úväz a HMS karabína. Vhodné je mať aj zlaňovaciu osmu a prúsikové lanko, nie však nevyhnutné. V obmedzenom množstve možné požičať z klubového materiálu.   

Po absolvovaní kurzu dostane frekventant potvrdenie o absolvovaní kurzu základov VHT. Potvrdenie je platné len s členským preukazom KST a je nutnosťou pre absolvovanie vysokohorských túr na neznačkové vrcholy v Tatrách v sprievode inštruktora VHT.

Prihlásiť sa a získať podrobnejšie informácie môžete mailom na matus.borik@gmail.com alebo na telefónnom čísle 0905 732460. Počet absolventov je obmedzený na 15.

Popri kurze VHT bude možnosť vyskúšať si lezenie a zlaňovanie na skalách aj pre iných záujemcov, tak ako po minulé roky.



Kurz základov vysokohorskej turistiky

     21.5.-22.5. sa uskutočnil pod vedením inštruktorov z TK Horec Kurz VHT. V prvý deň prebiehala teoretická príprava, kedy pre 7 účastníkov školitelia Borikovci robili kurz o bezpečnom správaní sa vo vysokohorskom prostredí, o výstroji vysokohorských turistov a o základných horolezeckých uzloch. V sobotu si účastníci mohli na skalách Brálie prakticky vyskúšať, čo sa naučili. Asi 15 horcov liezlo a zlaňovalo menej náročné úseky na vápencových skalách. Ďalší štyria dali prednosť klasickej turistike a vystúpili na Veľký vrch.