Prechod vrcholmi Pezinských Karpát

23.10.2010

Trasa :  Piesok - sedlo Čermák - Skalnatá - sedlo Javorina - pod Čertovým kopcom - Rybníček - Zbojnícke - Vápenka - Veľká homoľa - Traja jazdci - Nad hvezdárňou - Zochova chata.
Parametre trasy : Dĺžka 17 km, prevýšenie 550 m, menej náročná túra.
Lokalita : Malé Karpaty.
Popis :  Piesok je osada pri Modre. V blízkosti sú skalné útvary, kúpalisko, lyžiarske terény a vleky, ubytovacie zariadenia. Centrom je známa Zochova chata.
Veľká homoľa - výhľadový vrch s 20-metrovou drevenou rozhľadňou. Prvýkrát rozhľadňu vybudoval v roku 1894 Modranský turistický spolok, obnovená bola v roku 2001 na podnet pána Ružeka.
Traja jazdci - rozorvané skalné kremencové útvary západne od Veľkej homole. Poskytujú kruhový výhľad, slúžia aj ako cvičné horolezecké skaly.
Doprava :  vlastným autobusom. Odchod o 6:00 od Supermarketu Šípok a o 6:10 od železničnej stanice Partizánske.
Cena :  8 eur pre členov, 9 eur pre nečlenov, 7 eur pre študentov.


Výhľadové vrchy Pezinských Karpát

Predposlednú októbrovú sobotu si horci za svoj cieľ vybrali zaujímavé vrcholy Pezinských Karpát. Tie sú časťou pohoria Malé Karpaty tiahnuce sa od Bratislavy až po Čachtický hrad. Z osady Piesok, nachádzajúcej sa kúsok nad Modrou, sme sa spolu s fenkou Deisy vybrali po zablatenej lesnej ceste do sedla Čermák. Tam nás milo prekvapil upravený prameň pitnej vody s murovanou studničkou. Potom prehadzujeme výhybku zo žltej na červenú značku - Štefánikovu magistrálu - a strmo vystupujeme na prvý výhľadový kopec Skalnatá. Okrem osamelého stromu môžeme obdivovať aj najvyššie karpatské vrchy, ako sú Záruby a Vápenná. V sedle Javorina sa okrem nás turistov dobre najedla aj naša štvornohá kamarátka, ktorá namiesto dnešných plánovaných 17 kilometrov mohla nabehať hádam aj zo tridsať. Okolo bývalej horárne Rybníček prichádzame k Vápenke a nakoniec stúpame na Veľkú Homoľu. Vypína sa na nej 20-metrová drevená rozhľadňa. Jej prvá verzia bola postavená ešte na konci 19. storočia, obnovená bola na podnet Milana Ružeka v roku 2001. Za dobrej viditeľnosti sa dajú z rozhľadne uvidieť aj Rakúske Alpy, my sme také šťastie nemali. Množstvo ľudí kráčajúcich hore schodmi a tlačiacimi sa na vrcholovej plošine naznačovalo, že malokarpatská príroda je hlavne za pekného počasia u turistov veľmi obľúbená. Iba päť minút od vrcholu sa nachádza ďalší prírodný úkaz - kremencové skaly Traja jazdci. Neveľký, ale zato atraktívny skalný útvar slúži okrem výhľadu aj ako cvičné horolezecké skaly. A veru i niektorí naši turisti a turistky si vyskúšali svoju šikovnosť a o pár minút už ostatným kývali z výšky. Po zápise do vrcholovej knihy klesáme k hvezdárni. Je to komplex niekoľkých budov s kopulami, v ktorých sa skrývajú hvezdárske ďalekohľady. Zariadenie patrí Univerzite Komenského v Bratislave a nachádza sa tu aj seizmologické pracovisko. Okolie bolo poznačené májovou kalamitou - všade množstvo popadaných stromov, ktoré lesníci postupne spracovávajú. Zvuk píl a rachot dreva sme počuli zďaleka. Onedlho prichádzame k Zochovej chate, tá je však kvôli rekonštrukcii zatvorená. Nevadí. Sadáme do autobusu a povestné kačacie špeciality si doprajeme cestou naspäť v príjemnej krčmičke v dedinke Ružindol. Pečená kačica či hus je vcelku drahá, nasýtime sa preto lokšami plnenými kačacou krvou alebo pečienkou a všetko to zapijeme iskrivým karpatským vínkom. Lepší záver peknej jesennej túry si ani nevieme predstaviť.

 

Studnička v sedle Čermák Oddych v sedle Čermák   Osamelý strom na Skalnatej

    Jednonohý pirát V sedle Javorina

20-metrová rozhľadňa
na Veľkej homoli
Informácie o stavbe rozhľadne   Z vtáčej perspektívy

Na najvyššom poschodí Spoločná fotografia
pod rozhľadňou
  Skaly Traja jazdci   Smerovník na Veľkej Homoli

Hvezdáreň
v Malých Karpatoch
Kalamita pod hvezdárňou    

Krása malokarpatskej  prírody  

       

 Zochova chata
bola práve rekonštruovaná
Najvýkonnejšia turistka Deisy