Ponitrianska magistrála

13.11.2010

Trasa :  Štátna cesta - hrad Hrušov - žrebčín Rybník - Skýcovský mlyn - Jedľové Kostoľany - Drieňová - Brezov štál - Krížne cesty - Penhýbel - Veľké pole.
Parametre trasy : Dĺžka 21 km, prevýšenie 550 m, stredne náročnejšia túra.
Lokalita :  Tribeč.
Popis :  Hrušov - malebná zrúcanina hradu z 13. storočia. V súčasnosti je hrad rekonštruovaný.
Skýcovský mlyn - niekdajší mlyn na Hostianskom potoku. Čil horáreň.
Jedľové Kostoľany - podhorská obec ležiaca na južnom svahu Tribečských vrchov. Kedysi mala obec strážnu funkciu, o čom svedčí aj neďaleká Živánska veža. Na vrchu Drieňová sa nachádza rozhľadňa.
Penhýbel - osada medzi Cerovou a Veľkým Poľom. Kedysi roľnícke družstvo, teraz je tu chov koní, jazierko, hostinec.

Doprava :  autobusom SAD. Odchod o 6:10 z autobusovej stanice Partizánske, o 6:16 z Malých Uheriec do zastávky Skýcov, Hrušovský hrad.
Doprava späť :  autobusom SAD z Veľkého Poľa o 15:40.
Cena :  koľko si vypýta šofér.


Prechod Ponitrianskou magistrálou

     Pre nedostatočný záujem o pôvodne plánovanú akciu „Mojtínsky kras – Ostrá Málenica“, ktorý bol spôsobený zlým počasím, musela byť táto akcia zrušená. Výbor TK preto navrhol alternatívnu túru „Prechod Ponitrianskou magistrálou“, na ktorú sa bolo možné dostať sa aj tradičnými autobusovými spojmi.  Nočné prehánky neveštili nič dobré, ale aj napriek tomu ranný autobus vysádza 13 turistov a fenku Deisy tesne pred 7. hodinou rannou na zastávke Skýcov – hrad Hrušov. Po krátkej informácii o túre vyráža neveľká skupinka horcov po červenej značke na hrad. Pekne upraveným chodníkom prichádzame na rozľahlú lúku, na ktorej stojí pomník pripomínajúci časté návštevy týchto miest prvým prezidentom Československej republiky T. G. Masarykom. Po neodmysliteľnom fote prichádzame za pár minút k hradu Hrušov. Od našej poslednej návštevy v roku 2005 sa tu toho veľa zmenilo. Pri príchode na hrad nás víta informačná tabuľa, kde návštevník získa podrobné informácie o hrade, vrátane pôdorysu a priebehu rekonštrukcie. O hrad sa v súčasnosti vzorne stará občianske združenie Leustach. Prehliadke hradu venujeme takmer hodinu, veď je tu čo obdivovať. Začína vychádzať slnko, čo dáva predzvesť, že túto sobotu bude opäť pekné počasie. Z hradu sú výborné výhľady na všetky svetové strany. Obzor vypĺňajú pohoria Tribeč, Vtáčnik a Pohronský Inovec. Pekný je aj pohľad na zvlnenú krajinu Požitavia.

     Spokojní so stavom hradu vyrážame v ústrety ďalším kilometrom dnešného dňa. Trasa vedie nenáročným terénom k žrebčínu Rybník a ďalej lúkami k rázcestiu Javor. Z okolitých lúk je pekný pohľad na hrad. Rýchlo napredujeme lesnou cestou a onedlho stojíme pri bývalom Skýcovskom mlyne. Značka tu pretína Hostiansky potok, no po lávke či mostíku ani chýru, ani slychu. Musíme hľadať možnosti, ako sa dostať cez pomerne veľký potok. Nakoniec prekonávame túto prekážku po spadnutom kmeni stromu. Konečne sme všetci na druhom brehu.  Za potokom trasa značky stúpa popod vrch Drieňová. Prechádzame rozsiahlymi pasienkami k prvým domom Jedľových Kostolian. Prechádzame pomerne pekne upravenou dedinou na jej horný koniec k smerovníku Lukáčov štál, odkiaľ záverečným strmším výstupom dosahujeme lúčny vrchol Drieňovej. Tento dominantný vrch stojí nad obcou Jedľové Kostoľany a vedie naň významová odbočka značky. Z vrcholu je výborný kruhový výhľad. Vidieť nielen hlavný hrebeň pohoria Tribeč a jeho najvyššie vrcholy, ale aj Vtáčnik, Pohronský Inovec a rozsiahlu mierne zvlnenú Podunajskú pahorkatinu. Preto tu ešte v nedávnej dobe stála rozhľadňa. Žiaľ, zub času a hlavne vandali ju natoľko poškodili, že musela byť zrušená. Našťastie táto stavba bola obnovená a od augusta opäť slúži verejnosti.

     Po hodinovej prestávke schádzame opäť k smerovníku Lukáčov štál, odkiaľ po spevnenej ceste okrajom Levasovkého štálu prichádzame k najvzdialenejšiemu štálu od dediny na Brezov štál. Celý tento úsek je príjemnou prechádzkou nad malebnou Hlbokou dolinou s množstvom výhľadov, predovšetkým na hrad Hrušov. Na pekne upravenom námestíčku si doprajeme poslednú prestávku na tejto veľmi peknej túre. Za osadou sa značka hneď vnára do lesa. Ideme asi tri kilometre veľmi príjemným terénom až k horárni Krížne cesty. Záverečný úsek túry vedie príjemným lesným terénom k agroturistickému centru
Penhýbel s možnosťou jazdenia na koňoch. Keďže reštaurácia je už zatvorená, neostáva nám nič iné, len pešo dôjsť na Veľké Pole a túru ukončiť v nám dobre známej obecnej krčme pri dobrom čiernom pive Šteiger.
 

Pred pomníkom
T.G.Masaryka
Hrad Hrušov   Náučná tabuľa vyrobená
OZ Leustach

  Na cestu nám svietila
aj dúha
   

       

Národný žrebčím Rybník Prechod cez potok Blížia sa Jedľové Kostolany Rozhľadňa na vrchu Drieňová

Na Brezovom štále Horáreň Krížne cesty