Výstup na Rokoš

4.12.2010

Trasa :  Uhrovské Podhradie - Zengová - sedlo pod Rokošom - Rokoš - po hrebeni - Uhrovské Podhradie.
Parametre trasy : Dĺžka 14 km, prevýšenie 750 m, stredne náročná túra.
Lokalita : Nitrické vrchy.
Popis :
Uhrovské Podhradie - obec prvýkrát spomínaná v roku 1481. Obyvatelia boli poľnohospodári, pracovali v lesoch a pálili vápno.
Rokoš - výhľadový vrch s výškou 1010 m, prírodná rezervácia. Na vrchole je náučný panel. Kúsok pod vrcholom sa nachádza pomník Ľ. Štúra a A. Dubčeka.
Doprava :  autami.
Cena :  podľa dohody so šoférmi.


Rokoš obalený bielym páperím

       Trasa predposlednej tohtoročnej akcie turistického klubu Horec viedla z Uhrovského Podhradia na 1010-metrový Rokoš. Nočný husto padajúci sneh pripravil pre 22 turistov skutočne nádhernú scenériu. Päť áut sme zaparkovali blízko kameňolomu, kde sa v minulosti ťažil vápenec na pálenie vápna. Už cestou z Podhradia k lesníckej chate fotoaparáty takmer neoddychovali. 20 až 30 centimetrami čerstvého snehu bola zasypaná cesta, úbočia i kmene stromov, ktoré sme museli na modrej značke často prekračovať. Skutočná turistika však začala až po vchode do žľabu Zengová. Ním treba prudko stúpať do sedla pod Rokošom. Žľab z oboch strán obklopujú strmé vápencové steny. Z nich sa môžu spúšťať menšie lavíny, na čo nás upozornila plechová tabuľa.
       Fenka Deisy, naša takmer už plnohodnotná členka, sprvoti proti snehu a príkremu svahu nemala nič. Ale neskôr veru prišiel na psa mráz. Zostalo jej zima na labky a jeden úsek ju musel jej pán niesť na pleci. Približovaním k hlavnému hrebeňu sa príroda začala meniť. Stromy obalené bielou vatou a navyše ožiarené slnkom vytvárali fascinujúcu atmosféru. K tomu ešte atramentovo modrá obloha, ligot cencúľov na skalách, naše stopy a ticho. Krajšia zimná príroda býva už len na vrchole Vtáčnika. Po náročnom výstupe sa dostávame do sedla. Tu sa napájame na červenú značku, tá vedie celými Nitrickými vrchmi z Uhrovca cez Jankov vŕšok a Rokoš až na Homôlku. Kúsok od križovatky sa nám ponúka fantastický výhľad na zasnežené protiľahlé pohoria s vyčnievajúcim Kľakom, Strážovom, Temešskou skalou, Magurou a Vtáčnikom. V diaľke sa dajú rozoznať vysielače na Martinských holiach, hrebeň Veľkej Fatry, v doline zase podhorské dedinky okolo rudnianskej priehrady. Kľudný biely opar nad jadrovou elektrárňou v Mochovciach dával Rakúšanom istotu, že môžu pokojne spávať.
       Na Rokoši sme sa mali stretnúť s naším druhým najstarším členom Lojzkom Bruškom, ktorý sa i vo svojich 79 rokoch odhodlal vystúpiť na vrchol úplne sám. Zvolil si vlastnú trasu a chcel nás privítať založeným ohňom, aby našim špekačkám nebolo príliš zima. V cieli bol však o hodinu skôr ako my, a tak sa po kratšom oddychu vybral späť do svojej rodnej Nitrice. Zato my sme pri pomníku venovanému Ľudovítovi Štúrovi a Alexandrovi Dubčekovi zotrvali poriadne dlho. Jasný slnečný deň, malebná zasnežená príroda, stromy zahalené do snehu a ľadu, výhľad na ruiny Uhrovského hradu - no kam sa budeme ponáhľať? Napokon sa po zápise do vrcholovej knihy vydávame po bočnom hrebeni neznačkovanou cestou na zostup. Okolo bizarných stromov, posedu a už navštívenej lesníckej chaty prichádzame plní dojmov tam, odkiaľ sme vyšli, do podhorskej dedinky Uhrovské Podhradie.
 

Senník v Zengovej doline   Vstup do prírodnej rezervácie  Pri lesníckej chate

     

  Stúpanie žľabom Jedna z viacerých prekážok No hádam nás nezasype

 Prišiel na psa mráz   Beh cez prekážky

 Obalené stromy
a blankytná obloha
  Výhľad na Veľkú Fatru

 Malá Magura, Temešská skala,
rudnianska priehrada
Hrebeň Vtáčnika Po zohriatí už zase v snehu  Na vrchole Rokoša - 1010 m

  Na Rokoši pri pamätníku Ľudovíta Štúra Vrcholová plošina

 Po bočnom hrebeni dole  Trblietajúce sa konáre stromov

 Posledný mohykán  Posedíme, postrieľame, ale aj prikŕmime Opäť v Uhrovskom Podhradí