Výstup na Tanád a Paradajs

20.3.2010

Trasa :  Hodruša-Hámre - Kopanice - sedlo Pleso - Tanád - sedlo Kameň - Paradajs - sedlo Červená studňa - Hadová - Rumplovská - Banská Hodruša.
Parametre trasy : Dĺžka 20 km, prevýšenie 950 m, náročnejšia túra.
Lokalita : Štiavnické vrchy.
Popis :  Hodruša-Hámre vznikla zlúčením obcí Banská Hodruša a Dolné Hámre. Na území Hodruše boli početné a výnosné bane. Pre banskú činnosť slúžili viaceré umelo vybudované vodné nádrže.
Tanád je vrch s dobrým výhľadom. Na svahoch sú zvyšky povrchového ťaženia rudy - pingy.
Paradajs je ďalší výhľadový bod na hrebeni Štiavnických vrchov.
Doprava :  vlastným autobusom. Odchod o 6:45 od Supermarketu Šípok a o 7:00 od železničnej stanice Partizánske.
Cena :  5 eur pre členov, 6 eur pre nečlenov, 4 eur pre študentov.


Krásne jarné počasie v Štiavnických vrchoch

     36 turistov z turistického klubu Horec sa deň pred jarnou rovnodennosťou vybralo autobusom do banskej osady Hodruša, aby prešli hlavný hrebeň Štiavnických vrchov. Výstup na Tanád a Paradajs sprevádzalo krásne slnečné počasie, veď na druhý deň mala prísť konečne jar. Cez obec Kopanice sa po otvorenom teréne dostávame do sedla Pleso. Po pravej strane sa vypína povesťami opradený vrch Sitno so svojím vysielačom. Z výšky vidíme aj niekoľko zamrznutých tajchov - vodných nádrží, ktoré v minulosti slúžili pri banskej činnosti. Teraz sa využívajú na rekreačné účely.
     Po lúke pobehujú štyri lane, nad nami neúnavne trilkuje škovránok. Vo vyšších polohách nás vítajú snehové polia a neskôr dokonca súvislá snehová pokrývka vysoká asi 20 centimetrov. Prichádzame k hornej stanici lanovky nového lyžiarskeho strediska Salamandra. Lyžovačka na 1450-metrovej zjazdovke je v plnom prúde. Prudkým výšvihom po šmykľavom chodníku vystupujeme na výhľadový vrch Tanád. Čaká nás na ňom kus inventáru - staré kreslo. Kto a prečo ho tam dovliekol, netušíme, ale keď už tam bolo, posedeli sme si. Červenou značkou vedúcou po hlavnom hrebeni pokračujeme k ďalšiemu vrchu Paradajs. Ten nám poskytuje nádherný výhľad na Banskú Štiavnicu so svojimi dvoma zámkami, Kalváriou a lesníckym skanzenom. Keďže zároveň prechádzame náučným chodníkom, stretáme veľké množstvo tabúľ informujúcich o sopečnej činnosti v tejto oblasti a o zlatých žilách. Štiavnické vrchy totiž obkolesujú kalderu - kráter po mohutnej sopke, ktorá tu kedysi v treťohorách zúrila. Je to najväčšia kaldera v strednej Európe s priemerom 20 kilometrov. Cez sedlo Červená studňa a lazy Hadová napokon schádzame do baníckej dediny Hodruša-Hámre. Okolo Klopačky, niekoľkých vchodov do banských štôlní a domu so slnečnými hodinami prichádzame až k nášmu milovanému autobusu.
 

  Kostolík v obci Kopanice   Oddych v sedle Pleso

Bývalý salaš Vrcholová stanica lanovky
lyžiarskeho strediska
Salamandra
Kreslo pre hosťa 1450-metrov dlhá zjazdovka

    Všetci na Tanáde  

Kam sme sa to dostali?   Geologická výstavka  

Banská Štiavnica
ako na dlani
Vrcholová fotografia
na Paradajsi
Jedna z mnohých
náučných tabúľ
Spätný pohľad
na Tanád

Malý rybník nad Hodrušou Slnečné hodiny, dnes bez
zdroja energie
  Klopačka v Hodruši