Prechod hrebeňom Veľkej Fatry

29.5.2010

Trasa :  Dolný Harmanec - Zadný Japeň - Japeň - Úplaz - horský hotel Kráľova studňa - Krížna - Pod Liškou - Majerova skala - Staré Hory.
Parametre trasy : Dĺžka 25 km, prevýšenie 1300 m, náročná túra.
Lokalita : Veľká Fatra.
Popis :  Kráľova studňa je silný prameň vyvierajúci spod hrubozrnnej sutiny. Na severe je výrazné bralo Kráľova skala, v okolí bohatá vápnomilná vegetácia. V blízkosti sa nachádza horský hotel Kráľova studňa.
Krížna je dominantný vrchol na hlavnom hrebeni Veľkej Fatry. Poskytuje kruhový výhľad, je tu križovatka turistických ciest.
Majerova skala - vápencovo-dolomitová troska, na vrchole brala je plošina s výhľadom. Prírodná pamiatka, ochrana výrazného skalného útvaru s pozoruhodným rastlinstvom a živočíšstvom.
Doprava :  vlastným autobusom. Odchod o 5:00 od Supermarketu Šípok a o 5:10 od železničnej stanice Partizánske.
Cena :  8 eur pre členov, 9 eur pre nečlenov, 7 eur pre študentov.


Prechod hrebeňom Veľkej Fatry

     V poslednú májovú sobotu sa vybrala štyridsiatka horcov do Veľkej Fatry. Bolo to približne mesiac po príhodách s pokazeným autobusom na Gemeri. Aj dnes nás viezol šofér Vojto, našťastie už nie na tom supermodernom autobuse. Stará dobrá Karosa je predsa len spoľahlivejšia.

     Predseda ani podpredseda sa tentokrát nezúčastnili, zastúpila ich Renatka a svoju vedúcu úlohu zvládla na výbornú. Už o siedmej sme boli v Dolnom Harmanci a náročná fatranská túra mohla začať. Hneď na úvod nás čakalo asi šesťsto metrové prevýšenie. Svah bol miestami skutočne strmý a dvojhodinové stúpanie lesom únavné. Hrebeň Zadného a Predného Japeňa sa nám však odvďačil peknými výhľadmi na masív Krížnej a Majerovu skalu. Vyskúšali sme si aj výhľad z okna starého bútľavého stromu. Počasie nám prialo a na Japeni vo výške 1154 m sme si dali prvú prestávku. Žltá značka nás potom viedla zalesneným terénom na Malú Krížnu. Stúpania sa striedali s klesaniami, miestami sme museli preliezať, podliezať, ale aj obchádzať spadnuté kmene stromov. Neskôr pribudlo otvorených hôľnatých úsekov, aj výhľadov. Z Malej Krížnej sme pretraverzovali ku Kráľovej skale a odtiaľ zbehli kúsok nižšie občerstviť sa v horskom hoteli Kráľova studňa. Všetko je tam kráľove, akurát pivo mali urpínske. Po polhodinovom oddychu, ktorý nám vyšiel na pravé poludnie, sme sa vrátili na hrebeň a ten nás doviedol na najvyšší bod tejto túry, 1574 m vysoký vyhliadkový vrchol Krížnej. Tento úsek bol bohatý na výhľady a opäť sme sa presvedčili, že to naše vŕškovaté Slovensko je veľmi krásne. Miernym klesaním sme pokračovali na Majerovu skalu. To sa už začalo mračiť a videli sme, že v priľahlých dolinách aj prší. Nás to zatiaľ stále obchádzalo, dopriali sme očiam ešte posledné výhľady z Majerovej skaly a potom nasledoval vyše hodinový zostup do cieľa túry, ktorou bola obec Staré Hory. Tu sme sa už dažďu nevyhli, ale dáždniky, pláštenky, pršiplášte a rôzne iné ochranné prostriedky sme mali v pohotovosti, takže sme zvládli aj tento mokrý záver.

     Oddýchli a občerstvili sme sa v jednej z viacerých krčmičiek v tejto podhorskej dedinke, kde sme počkali na náš autobus. Vojto s karosou Michaelou prišiel o niečo skôr, ale keďže sme tam už boli všetci, mohli sme nasadnúť a vyraziť domov. Tak sme ukončili jeden z ďalších vydarených dní strávených v prírode s priateľmi, s ktorými si máme čo povedať.
 

Nástup na túru Hore Japeňom Výhľad z okna Zadný Japeň

Zo Zadného na Predný Na Prednom Japeni   Horský hotel
Kráľova studňa

Kráľová skala Skalné zrázy Kráľovej skaly  Zrekonštruovaný hotel Záverečné stúpanie
na Krížnu

Na Krížnej Protilavinózne opatrenia  Krížna z Majerovej skaly Majerova skala

Turecká - majstrovstvá
vo varení halušiek
Tak toto vyzerá
na poriadny lejak
 Odpočívajúci holub Veternica narcisokvetá