Výstup na Vtáčnik popri Pokutskom vodopáde

8.5.2010

Trasa :  Prochot - horáreň Gronštolne - Pokutský vodopád - Partizánska chata - Vtáčnik - Kláštorská skala - Rúbaný vrch - Tatra - Tatričky - Suchá hora - sedlo pod Rajtokom - Veľké Pole.
Parametre trasy : Dĺžka 25 km, prevýšenie 1050 m, náročnejšia túra.
Lokalita : Vtáčnik.
Popis : Pokutský vodopád sa nachádza na južnej strane pohoria pri Pokutskom potoku. Je to prírodná pamiatka. Vodopád padá z andezitového brala.
Vtáčnik je sopečné pohorie s viacerými skalnatými vrchmi lávového pôvodu. Najvyšším vrchom je Vtáčnik vysoký 1346 metrov nachádzajúci sa v rovnomennej prírodnej rezervácii. Chránený andezitový hrebeň a vrcholová flóra. Za jasného počasia je z vrcholu krásny výhľad na Štiavnické vrchy, Tribeč, Veľkú Fatru, Strážovské vrchy a Inovce.
Doprava :  vlastným autobusom. Odchod o 6:00 od Supermarketu Šípok a o 6:10 od železničnej stanice Partizánske.
Cena :  5 eur pre členov, 6 eur pre nečlenov, 4 eurá pre študentov.


Prírodná pamiatka Pokutský vodopád

     33 turistov z TK Horec sa v deň májového štátneho sviatku zúčastnilo náročnejšej akcie Výstup na Vtáčnik popri Pokutskom vodopáde. Z obce Prochot stúpame za slnečnej jarnej soboty hlbokou dolinou k horárni Gronštolne. Po menšom hľadaní sa neznačkovaným chodníkom dostávame k menej známemu, ale zato zaujímavému vodopádu. Pokutský vodopád je najvyšší nielen v pohorí Vtáčnik, ale aj v celej CHKO Ponitrie. Voda padá z andezitového brala cez šesť kaskád, jeho výška môže byť asi 30 metrov. Kvôli svojej jedinečnosti bol vyhlásený za prírodnú pamiatku. V plnej nádhere sa predvádza hlavne na jar, kedy býva veľa vody - a práve v tom čase sme ho svojimi fotoaparátmi zvečnili aj my. Po oddychu pri Partizánskej chate už stúpame priamo na vrchol. Príroda sa začína meniť a bežný les dostáva miestami pralesovitý charakter. Vchádzame do národnej prírodnej rezervácie Vtáčnik. Ani sa nenazdáme a sme na vrchole. Na vrcholovej plošine sa okrem pomôcok pre turistov - smerovníkov, náučných tabúľ a knihy návštev - nachádzajú zakrpatené stromy bizarného tvaru, množstvo čučoriedok a chránených kvetov. Stretáme tu niekoľkých bicyklistov a dvoch Partizánčanov, ktorí sa k nám pripájajú a zvyšok trasy absolvujú s nami. Z Vtáčnika je nádherný kruhový výhľad na Sitno, Kľak, Strážov, Veľkú a Malú Fatru či Inovec.
     Cestou do cieľa ešte vylezieme na Kláštorskú skalu sopečného pôvodu. Je to najvýraznejšie skalné mesto na hrebeni. Skupina pilierov prečnieva vysoko nad okolitý terén a skutočne pripomína zrúcaninu kláštora. Navyše sa tu nachádza aj skalné okno tvaru kríža. Zo skaly dovidíme až do nášho rodného mesta a v diaľke dokonca rozoznávame paru z komínov bohunickej elektrárne. Náročnejšej 25-kilometrovej túry sa zúčastnila aj čestná členka nášho klubu 3-ročná fenka Džina. Cez Rúbaný vrch a malebné Tatričky schádzame do sedla pod Rajtokom. Tam opúšťame červenú značku a klesáme do starej baníckej obce Veľké Pole, kde v krčmičke končí dnešná vydarená túra.
 

Čo je to za hybrid? Stará mláťačka v Prochoti Záchrana Džiny Pomaly ďalej zájdeš

  Kde je sever? Oddych na Gronštolne Bez komentára

    Vstavač purpurový Záružlie

Cesta zarúbaná Pokutský potok   Pokutský vodopád

  Oddych pri Partizánskej chate Na vrchole Vtáčnika Typický porast na Vtáčniku

  Výhľad z 1346-metrovej výšky   Vrcholová plošina

Kláštorská skala Piliere prečnievajúce
nad terén
   

  O pol rôčka osem krížikov    

Skalné okno v tvare kríža      

Zakvitnutá čerešňa
v časti Tatričky
Suchá hora - oddychovať! Kostol vo Veľkom Poli Nakoniec sme nasadli
do pohodlného autobusu...