Vianočný výstup na Žarnov

27.12.2010

Trasa : Oslany – Ľubianka – Žarnov – Ľubianka.
Parametre trasy : Dĺžka 11 km, prevýšenie 606 m, menej náročná.
Lokalita : Vtáčnik.
Doprava : vlakom z Partizánskeho do Oslian o 7:20, autobusom z Prievidze do Oslian o 7:05, resp. individuálne.
Zraz a spoločný odchod od ihriska na Ľubianke o 9:30.
Doprava späť : autobusom SAD z Oslian o 14:45 alebo 14:57, vlakom z Oslian o 15:26, autobusom z Hornej Vsi o 15:36 alebo individuálne.

Tradičný zimný výstup na 840-metrov vysoký vrch v pohorí Vtáčnik. Na vrchole bude privítanie účastníkov, založenie novej vrcholovej knihy, spoločný zápis a fotografie, rozdávanie účastníckych listov, pohostenie. Na Ľubianke v reštaurácii posedenie pri dobrom jedle, nápojoch a vianočnom pečive.


Žarnov plný turistov

     Iba 5 (slovom päť) horcov nastúpilo 27.12. do ranného vlaku smerujúceho do Oslian. Organizátori sa sprvoti aj zľakli: kdeže sú tie desiatky, ba až stovky turistov, ktoré sa po minulé roky zúčastňovali Vianočného výstupu na Žarnov? Neskôr, keď ich na ceste z Oslian na Ľubianku predbiehalo jedno auto za druhým, sa strach z nízkej účasti rozplynul. Napokon sa nazbieralo vyše 70 turistov, ktorí sa z rôznych strán a rôznymi chodníkmi vyštverali na 840-metrový Žarnov. Okrem Horcov sa výstupu zúčastnili aj Prievidžania, Oslanci, Hornovesania, Veľkouherčania, predsedovia a podpredsedovia viacerých turistických či horolezeckých klubov a ďalší hostia. Zasnežené lesné cesty, biele stromy a potok okrášlený ornamentami z ľadu vytvárali nádhernú scenériu. Časom sa stratila aj nízka oblačnosť, takže vrchol bol zaliaty decembrovým slnkom. Tam si turisti blahoželali k vianočným sviatkom, ponúkali sa koláčmi, klobásami a výhrevnými tekutinami. Do novej vrcholovej knihy pribudli desiatky podpisov, kluboví funkcionári sa navzájom pochválili novými vlajkami, kalendármi akcií, nálepkami. Úsmevy vyvolal zamaskovaný huncút Mišo pripomínajúci tetku z Londýna. Po vyše hodinovom oddychu na vrcholovej planine, ktorá sa nachádza v prírodnej rezervácii Buchlov, schádzame po žltej značke na Ľubianku.
     Nádherné slnečné počasie, výborná atmosféra na vrchole, prípitky a blahoželania, ďaleké výhľady na okolité horstvá a napokon občerstvenie v novej reštaurácii - tomu sa hovorí vydarená túra a zaujímavo prežitý deň.

 Zhromažďovanie pred salónom Dve kamarátky 12-ročná turistka z Beňuša  

  Ľadová nádhera   Tesne pod vrcholom Žarnova

Úchvatný výhľad   Žarnov - 840 m  

Pohľad na Nitrické vrchy Fotograf Juraj Zamaskovaný Mišo  

  Vrcholová fotografia Turistický bivak Prirodzené prirodzenie

   
V novej reštaurácii
na Ľubianke