Burda - Kováčovské kopce, Pilis, Ostrihom

19.3.2011

Trasa :  Kamenica nad Hronom – Skaly (rázcestie) - náučný chodník Kováčovské kopce - Kováčov.
Tiesňava Rám Szakadék v pohorí Pilis. Ostrihomská bazilika.
Parametre trasy : Dĺžka 20 km, prevýšenie 550 m, stredne náročná túra.
Lokalita : Burda - Kováčovské kopce; Pilis; Ostrihom.
Popis : Burda – Kováčovské kopce je síce malé, ale výrazné minipohorie ležiace východne od Štúrova. Turisticky je takmer neznáme, avšak je tu zopár príležitostí pre pekné túry v relatívne neporušenom prostredí. Trasa, ktorú sme pre vás pripravili, je asi najvyužívanejšia, poskytuje krásne výhľady na Dunaj, Štúrovo a maďarský Ostrihom.
V druhej časti zájazdu navštívime najkrajšiu tiesňavu v Maďarsku Rám Szakadék nachádzajúcu sa v pohorí Pilis. Rebríky v rokline vám pripomenú Slovenský raj.
N
a záver si prezrieme najväčšiu baziliku našich južných susedov v Ostrihome.
Ide o turisticko-poznávací zájazd určený pre všetky kategórie turistov.
Doprava :
  vlastným autobusom. Odchod o 5:00 od Supermarketu Šípok a o 5:10 od železničnej stanice Partizánske.
Cena :  10 eur pre členov, 11 eur pre nečlenov, 9 eur pre študentov.


     Potulky po Burde, Pilise a Ostrihome

     19. marca sa horci druhýkrát vybrali k našim južným susedom na zaujímavú turisticko-poznávaciu akciu. Najprv však navštívili najmenšie slovenské pohorie Burda, konkrétne jeho južnú časť Kováčovské kopce. Je to národná prírodná rezervácia so skalnými útvarmi sopečného pôvodu a s ochranou vzácnych stepných rastlín a živočíchov. Vo viacerých prípadoch ide o jediný výskyt týchto druhov na Slovensku. Rastie tu napríklad kavyľ či ruman, žije tu krátkonôžka európska i cikáda mannová. V tejto lokalite sme prešli náučný chodník so šiestimi zastávkami. Zo skál bol priam letecký výhľad na sútok Dunaja s Hronom, na Štúrovo a Ostrihom, ktorému dominuje mohutná bazilika. Iba usmoklené počasie bez jediného slnečného lúča nám trochu kazilo dojem. Po zídení do dedinky Kováčov sa dozvedáme, že kvôli nízko položenému mostu nemôže autobus pre nás prísť, a tak musíme šliapať zo štyri kilometre po asfaltovej ceste do východzieho bodu. Podobnú situáciu so zníženým mostom zažijeme podvečer ešte raz.
    
Po presune do Maďarska smeruje náš autobus do
obce Dömös. V pohorí Pilis máme v pláne zdolať tiesňavu Rám Szakadék. Vchádzame do bukového lesa, v ktorom sa hadí bystrý horský potok a vytvára početné meandre. Náučné tabule nás jasne a zrozumiteľne informujú o faune a flóre tejto lokality. Dozvedáme sa, že "bukköseink jelentös részét szálalóvágással kezeljuk, a holtfa fontos szerepet tölt be az erdö életében". No, trochu som sa rozkecal. Prichádzame k drevenému vyrezávanému altánku, vedľa ktorého stojí malá kaplnka. Po oddychu pokračujeme popri potoku, až kým na jednom mieste nebolo treba tento tri metre široký tok prekonať. Mostíka nablízku nie je, zostáva nám iba opatrne skákať po kameňoch, využívať pomoc konárov, palíc a rúk. Túto prekážku napokon zvládli aj ženy a onedlho stojíme na začiatku očakávanej tiesňavy. Tá svojimi rebríkmi, vodopádmi a zábradliami pripomína rokliny v Slovenskom raji. Príliš veľa vody v koryte a náročné úseky, kde jediným pevným bodom bolo nerezové zábradlie, odradilo väčšinu turistov od prechodu tiesňavou. Iba tretina tých najzdatnejších sa vrhla na boj s ťažkým terénom, kedy vibramy často končili vo vode alebo zaborené v bahne. Nič to, pomaly ale isto preskakujeme z jednej strany na druhú, stúpame po rebríkoch, fotíme vodopády, pomáhame si navzájom, až kým sa nedostaneme na vrchol. Rozbahnenou lesnou cestou sa vraciame späť do obce.
     Posledným bodom dnešného programu bola návšteva Ostrihomu a jeho známej baziliky, najväčšej v Maďarsku a tretej najväčšej v Európe. So svojou 100-metrovou výškou a 114-metrovou dĺžkou pôsobí skutočne impozantne. V minulosti slúžila aj na korunováciu uhorských kráľov. Vstup do hlavného chrámu a fotografovanie výzdoby i relikvií je bezplatné. Kto si priplatil dve eurá, mohol vyjsť po úzkych točitých schodoch do rozhľadne v kupole. Pohľad z výšky na celý Ostrihom, Štúrovo a most, ktorý ich spája, skutočne stál zato.
 

Začiatok náučného chodníka
po Kováčovských kopcoch
  Výhľad na Ostrohom Prvý kratší oddych

    V cieli - v obci Kováčov Kováčovské kopce z cesty

Kamenica nad Hronom A už sme v Maďarsku   Kaplnka v pohorí Pilis

Altánok s horcami Rezbárske dielo   Meandre lesného potoka

Prírodné prekážky
nám nerobili problémy
Zvládli to aj poštárky Tiesňava Rám Szakadék

  Jeden z vodopádov Potok, kamene, drevá

  Rebríky, zábradlia -
všetko nerezové
  Menšia zvieracia farma
s ovcami, kozami a somárom

Bazilika v Ostrihome     Pohľad z vyhliadkovej veže

  Most medzi Štúrovom
a Ostrihomom
  Štúrovo a loď na Dunaji