Výstup na Veľký Choč

8.10.2011

Trasa :  Vyšný Kubín - Drapáč - Veľký Choč - Stredná poľana - Valaská Dubová.
Parametre trasy : Dĺžka 12 km, prevýšenie 1100 m, náročnejšia túra.
Lokalita :  Chočské vrchy.
Popis :
Vyšný Kubín - nachádza sa v ňom kostol postavený na neskorogotickom základe z konca 15. storočia. Zachovalý kaštieľ z konca 18. storočia a niekoľko zemianskych domov. Rodisko P. O. Hviezdoslava.
Choč - národná prírodná rezervácia vyhlásená v roku 1982. Osobité geologické, geomorfologické, botanické, zoologické a krajinárske hodnoty.
Veľký Choč je jeden z najlepších výhľadových vrchov na Slovensku. Vidieť z neho aj dve významné priehrady - Liptovskú a Oravskú.
Valaská Dubová - neorománsky kostol s freskami J. Hanulu. Jánošíkova krčma, v ktorej v roku 1713 chytili Jánošíka. Stravovacie a ubytovacie možnosti, lyžiarske vleky.
Doprava :  vlastným autobusom. Odchod o 6:00 od Supermarketu na sídlisku Šípok a o 6:10 od železničnej stanice Partizánske.
Cena :  9 eur pre členov, 10 eur pre nečlenov, 8 eur pre študentov.



Výstup na Choč v takmer zimných podmienkach

     Keďže pre malý záujem o výstup na Choč a očakávaný dážď bola akcia v plánovanom termíne zrušená, niektorí aktívnejší turisti sa predsa len dohodli, že podujatie sa uskutoční v náhradnom termíne. O týždeň neskôr vyrážajú horci autami o pol siedmej z Partizánskeho do Dolného Kubína, aby z neďalekej dedinky Vyšný Kubín vystúpili na Veľký Choč - dominantu Oravy a Liptova - z oravskej strany. Jeho vrchol sa týči 1 000 metrov nad dolinami Váhu a Oravy. Len z mála vrcholov na Slovensku je taký nádherný a fantastický výhľad, ktorý obsiahne obrovskú plochu a vysoký počet rôznych pohorí. Po krátkom hľadaní zelenej značky vyrážame o pol deviatej od miestneho kostola po kamenistej ceste  smerom na Slatiská. Spočiatku cesta mierne stúpa lúkami nad dedinku, odkiaľ sa nám otvára pekný pohľad na krásne skalné útvary Tupej a Ostrej skaly. Po polhodine pohodlnej chôdze prichádzame na poľanu Zásadce. Doposiaľ nenáročný výstup nahradzuje veľmi strmé stúpanie na poľanu Drapáč. Po hodine prekonávania samého seba nekompromisným svahom prichádzame na poľanu, kde si doprajeme zaslúžený oddych. Tu už vládne pani zima. Snehový poprašok a námrazou obalené smreky nás budú sprevádzať počas výstupu na vrchol. Stúpanie nepovoľuje, zasnežený les strieda malé poľany až do pásma kosodreviny. Po prekonaní posledného strmého skalnatého prahu sa dostávame do kosodreviny, odkiaľ už pozvoľne dobre vychodeným chodníkom o pol dvanástej dosahujeme vrchol Choča. Sobotňajšie počasie nám nedovolilo vychutnať si fantastický kruhový výhľad, ktorý Choč ponúka. Po necelej hodinke strávenej na vrchole schádzame strmo kosodrevinou po zelenej značke na Prednú poľanu. Počasie sa lepší, začína svietiť slnko. Počas zostupu sa objavuje hrebeň Nízkych Tatier a Malej Fatry. Stretávame veľkú skupinu turistov, ktorí pomaly vystupujú na vrchol. Pred takzvaným hotelom Choč dojedáme posledné zásoby a obdivujeme vynárajúci sa Choč z hmly. Po dlhšej prestávke sa vydávame po zelenej značke na poľanu Drapáč a odtiaľ zostupujeme do obce Jaseňová. Počas zostupu obdivujeme Krivánsku Malú Fatru s dominantným Veľkým a Malým Rozsutcom a nezameniteľným Stohom. Samotnú túru končíme v krčme pod Chočom pri dobrom pivku a káve. I napriek tomu, že počasie nebolo ideálne, akcia to bola vydarená.