Čierny hrad, Javorový vrch

3.9.2011

Trasa :  Zastávka SAD Hrušov - poľovnícka chata Piecky - vodná nádrž Žikava - Člnok - Zlatno - Pri obrázku - Čierny hrad - Javorový vrch - Cibajky - Klátová Nová Ves.
Parametre trasy : Dĺžka 30 km, prevýšenie 600 m, náročnejšia túra.
Lokalita : Tribeč.
Popis :
Zlatno :  Obec sa spomína už v roku 1156. Zachovalo sa kráľovské povolenie na ryžovanie zlata. Neďaleko sú v lese zvyšky stredovekej strážnej pevnosti Čierny hrad. Je tu i náučný partizánsky chodník a v obci pamätná izba SNP.
Čierny hrad :  Vrch so zvyškami hradu, postaveného pravdepodobne koncom 13. storočia. Výhľad na masív Veľkého Tribeča a zrúcaninu hradu Gýmeš. Na hrad vedie tvarová značka.
Javorový vrch :  Dôležitá križovatka turistických značkovaných trás na hlavnom hrebeni Tribeča. Po zrútení drevenej triangulačnej veže prevyšujúcej vrcholce stromov je tu obmedzený výhľad. Vrcholová kniha, zvyšky triangulačnej veže.
Klátová Nová Ves :  Obec spomínaná už v 14. storočí. V 15. storočí sa tu vyberalo mýto. Zachovalá renesančná tvŕdza z konca 16. storočia s nárožnými vežičkami a kľúčovými strieľňami. Kaštieľ v neobarokovom slohu, pri ňom anglický park.
Doprava :  autobusom SAD. Odchod o 6:10 zo stanice SAD Partizánske na zastávku Hrušov hrad.
Cena :  cca 1,40 eur.


Horci na Čiernom hrade a Javorovom vrchu

     Turisti z TK Horec sa začiatkom septembra vydali na 30-kilometrovú trasu po južnom svahu Tribeča. Spopod hradu Hrušov, kde ich vyložil autobus SAD, kráčali červenou Ponitrianskou magistrálou k poľovníckej chate Piecky a k vodnej nádrži Žikava. Požitavie nás nadchýna malebnou prírodou, viacerými druhmi lesných plodov a útulnými roztrúsenými domčekmi. Na juhovýchodnom obzore vypúšťajú paru komíny mochovskej elektrárne. Prvý dlhší oddych si doprajeme v oblasti Vlčí kút pri murovanej studničke. Je tu vybudované posedenie, ohnisko a dokonca aj hojdačka zavesená na dvoch stromoch. Potom nás predseda vedie divokou prírodou s polámanými stromami na skalnatý, málo navštevovaný vrch Člnok. Bralá týčiace sa nad okolitý les dovoľujú pekné pohľady na hrebeň Tribeča. Pamätník s tabuľou pripomína 10. výročie vzniku turistického oddielu Lovce, ale zároveň aj 60. výročie VOSR. Nuž, kedysi aj turistika musela byť "správne zastrešená". Cez les a pole prichádzame do obce Zlatno. Víta nás veľký náučný panel mikroregiónu Tribečsko. Ďalší panel informuje, že Zlatno už v 12. storočí dostalo kráľovské povolenie na ryžovanie zlata. Tu presedlávame na žltú značku, ktorá nás dovedie k zrúcanine Čierneho hradu. Bol to strážny hrad s vizuálnym kontaktom na susedné hrady Hrušov a Gýmeš. Teraz tu prebieha archeologický výskum a menšie spevňovacie práce. Napokon strmo vystupujeme na Javorový vrch, najvyšší bod dnešnej túry. Táto križovatka turistických ciest nám okrem vrcholovej knihy v sympatickej skrinke ponúka aj zvyšky zrútenej vyhliadkovej veže, ktorú zatiaľ nemá kto obnoviť. V posledných rokoch bolo totiž v okolitých pohoriach obnovených niekoľko rozhľadní (Vápenný vrch nad Skýcovom, Marhát, Panská Javorina...). Z Javorového vrchu klesáme po žltej značke, ktorú pred mesiacom preznačkovávali naši vyškolení značkári Stano Vido a Heňo Kollár. Okolo poľovníckej chaty a vápennej pece prichádzame na Cibajky a napokon do Klátovej Novej Vsi. Čašníčka v miestnej krčmičke nestačila čapovať svetlé i tmavé pivo, takí vysmädnutí sme dorazili k zdroju prevádzkových kvapalín. Síce dlhá, ale zaujímavá turisticko-vlastivedná prechádzka Požitavím a južným svahom Tribeča priniesla turistom počas slnečnej septembrovej soboty veľa pekných dojmov.
 

Breziny Malebné Požitavie V pozadí komíny Mochoviec Miestna hromadná doprava

Jeden z utajených rybníkov -
raj pre mladých pytliakov
Studnička vo Vlčom kúte Oddych, posedenie, pohojdanie

Jozef na hojdačke

       

  Na Člnku Prichádzame do Zlatna Jeden z náučných panelov

Zvyšky Čierneho hradu   Archeologický výskum
na hrade

Rozlúčka s hradom Konečne na Javorovom vrchu

Vrcholová fotografia Vápenná pec
na Cibajkách