Hrebeň Javorníkov

30.4.2011

Trasa :  Baluchovci - U kříže - chata Kohútka - Pod Stolečným - Frňovské sedlo - Malý Javorník - Bukovina - Gažov - Veľký Javorník - Butorky - sedlo pod Hričovom - pod Lemešnou - pod Oselnou - U Tabuli - nad Bumbálkou - Bumbálka.
Parametre trasy : Dĺžka 32 km, prevýšenie 850 m, náročnejšia túra.
Lokalita :  Javorníky.
Popis :  Náučný chodník Javorníky je samoobslužný chodník. Jeho trasa v dĺžke 28 kilometrov vedie súbežne s červenou značkou od Bumbálky až k horskému hotelu Portáž. Chodník vedie väčšinou po hranici s Čechmi.
Kohútka-Portáž - významné stredisko turistiky a lyžovania na hlavnom hrebeni Javorníkov. V oblasti Portáša tam v minulosti stávala hraničná stráž pozostávajúca z vybratých valachov - portášov. Teraz je tu ubytovacie a stravovacie zariadenie, stanica horskej služby, lyžiarske vleky a zjazdovky.
Veľký Javorník - najvyšší vrchol Javorníkov (1071 m). Poskytuje nevšedné výhľady na okolité horstvá. Národná prírodná rezervácia s ochranou vrcholového spoločenstva jedľových bučín.
Bumbálka - turistické a lyžiarske stredisko. Pôvodne strážne miesto, neskôr kasárne.
Doprava :  vlastným autobusom. Odchod o 5:00 od Supermarketu na sídlisku Šípok a o 5:10 od železničnej stanice Partizánske.
Cena :  10 eur pre členov, 11 eur pre nečlenov, 9 eur pre študentov.

Kvôli malému počtu prihlásených záujemcov bola akcia zrušená.