Kurz VHT na skalách Brálie

14.5.2011

Trasa 1 - ZLAŇOVANIE :  Skaly Brálie pod Veľkým vrchom – Veľký vrch.
Trasa 2 : Partizánske - Šimonovany - Skačany - poľovnícka chatka - posiedka nad Nitricou - Veľký vrch - Malé Kršteňany - Partizánske.
Parametre trasy 1 : Dĺžka 1 km, prevýšenie 20 m, stredne náročná akcia. Skalné steny Brálie – 7 metrov a 10 metrov.
Parametre trasy 2 : Dĺžka 24 km, prevýšenie 450 m, stredne náročná túra.
Miesto, lokalita :  Praktická časť kurzu VHT bude prebiehať pod Veľkým vrchom – vápencové skaly Brálie za kameňolomom v Malých Kršteňanoch.
Popis :  Kurz lezenia a zlaňovania pre začiatočníkov a mierne pokročilých, požičiavanie horolezeckého výstroja, skúsení inštruktori z radov TK Horec.
Po horolezeckých pokusoch spoločný výstup na Veľký vrch patriaci do chránenej prírodnej rezervácie s lesostepným rázom.
Doprava :  Spoločný odchod o 8:00 od motorestu. Možná je aj individuálna doprava (peši, bicyklom, autom).
Začiatok o 9:00 na skalách Brálie pod Veľkým vrchom.

Účastníci Trasy 2 absolvujú stredne náročnú túru v lesoch nad Skačanmi a na posiedke nad Nitricou si môžu opiecť prinesené údenárske výrobky.
Zároveň oslávime 80. narodeniny nášho druhého najstaršieho člena Lojzka Brušku.
Stretnutie o 6:45 pri železničnej stanici, o 7:00 pri tehelni v Šimonovanoch.



Horci opäť na skalách

Oslava osemdesiatky

     Tradičná jarná akcia turistického klubu Horec je určená pre začínajúcich a mierne pokročilých záujemcov o lezenie po skalách. Aj tento rok sa druhú májovú sobotu vybrali inštruktori vysokohorskej turistiky z Horca na skaly Brálie, aby naučili turistov základom istenia, lezenia a zlaňovania. Šplhanie po 7 a 10-metrových skalných stenách zvládli aj vekovo nie najmladší záujemcovia.
     Ďalšia skupina milovníkov prírody, ktorá dal
a prednosť pešej turistike, si vybrala stredne náročnú trasu v južnej časti Strážovských vrchov nazývanej Drieňov. Z Partizánskeho a Šimonovian prechádzame cez kopec a okolo mlyna do obce Skačany. Tam pod nahnutou kostolnou vežou sa k nám pridali ďalší piati turisti. V poli nad dedinou si obhliadame zrekonštruované základy národnej kultúrnej pamiatky - starého románskeho kostola. Z náučnej tabule sa dozvedáme, ako sa od 13. storočia k tomuto kostolíku postupne dostavovali ďalšie časti a kedy asi zanikol. Po novšej modrej značke, ktorá vedie zo Skačian do Dolných Vesteníc, pokračujeme lesom k poľovníckej chate. Míňame krížne cesty na Vartách a nakoniec prichádzame k posiedke pod Drieňovým vrchom. Tu nás už čaká druhý najstarší člen klubu Lojzko Bruška z Nitrice, ktorý sa práve v týchto dňoch dožíva krásnych 80. rokov. Spolu so svojou manželkou pripravili pre prítomných skvelé pohostenie. Najprv však zazneli gratulácie od kolegov turistov zavŕšené "hymnickou piesňou" Živio. Nechýbali ani dary v podobe dreveného vyrezávaného znaku od nášho rezbára Juraja či neodmysliteľná fľaša šampanského. Oslávenec si s nami pripil znamenitým 6-ročným kalvadosom a ponúkol nás domácou klobásou. Pri speve, humore a dobrej nálade sme zotrvali na posiedke takmer dve hodiny. Zlatým klincom hostiny bol kokosový zákusok od pani Bruškovej. Po Ľudvíkovi Haviarovi, ktorý sa osemdesiatky dožil minulý rok, je Lojzko náš druhý člen s ôsmimi krížikmi. Obaja osemdesiatnici - ináč spolužiaci zo základnej školy - sa stále zúčastňujú turistických akcií a ich zdravotný stav by im mohli závidieť aj oveľa mladší kolegovia.
     Po zjedení posledného kúska dezertu a rozlúčke s Nitričanmi sa poberáme na spiatočnú cestu. Samozrejme, že si neodpustíme výstup na Veľký vrch - národnú prírodnú rezerváciu s chránenými druhmi vtákov, hmyzu, kvetov a tráv. Ponad kameňolom, ktorý miestami pripomína mesačnú krajinu, schádzame do Malých Krštenian. Tí, ktorým 20 kilometrov nestačilo, si trasu ešte predĺžili pochodom po hrádzi rieky Nitry. Okolo nedokončenej vodnej elektrárne prichádzame pred piatou hodinou do rodného mesta.
 

Skačiansky mlyn   Na plávanie je ešte studená  

Šikmá veža v Skačanoch Oddych pred kostolom Rekonštrukcia základov
starého kostola
 

  Smerovník na novej
značkovanej trase
Oddych s občerstvením Pred poľovníckou chatou

  Náš oslávenec Lojzko Bruška Na posiedke nad Nitricou Gratulácia k 80. narodeninám

Darček pre oslávenca
pripravil náš rezbár Juraj
 Lojzko a Peťo Oslavujúca spoločnosť Stôl plný dobrôt

Prípitok kalvadosom Oddych pod Telesným vrchom  Na Veľkom vrchu Jožov cicavec

 Posedíme, popijeme Pohľad z Veľkého vrchu

Zlaňovanie  na skalách Brálie zabezpečovali

inštruktori z TK Horec.