Výstup na Otscher

17.9.2011

Trasa1 :  Lackenhof - Raneck - Barenlacken - Rauher Kamm - Otscher - Otscher Schutzhaus - Lackenhof.
Trasa2 :  Lackenhof  - Otscher Schutzhaus - Otscher - Otscher Schutzhaus - Lackenhof.
Parametre trasy : Dĺžka 20 km, prevýšenie 1100 m, náročná vysokohorská túra.
Trasa č. 2 je ľahšia, nebude viesť náročnými skalnými úsekmi a úzkym žiletkovým hrebeňom. Je vhodná aj pre stredne výkonných turistov.
Lokalita : Ybbstaler Alpen - Rakúsko.
Popis :  Najkrajším vrchom rakúskeho pohoria Ybbstaler Alpen je 1893-metrový Grosser Otscher. Celá oblasť je vyhlásená za národný park a na neveľkom území sa tu nachádza všetko, čo si turista môže priať: nedotknutá príroda, zdravé lesy, majestátne skalné štíty, divoké rieky, početné tiesňavy a jaskyne. Okružná cesta z Lackenhofu cez žiletkový hrebeň Rauher Kamm uspokojí i náročných turistov.

Cestou späť si pozrieme známe rakúske pútnické mesto MARIAZELL s bazilikou.

Doprava :  vlastným autobusom. Odchod o 1:00 od Supermarketu Šípok a o 1:10 od železničnej stanice Partizánske.
Cena :   20 eur pre členov, 22 eur pre nečlenov, 18 eur pre študentov.

Zmena dopravy :
Do Rakúska sa pôjde autami. Jedno auto je už naplnené.
Prosíme ďalších záujemcov o túto akciu  (aj tých, ktorí boli pôvodne zapísaní na autobus), aby sa prihlásili u Peťa Horvátha na čísle 0903 486497.
Zároveň s prihlásením oznámia, či by mohli ísť vlastným autom.
Odchod o 3:00 od Supermarketu Šípok a o 3:10 od železničnej stanice Partizánske.

Odporúčame vybaviť si cestovné poistenie do zahraničia na jeden deň - stačí klasické.
Nezabudnite si zobrať občiansky preukaz alebo pas a kartičku poistenca.
 

V Rakúskych Alpách na Otscheri

     Potenciálnych záujemcov o autobusový zájazd do Rakúska do Ybbstalerských Álp možno odradila vyššia cena, možno náročnosť terénu či príliš skorý odchod. Tí aktívnejší turisti sa predsa len dohodli, že podujatie sa uskutoční. V sobotu o 3. hodine rannej osem členov klubu na dvoch autách vyrazilo z Partizánskeho cez Bratislavu a Viedeň, ďalej po diaľnici na Sankt Pölten do dedinky Lackenhof, kde sa nachádza aj lyžiarske stredisko. Na vrchol Otscheru vedú dve základne trasy. Jedna ľahšia popri zjazdovke a druhá náročnejšia cez skalnatý hrebeň Rauer Kamm, no o to zaujímavejšia. Keďže my sa väčšinou rozhodujeme pre náročnejší variant, z dedinky sa autami presúvame až do osady Raneck.

     Niečo po ôsmej hodine vyrážame po lesnej ceste do sedla Bärenlacken. Je to tak trochu nezáživný začiatok túry - po 45 minútach chôdze sme totiž boli stále v tej istej nadmorskej výške. No potom to začalo "naberať na obrátkach". Prvou vážnejšou skúškou bolo stúpanie viac než 500 výškových metrov zo sedla na hrebeň Rauher Kammu. Našťastie výstup lesom uľahčovali serpentíny. Na viacerých miestach sa odkryli pekné výhľady, ktoré boli vhodnou zámienkou na častejšie prestávky. Presne o 10.00 sme dosiahli Rauher Kamm. Naskytol sa nám úžasný pohľad na skalný hrebeň končiaci niekde v nedohľadne. Nezostávalo nič iné ako pustiť sa do jeho zdolávania. Nebolo to jednoduché, miestami treba použiť aj všetky štyri končatiny. Postupne prekonávame jednotlivé zuby skalného hrebeňa. No iste to bola najkrajšia časť celej túry. Po najťažších pasážach sa dostávame na predvrchol 1 888 m, kde sa nachádza schránka s vrcholovou knihou. Klamlivé bolo zdanie, že vrchol je už zdolaný; na samotný vrchol nám zostáva ešte asi 10 minút pohodlnej chôdze po trávnatom hrebeni. Vyvrcholením našej snahy bol vrchol  Ötschera 1893 m, na ktorom sme stáli okolo pol jednej. Zdržali sme sa asi pol hodinku, pripili sme si na náš super výkon a pomaly sme začali zostupovať na chatu Ötscher Schutzhaus. Keďže bolo krásne počasie a pred chatou bolo plno, dlho sa tu nezdržujeme. Za necelú hodinku sme zbehli po zjazdovke do Lackenhofu, kde dnešnú adrenalínovú túru končíme v miestnej krčmičke pri dobrom rakúskom pive.

     Nasadáme do našich tátošov a vydávame sa do najznámejšieho stredoeurópskeho pútnického miesta Mariazell. Tu si prezrieme prekrásnu baziliku a o 18. hodine sa vydávame späť na naše rodné Slovensko. Máme za sebou ďalší krásny víkend v rakúskych Alpách. Vrchol Ötscher poriadne preveril kondičku všetkých účastníkov, no môžem konštatovať, že všetci túto nádhernú, ale predovšetkým náročnú túru zvládli bez väčších problémov.


 Lackenhof - východzí bod túry     Pohľad zhora

       

    Ostrý hrebeň Rauher Kamm

     

 Vrcholová planina   Horci na predvrchole A konečne na Otscheri

 Na vrchole nás vítala
čavka žltozobá
Malebná alpská osada Pri zaslúženom pivku Bazilika v Mariazelli