Skalka - Krahule 

26.2.2011

Trasa :  Toliar - Pod čerešňou - chata Hostinec - sedlo Tri kríže - Zlatá studňa - Králické sedlo - Velestúr - Bystrické sedlo - Skalka - sedlo Tunel - chata Limba - Krahule.
Parametre trasy : Dĺžka 18 km, prevýšenie 750 m, stredne náročná túra.
Lokalita : Kremnické vrchy.
Popis :
Hostinec - chata KST Kremnica prístupná verejnosti  Pôvodne to bol hostinec na poštovej ceste z Kremnice do Banskej Bystrice. Pri chate prameň výbornej pitnej vody. Rázcestie turisticky značkovaných trás.
Tri kríže -
sedlo, križovatka turistických chodníkov, známe už v stredoveku. Spomína sa v roku 1535 ako priechod z Banskej Bystrice do Kremnice. Stojí tu trojramenný dubový kríž 5,5 m vysoký, pôvodne postavený v roku 1834.
Králické sedlo -
sedlo medzi Lopúchovým vrchom a Mýtnym, kedysi tadiaľto prechádzal tzv. Zbojnícky chodník, teraz výhodný značkovaný chodník medzi Banskou Bystricou a Kremnicou.
Skalka -
nevýrazný vrch, ale s dobrými výhľadmi. Nachádza sa tu televízny vykrývač (výška stožiara 312 m). Juhozápadne športovo-rekreačné stredisko Skalka s ubytovacími a stravovacími zariadeniami, zjazdové a bežecké lyžiarske trasy, lyžiarsky bežecký štadión Biela stopa SNP. Prístupná cesta pre motorové vozidlá z Kremnice.
Tunel -
pôvodný názov Gorgeiho tunel. Banícky tunel zo 16. storočia vedúci cez hlavný hrebeň, v súčasnosti vyčistený a turisticky priechodný. Križovatka turisticky značených trás, lyžiarske trate, pamätná tabuľa SNP.

Doprava :
  vlastným autobusom. Odchod o 7:00 od Supermarketu Šípok a o 7:10 od železničnej stanice Partizánske.
Cena :  6 eur pre členov, 7 eur pre nečlenov, 5 eur pre študentov.

Okrem peších turistov, ktorí prejdú 18 kilometrov po zasnežených Kremnických vrchoch, pozývame na akciu aj bežkárov, ktorí si môžu na Skalke vybrať trasu podľa chuti. Taktiež pozývame zjazdových lyžiarov, ktorí budú mať možnosť do sýtosti sa polyžovať na Krahuliach.


Turistika i lyžovačka v Kremnických vrchoch

     Až 50 záujemcov prijalo pozvanie turistického klubu Horec na autobusový zájazd do Kremnických vrchov. Poslednú februárovú sobotu sa okrem horcov do moderného autobusu nalodilo aj sedem Veľkouherčancov vrátane bývalého predsedu KST Jožka Tomu, niekoľko Topoľčancov a ďalší turisti z okolitých obcí. Štyria z prítomných si priniesli zjazdové lyže, aby sa polyžovali na Krahuliach, štrnásti si priniesli bežky. Okolo strediska Skalka je totiž 25 kilometrov upravených bežeckých tratí. Väčšina účastníkov však prešla 18-kilometrovú trasu po zasneženom hrebeni Kremnických vrchov peši.
     Štartovacím bodom bola lokalita Toliar. Lesnými cestami sa okolo niekoľkých oddychových búdok so strieškami dostávame k chate Hostinec.
Pôvodne to bol hostinec na starej poštovej ceste, teraz patrí KST Kremnica. V sedle Tri kríže stojí netradičný trojramenný dubový kríž, pôvodne postavený v roku 1834, nedávno zničený vandalmi a znovu obnovený. Tu sa otvárajú grandiózne výhľady na zasnežené Nízke Tatry a Veľkú Fatru. Navyše svieti slnko, sneh na stromoch sa ligoce, topí a občas sa zosype turistom rovno na hlavu. Pokračujeme po hlavnom hrebeni, pod nami paralelne vedie bežecká trasa, ktorá občas pretne našu turistickú. Stretávame niekoľkých bežkujúcich Partizánčanov a množstvo očíslovaných športovcov: práve prebieha bežkársky pretek. Cez Zlatú studňu a Králické sedlo s niekdajším zbojníckym chodníkom prichádzame na vŕšok Velestúr. Je známy tým, že na osamotenej skale sú prastaré slovanské nápisy. Stále vládne nádherné slnečné počasie, na blankytnej oblohe vynikajú bielou penou obalené konáre stromov. Pomaly ale isto prichádzame k lyžiarskemu stredisku Skalka. Už zďaleka počuť hlasnú hudbu a vreskot rozšanteného moderátora. Isté súkromné rádio práve robí propagačnú akciu na jeden alkoholický nápoj. Ďalšou zaujímavou zastávkou bol Gorgeiho tunel. Dnes historická pamiatka, pôvodne banícky tunel zo 16. storočia, kadiaľ viedla Zlatá cesta z Kremnice do Banskej Bystrice. Náučná tabuľa nás informuje, že cez tunel kedysi prechádzal aj rakúsky cisár Jozef II. My horci sa tu stretávame s oslianskymi turistami, ktorí pod vedením Františka Szalaya majú práve dnes tak ako my túru v Kremnických vrchoch. Samozrejme, že okrem rozhovorov nesmie chýbať spoločné foto s vlajkami oboch klubov. Ponad nás preletí helikoptéra so zaveseným dvojitým nákladom: záchranár pridŕža dvojmetrový balík - iste zraneného lyžiara. Cez novú zjazdovku so šmykľavým povrchom sa dostávame na chatu Limba, kde si doprajeme poriadny oddych. Posledný úsek trasy smeruje na lyžiarske stredisko Krahule. Tam sa celý deň lyžovali i naši zjazdári. Posledné občerstvenie nás čaká v miestnom pohostinstve. Veľkouherčanci - ako obvykle - priniesli si so sebou gitaru a spolu s neodmysliteľným ozembuchom v rukách Jožka Tomu rozospievavame celé osadenstvo krahulskej krčmičky.
 

  "Pod čerešňou"
bez čerešne
  Zolov prameň

Prvý pohľad na vysielač   Chata Hostinec  

Odpočívajú lyžiari, aj lyže Smerovník pri Hostinci Pohľad na Nízke Tatry Pohľad na Veľkú Fatru

Sedlo Tri kríže  Historický trojkríž  

 Velestúr    

    Hlavný hrebeň
Kremnických vrchov
 

Na Zlatej studni V Králickom sedle  

  312-metrový stožiar
na Skalke
  Príchod k bufetu
"Pekná vyhliadka"


Horná stanica lanovky Tunel - tadeto viedla zlatá cesta Informačná tabuľa na tuneli
spomína aj cisára Jozefa II.
Spoločná fotka
s oslianskymi turistami


 Prechod cez
zľadovatelú zjazdovku
  Nebezpečie sa potvrdilo  


Odvoz zraneného lyžiara Bufet na Skalke Na Krahuliach Hudba a spev v krčme
na Krahuliach