Vianočný výstup na Žarnov

27.12.2011

Trasa : Oslany – Ľubianka – Žarnov – Ľubianka.
Parametre trasy : Dĺžka 11 km, prevýšenie 606 m, menej náročná.
Lokalita : Vtáčnik.
Doprava : vlakom z Partizánskeho do Oslian o 7:18, autobusom z Prievidze do Oslian o 7:05, resp. individuálne.
Zraz a spoločný odchod od ihriska na Ľubianke o 9:30.
Doprava späť : autobusom SAD z Oslian o 13:40 alebo 14:45, vlakom z Oslian o 14:17, autobusom z Hornej Vsi o 13:00 alebo 15:45, resp. individuálne.

Tradičný zimný výstup na 840-metrov vysoký vrch v pohorí Vtáčnik. Na vrchole bude privítanie účastníkov, spoločný zápis do vrcholovej knihy a foto, rozdávanie účastníckych listov, pohostenie. Na Ľubianke v reštaurácii posedenie pri dobrom jedle, nápojoch a vianočnom pečive.


Vianočný výstup na Žarnov

        Tak ako každý rok, aj teraz sa vydali Horci deň po Štefanovi dobre známym chodníčkom z Ľubianky na neďaleký Žarnov. Tentokrát sa ale nebrodili v hlbokom snehu, ani nemrzli v chladnom vetre. Tento rok na sopečnom vrchole vládlo sychravé a nepríjemné hmlisté počasie. Na vrchole 840-metrového Žarnova sa zišlo vyše 50 turistov, ktorí sa sem vyštverali z rôznych strán a rôznymi chodníkmi. Okrem Horcov sa výstupu zúčastnili aj Prievidžania, Oslanci so svojím starostom, Rudňanci a Veľkouherčania. Väčšina účastníkov sa dostala na vrchol chodníkom po žltej značke, ale niekoľko fajnšmekrov z Horca si zvolilo skratku po reťazami zaistenej mini feratke. Necelú hodinu pred pravým poludním sme sa už všetci zhromaždili neďaleko vrcholového kríža. Všetkých účastníkov podujatia privítal predseda TK Horec a do nového roku im okrem zdravia zaželal nádherné zážitky v prírode. Potom nasledovala družná debata, fotenie, rozhovory s priateľmi, koštovanie vianočného pečiva a rôznych nápojov. Po vyše hodinovom pobyte na vrcholovej plošine Žarnova schádzame známymi chodníkmi na Ľubianku. Tohtoročný výstup na Žarnov sme zakončili v príjemnom prostredí novej útulnej krčmičky na Ľubianke, kde sme pokračovali v nedokončených rozhovoroch, pri ktorých sme zabudli na problémy všedných dní. Bolo dosť príležitostí venovať sa viac priateľom, na ktorých možno inokedy nemáme až toľko času.

 

Horci na začiatku túry Snehu bolo veľmi málo Stúpanie na sopečný vrchol Na vrchole Žarnova