Havran - Marhát

11.2.2012

Trasa :  Sedlo Havran – Plešiny – Striebornica – Krahulčie vrchy – Trhovičná lúka – Marhát – sedlo pod Marhátom – rotunda sv. Juraja – rázcestie Jurko - Nitrianska Blatnica.
Parametre trasy : Dĺžka 20 km, prevýšenie 500 m, menej náročná zimná túra.
Lokalita : Považský Inovec.
Popis : 
Na vrchu Marhát sa nachádza drevená vyhliadková veža umožňujúca krásny výhľad na okolité horstvá. Sú tu aj prístrešky a možnosť opekania.
Rotunda sv. Juraja je starorománska rotunda zo začiatku 9. storočia.

Doprava :  autobusom SAD o 6:45 z Partizánskeho do Topoľčian, potom autobusom o 7:40 do sedla Havran.
Doprava späť :  autobusom z Nitrianskej Blatnice do TO o 15:33, odtiaľ autobusom o 16:45 do PE.
Cena :  podľa dopravcu.


Vyhliadková veža na Marháte

     Druhú februárovú sobotu sa štvrť stovky turistov z TK Horec a z priľahlých dedín (Nitra, Topoľčany) zúčastnilo prechodu južnou časťou Považského Inovca. Zo sedla Havran, kam nás vyviezol autobus SAD, sme sa za mrazivého rána vydali k rázcestiu Plešiny. Teplota -10 stupňov sa dala vydržať iba pri zrýchlenej chôdzi. Chvíľu po vstupe do lesa nás prekvapila rodinka čiernych vietnamských prasiatok. Kúsok od turistického chodníka bezstarostne raňajkovala stará sviňa a šesť malých potomkov. Vyhrabávali zo snehu žalude a bukvice, teda na rozdiel od svojich kolegov z parlamentu sa hostili iba tým, čo získali usilovnou prácou. Bieleho poprašku nie je na lesnej ceste veľa, 5 až 15 centimetrov. Smerom na Krahulčie vrchy sa nám otvára výhľad na sever.  Postupne sa otepľuje, slnko žiari a obloha dostáva krásnu modrú farbu. Na Trhovičnej lúke sa z náučného panela dozvedáme, že v stredoveku tadiaľto viedla frekventovaná obchodná cesta. Po vyše troch hodinách sa blížime k vrchu Marhát. Dominuje na ňom 17-metrová drevená vyhliadková veža postavená pred štyrmi rokmi. Zvítame sa s turistami, ktorí si tu opekajú špekačky. Pod prístreškami nás ponúkajú domácim nápojom. A potom už hor' sa na vyhliadku. Výhľady na všetky svetové strany boli uchvacujúce. V diaľke sa črtali hrady Gýmeš a Tematín, zasnežená Veľká Fatra, Kľak a Strážov, na druhej strane zase celý hrebeň Tribeča a Vtáčnika. Slovenské pohoria ako na dlani. Po poriadnom oddychu a vychutnaní si pohľadov do diaľav schádzame k starorománskej rotunde sv. Juraja. Jej základy boli postavené na začiatku 9. storočia a kostolík patrí medzi najstaršie stavby na Slovensku. O histórii tohto objektu, i o archeologickom prieskume a vykopávkach v okolí podrobne informuje niekoľko náučných tabúľ. Nad lúčkou s lavičkami sa na svahu nachádza aj národná kultúrna pamiatka Súsošie Golgoty. Nakoniec schádzame k rázcestiu Jurko a našu 20-kilometrovú trasu končíme v 800-ročnej obci Nitrianska Blatnica.


Štart pri hostinci
na Havrane
  Môžete ich stretnúť
nielen v parlamente
 

    Stromy pristihnuté
in flagranti
SSSS - skaly, sneh, stromy, slnko

  Vyhliadková veža
na Marháte
Pohľad z výšky Výhľad z veže
na okolité pohoria

Horci na Marháte Vykrývač pod vrcholom Posledný oddych  

Kaplnka sv. Juraja   Brána do areálu rotundy Tri hlavy