Výstup na Rokoš

24.3.2012

Trasa :  Nitrianske Rudno - Plevňa - Pinkove viechy - sedlo pod Rokošom - Rokoš - Veľká Čihoc - Bukovina - Dolné Vestenice.
Parametre trasy : Dĺžka 18 km, prevýšenie 900 m, stredne náročná túra.
Lokalita : Nitrické vrchy.
Popis :  Z Nitrianskeho Rudna pôjdeme chodníkom Fraňa Madvu - národovca, ľudového liečiteľa a kňaza. Chodník prechádza cez prírodné a esteticky hodnotné územia. Z rázcestníka Pinkove viechy priamo vystúpime na Rokoš, 1010-metrový vrch s pamätníkom Ľudovíta Štúra a Alexandra Dubčeka. Cez výhľadový bod Veľkú Čihoc a zídeme do Dolných Vesteníc.
Doprava :
   - vlakom o 5:19 z Partizánskeho do Novák, potom autobusom o 6:20 do Nitrianskeho Rudna.
   - autobusom SAD o 5:25 z Partizánskeho do Dolných Vesteníc, potom autobusom o 6:05 do Nitrianskeho Rudna.
Všetci sa stretneme o 6:50 v Nitrianskom Rudne.
Doprava späť :  autobusom SAD z Dolných Vesteníc o 14:51 alebo o 16:57.
Cena :  podľa dopravcu.


Rozkoš na Rokoši

    Predposlednú marcovú sobotu, kedy už v prírode vládlo teplé jarné počasie, sa horci vydali do Nitrických vrchov. Zrána síce početné teplomery na autobusových zastávkach ukazovali iba tri stupne, cez deň sa však výrazne oteplilo. Cieľom turistov bol vrch Rokoš, na ktorý začali stúpať z Nitrianskeho Rudna po náučnom chodníku Fraňa Madvu. Madva bol známy národovec, kňaz a divotvorný lekár liečiaci ľudí hlavne bylinkami. Po spravení úvodnej foto pri náučnej tabuli sa úzkou dolinou dostávame do národnej prírodnej rezervácie Rokoš. Kúsok za vstupným panelom do rezervácie nás víta poľovnícka maringotka s prístreškom. Ako vešiaky slúžia poľovníkom odseknuté srnčie nožičky pribité k doske. Aby sme lovcom náhodou nevyplašili zver, ktorej plánovaný odstrel treba dodržať, zberáme sa od ortopedickej maringotky ďalej. Popri stúpaní na vrch Plevňa si na protiľahlom svahu nemôžeme nevšimnúť výrazný vápencový útvar - Košútovu skalu. Na Plevni si doprajeme kratší oddych a schádzame ku križovatke turistických ciest Pinkove viechy. Potom nás už čaká záverečné stúpanie na 1010-metrový Rokoš. Zatiaľ 750-metrové prevýšenie zvládol aj náš 81-ročný člen Lojzko Bruška a 70-ročný Jožko Oremus. Miestami zasnežený vrchol "obsahuje" okrem vrcholovej knihy a ďalšej náučnej tabule aj niekoľko viac či menej nám známych turistov z Rudna, Sučian a Novák. Hviezdicový výstup s otvorením novej sezóny tu mali práve pred týždňom. Odpočívame a dopĺňame spotrebovanú energiu pri pamätníku Ľudovíta Štúra. Keďže na dnešnej akcii sa zišli až štyria Jozefovia, ktorí mali začiatkom týždňa meniny, nevyhnutným bodom programu boli aj blahoželania a prípitok. Z vrcholu je pekne vidieť Uhrovský hrad a celá bánovecká dolina, z iného miesta zase rudnianska priehrada a za Malou Magurou vytŕča zabielený Kľak. Nádherný slnečný a teplý deň s peknými výhľadmi bol dôvodom, prečo by sme pri pamätníku zotrvali hádam aj ďalšiu hodinu. Iba spoj odchádzajúci z Dolných Vesteníc, od ktorých nás delilo ešte 10 kilometrov, nás pohnal ďalej. Cestou na Veľkú Čihoc nám cez chodník prebehlo zo dvadsať urastených srniek. Prechádzame snehovými poliami, kde sa občas zaboríme do vyše 30 cm hlbokého snehu. Neskôr sa zase vyhýbame záplave snežienok. Je ich toľko, že takmer nemáme kam stúpiť. Novšia žltá značka nás privádza na výhľadový bod Bukovina a potom už strmo schádzame do Dolných Vesteníc.


Pred pamätníkom
Františka Madvu v N. Rudne
Madvova studnička Pred náučnou tabuľou Vchádzame do národnej
prírodnej rezervácie Rokoš

  Poľovnícka maringotka
"U srnčích nožičiek"
  Košútova skala

Na vrchu Plevňa     Na Pinkovych viechach

Výhľad na priehradu
a Malú Maguru
  Na vrchole Rokoša Pred pamätníkom
Ľudovíta Štúra

    Záplava snežienok

Jedlé či nejedlé?      

  Miestami bolo až
40 centimetrov snehu
  Posedenie a vrcholová kniha
na Bukovine

     

Senník neďaleko žltej značky Zanedbaný sad
nad Dolnými Vestenicami