Juh Slovenského raja

9.6.2012

Trasa :  Biele Vody (ústie Zejmarskej rokliny) - Geravy - Malý Zajf - Veľký Zajf - Občasný prameň - Havrania skala - Stratenský kaňon - Stratená.
Parametre trasy : Dĺžka 12 km, prevýšenie 550 m, stredne náročná túra.
Lokalita : Slovenský raj.
Popis : Veľmi atraktívna trasa v Slovenskom raji. Umožňuje spoznať rozmanitosť viacerých zákutí južnej časti Raja. Najatraktívnejšou časťou je výstup Zejmarskou roklinou cez viacero vodopádov a kaskád. Stredná časť trasy prechádza náhornou plošinou Geravy a záverečná časť zahŕňa strmý výstup k Občasnému prameňu na Havraniu skalu.
Doprava : vlastným autobusom. Odchod o 5:20 od Supermarketu Šípok a o 5:30 od železničnej stanice Partizánske.
Cena :  13 eur pre členov, 14 eur pre nečlenov, 12 eur pre študentov.
Vstupné do rokliny :  dospelí 1.5 eura, deti od 6 do 15 rokov 0.5 eura, menšie deti bezplatne, dôchodcovia nad 65 rokov 0.5 eura, dôchodcovia nad 70 rokov bezplatne.



Horci druhýkrát v Raji

     9. júna sa štyridsiatka horcov znovu vybrala do Slovenského raja. Kým pred piatimi rokmi spoznávali turisti jeho severnú časť so známou Suchou Belou a Kyseľom, tento rok sa zamerali na južnú časť. Počas vyše 3-hodinovej cesty autobusom do strediska Biele Vody sme si na poli okrem malej srnky všimli aj čierneho bociana, na pastvinách stáda oviec, kráv a koní. Horehronie jednoducho žije párno i nepárnokopytníkmi. Zazreli sme aj prístrešok pri prameni Hrona, jeho meandre a historické viadukty určené pre železničnú trať.
     Keďže predpoveď počasia s dažďom a krúpami hydrometeorologickému ústavu nevyšla, cez prírodnú rezerváciu Zejmarská roklina prechádzame nezmoknutí. Občas nás iba ostriekal niektorý z
 početných Nálepkových vodopádov. Rezervácia s plateným vstupom nám poskytla i trochu lezenia po rebríkoch (väčšinou starých a hrdzavých), stúpačkách, skákanie po mokrých kameňoch v potoku, balansovanie na spadnutých kmeňoch... Napokon prichádzame na vápencovú planinu Geravy, kde oddychujeme a fotíme si v ohrade umiestnenú diviačiu i koziu rodinku. Po oddychu pokračujeme náučným chodníkom do ďalšej rezervácie Malý Zajf. Informačné panely sú vynovené a podrobne informujú o chránenej faune a flóre na tomto území. Najčastejšie nachádzame rozkvitnutý žltohlav. Onedlho sa ocitáme pri Občasnom prameni, ktorý bol práve v prevádzke. Jeho ordinačné hodiny využívame na osvieženie sa sviežou pramenistou vodou. Strmý výstup okolo niekoľkých menších jaskýň nás priviedol na najvyšší bod dnešnej túry - 1156 metrovú Havraniu skalu. Polkruhový výhľad nám z výšky ukázal celý Slovenský raj. Poslednou navštívenou prírodnou rezerváciou bola Stratená. Nachádzajú sa tu ďalšie vodopády, krasové útvary, ale i kamenná tabuľa z polovice 19. storočia venovaná staviteľovi Filipovi Coburgovi, ktorý nechal vybudovať cestu Stratenským kaňonom. Kedysi tu bola i skalná brána, tá však padla za obeť II. svetovej vojne. Napokon zostupujeme do baníckej obce Stratená, kde pri teplej polievke čakáme postupne prichádzajúcich účastníkov.
 

Ústie Zejmarskej rokliny Potoky v rokline   Prvý rebrík

Nálepkove vodopády     Vysoká divá roklina

       

Po rebríku na Geravy      

Oddych na vápencovej
planine Geravy
  Na lúke sa to zopsulo Spoločná fotografia
pred chatou

Obed si svinky
v obchode nekúpia
 Nejaká je zasvinená Mééééé  

Oddych na Zajfe Žltohlav európsky   Jeden z náučných panelov

Havrania skala Občasný prameň Jedna z viacerých jaskyniek Útulný senník

V Stratenskom kaňone     Potok v Stratenej doline

Posledný vodopád
v rezervácii Stratená
Náučný panel
s fotografiami jaskýň
Historická tabuľa
v maďarskom jazyku
Pozor, na ceste sa cvála!


Bôľhoj lekársky Ešte raz žltohlav