Výstup na Tribeč z Požitavia

10.11.2012

Trasa :  Kostoľany pod Tribečom - Lysec - Kostoľany - románsky kostolík - horáreň Jedliny - Tribeč - sedlo Brod - Pochabany - Kovarce.
Parametre trasy : Dĺžka 20 km, prevýšenie 850 m, stredne náročná túra.
Lokalita : Tribeč.
Popis :
Lysec - skalnatý vrchol. Krásny kruhový výhľad na Požitavie a celý hrebeň Tribeča.
Románsky kostolík sv. Juraja - ranorománsky kostolík z 11. storočia. Na stenách vzácne fresky.
Tribeč - najvyšší vrch pohoria Tribeč vysoký 829 metrov. Polkruhový výhľad. Pod vrcholom prameň pitnej vody.
Doprava : autobusom SAD. Odchod o 6:10 z Partizánskeho do Zlatých Moraviec, odtiaľ autobusom o 7:20 do Kostolian pod Tribečom.
Doprava späť :  autobusom SAD z Kovariec do Topoľčian o 15:45 alebo o 17:20. Odtiaľ do PE.
Cena :  podľa dopravcu.

Kvôli predpovedi nepriaznivého počasie sa akcia prekladá na 10.11.


Výstup na Tribeč z Požitavia

     Druhú novembrovú sobotu sa 12 horcov dopravilo spojmi do Kostolian pod Tríbečom. Slnečný jesenný deň bol ako stvorený na turisticko-poznávaciu akciu. V dedinke sme si pozreli kostolík sv. Juraja, ktorý je najstaršou predrománskou stavbou na Slovensku. Pochádza z prvej polovice 11. storočia a na stenách sa nachádzajú vzácne fresky. Po obhliadke a fotografovaní tejto architektonickej vzácnosti sa odoberáme na Lysec. Najprv prichádzame k drevenému turistickému zrubu, na ktorom je umiestnená pamätná tabuľa so spomienkou na turistu a horolezca Milana Melišku. Skalnatý vrch Lysec (ktorého menovec sa nachádza i vo Veľkej Fatre) sa rozprestiera hneď vedľa zrubu. Jeho steny sú vysoké až 50 metrov a okrem cvičných horolezeckých trás obsahujú aj niekoľko skalných okien. Raritou sú tri takéto okná presne nad sebou. V svahoch kopca sa dajú nájsť zvyšky keltského hradiska. Na najvyššej skale nás nečakane víta koza. Ako nasledovník kamzíka behá sem a tam po brale alebo šuchoce v kroví.
     Schádzame znovu do dediny a pri presune po červenej značke - Ponitrianskej magistrále - obdivujeme novopostavený turistický prístrešok. Cesta z Kostolian k
 horárni Jedliny bola takmer vodorovná. Polorozpadnutá horáreň nám veľa estetična nepriniesla, najedli sme sa aspoň šťavnatých popadaných jabĺk. Strmým výstupom napokon dosahujeme najvyšší vrch pohoria Veľký Tribeč s výškou 829 metrov. Tam sa zapisujeme do vrcholovej knihy. Nad nami lieta v silnom nárazovom vetre vetroň. Cestou z Tribeča do Kovariec stretávame líšku, ktorá stratila plachosť, pretože sa k nám priblížila asi na sedem metrov. Až potom sa ráčila otočiť a krívajúc odbehla do diaľav. Buď bola besná alebo postrelená.
     Druhá skupina turistov si vybrala inú trasu. Navštívila skaly a hradisko v lokalite Studený hrad, pozrela si zrúcaninu hradu Gýmeš a
 chránenú Jelenskú gaštanicu s tristoročnými gaštanmi. Horci vystúpili na Veľkú skalu, ktorá je akýmsi predelom medzi Požitavím a Ponitrím, klesli k Oponickému hradu a napokon popri zrekonštruovanom kaštieli došli až do Oponíc.
 

Štart v Kostoľanoch
pod Tribečom
Kostolík sv. Juraja
z 11. storočia
   

V sedle pod Lyscom Turistický zrub Skaly Lysca  

Skalné okná   Divoká príroda na Lysci  Medzi skalami

Opäť v Kostoľanoch Turistický prístrešok Zanedbaná horáreň Jedliny Stopa mimožemšťana

 Horci na Tribeči   Posed cestou z Tribeča Stretnutie s líškou

A sme v Kovarciach Hrad Gýmeš
z protiľahlých skál
Na Studenom hrade Múry Gýmeša

      Oponický hrad