Výstup na Ľubietovský Vepor a Hrb

29.9.2012

Trasa :  Strelníky - Minca - Bukovina - sedlo Jasenová - Vepor - Hrb - chata pod Hrbom - Včelínec.
Parametre trasy : Dĺžka 17 km, prevýšenie 900 m, stredne náročná túra.
Lokalita : Veporské vrchy.
Popis : Bukovina - horská lúka s úchvatnými výhľadmi na Nízke Tatry a Veľkú Fatru.
Hrb a Vepor - dva vrcholy Veporských vrchov s výškou pod 1300 metrov. Zo skalnatého Vepora je výhľad na Bukovinu.
Hrb sa považuje za geografický stred Slovenska. Z neho zostúpime na chatu pod Hrbom s možnosťou občerstvenia.
Doprava : vlastným autobusom. Odchod o 6:00 od Supermarketu Šípok a o 6:10 od železničnej stanice Partizánske.
Cena :  10 eur pre všetkých účastníkov.


Horci v geografickom strede Slovenska

     Ďalší tohtoročný autobusový zájazd turistického klubu Horec smeroval na stredné Slovensko, konkrétne do pohoria Ľubietovský Vepor. Horský masív podobajúci sa chrbátu diviaka poskytuje okrem pekných výhľadov aj divokú prírodu, ktorá je chránená najvyšším 5. stupňom ochrany.
      Z okien miniautobusu, ktorý nás ráno viezol cez Veľké Pole, sme mohli vidieť nielen líšku, ale aj dve srnky, z toho jednu zranenú osobným autom. Samotná túra s dĺžkou 17 kilometrov začína v podhorskej dedinke Strelníky. Po zelenej značke sa za stáleho stúpania dostávame na rozľahlú lúku Bukovina. Stojí na nej niekoľko salašov. Počasie neveští nič dobré, ale ani nič zlé. Zamračená obloha a oblaky nad vrcholmi nám príliš neumožnili vychutnať si výhľady na Veľkú Fatru a Nízke Tatry. Ale i tak rozpoznávame nám dobre známu Skalku, Krížnu, Ostredok, Rakytov, Kráľovu hoľu a ďalšie slovenské vrchy. Okrem malín nás potešili i bedle, rýdziky a dva dubáky. K narodeninám našej členky si pripíjame zaručene pravým karpatským horkým, nie je to žiaden český metyl. Alebo žeby predsa?
    
 Z Bukoviny klesáme k sedlu Jasenová. Po menšom zaváhaní - značka išla inak, ako bola zakreslená v mape - sa už po správnej ceste štveráme na 1277-metrový Vepor. Vchádzame do národnej prírodnej rezervácie, v ktorej vládne ochrana stolového andezitového hrebeňa s netradičnou flórou. Posledný úsek dal poriadne zabrať, nevyhli sme sa ani lezeniu po skalách. Oddych, občerstvenie, vrcholové foto a ide sa ďalej. Po červenej značke - Rudnej magistrále - kráčame hustým pralesovitým lesom s
 popadanými stromami na vrch Hrb. Ten je známy ako geografický stred Slovenska. Zapisujeme sa do vrcholovej knihy, v ktorej sa spomína aj stretnutie s medveďmi. Škoda, my sme tohto premnoženého dravca na hrebeni Vepora nestretli. Hneď by sme ho prijali za čestného člena nášho klubu (pravda, ak by sa nejaký klub po takomto stretnutí ešte zachoval). Po menšom oddychu prudko klesáme z Hrbu popod 40-metrové skaly k horskej chate. Tu si doprajeme občerstvenie, zbierame peniaze na dopravný prostriedok, vyberáme členské a dopíjame posledné kvapky domácej pálenky. Napokon po pohodlnej ceste zostupujeme na lúku Včelínec, kde nás už čaká minibus so spiacim šoférom.
      Poslednou zastávkou bola banícka osada Ľubietová, kde práve zúril poľovnícky jarmok. Hladoši ochutnali výborný guláš z diviny, niekto si kúpil burčiak, niekto horský med. Pri odchode z tohto pekného kraja nám hrala trojčlenná country skupina.

 

Začiatok túry v Strelníkoch   Oddych na Bukovine Vepor a Hrb

Spoločná fotka na Bukovine ... chalúpka čuší hájnikova. Bukovina z Vepora Skalné útvary na Vepore

Chata pod Hrbom Hrb - geografický
stred Slovenska
Schádzanie z Hrbu na chatu  

Na chate pri pivku,
kávičke a sladkostiach
Úlovok z Veporských vrchov