Výstup na Vtáčnik

12.5.2012

Trasa :  Podhradie pod Vtáčnikom - Jarabá skala - Vtáčnik - Kláštorská skala - Rúbaný vrch - Zadná lúka - Buchlov - Sladná skala - Žarnov - Ľubianka.
Parametre trasy : Dĺžka 24 km, prevýšenie 1000 m, náročnejšia túra.
Lokalita :  Vtáčnik.
Doprava :  vlakom z Partizánskeho do Novák o 5:19, autobusom SAD z Novák do Podhradia pod Vtáčnikom o 6:22.
Cena :
  cca 3 eurá.
 

Horci na Vtáčniku

     Namiesto Javorníkov sa horci druhú májovú sobotu vybrali na Vtáčnik. Už na stanici čakajúc na ranný vláčik si všimli stúpajúci dym z vrchu Šípok. Nevedeli, či sa znovu rozhorel starý požiar, ale skôr to vyzeralo na nový. Ľudia sú jednoducho nepoučiteľní. V stredoveku zlodejom, vandalom a podpaľačom odtínali ruky. Žeby inšpirácia pre nových ministrov?
     Z Podhradia stúpame na malý hradný kopec a fotíme si zrúcaninu hradu Sivý kameň. Okolo salaša s ovcami sa dostávame na Jarabú skalu, kde sa do výšky týči novší televízny vykrývač. Po hlavnom hrebeni, ktorým vedie Ponitrianska magistrála, vchádzame do prírodnej rezervácie Vtáčnik s chránenými vzácnymi rastlinami a živočíchmi. Na 1346-metrovom vrchole sa nachádzala vyše stovka turistov. Dnes totiž mali podobný výstup aj Veľkouherčanci, hikingáči - čitatelia internetovej stránky Hiking - a ďalšie turistické kluby. Zvítavanie sa so starými známymi, rozdávanie účastníckych listov, pečiatok a odznakov, pred odchodom spoločné fotografie na vrcholovej planine. Množstvo nezrelých čučoriedok nás na tento výhľadový vrch pozýva aj koncom leta. Cez Kláštorskú skalu, oproti ktorej sa vypína povesťami opradené Sitno, putujeme ďalej na Rúbaný vrch a Buchlov. Do cesty sa nám priplietli tri lane, zajac a dokonca statný jeleň. Prechádzame popri chránenom jaseni s obvodom kmeňa 6 metrov a vekom vyše 200 rokov. Vystupujeme na Žarnov a nakoniec po 24 kilometroch schádzame na Ľubianku. Tu čaká na vyhladovaných turistov guláš, chladené nápoje a neskôr i hudba s neodmysliteľným ozembuchom Jožka Tomu.
     Komu sa doterajšia trasa málila, predĺžil si ju ešte o 11 kilometrov a cez polia, potoky, Chlmok a obhorený Šípok sa doplazil až do rodného mesta. Krásna túra v slnečnom počasí, bizarné skalné útvary, návšteva jedného hradu, dvoch prírodných rezervácií a zápis do troch vrcholových kníh - to nám poskytlo sopečné pohorie Vtáčnik.
 

Hradný vrch Hrad Sivý kameň Jeden zo zachovaných múrov  Horci na hrade

Jahniatko ...ako čistý prameň teč Oddych pri maringotke Vykrývač  na Jarabej skale

Stretnutie s Brčom
a jeho ženami
 Posledné stúpanie Na vrchole Vtáčnika  

Stánok hikingáčov     Kláštorská skala

      Záružlie pri zvážnici

Strážca Buchlova   Na Buchlove Chránený jaseň

Z Buchlova
na Sladnú skalu
Žarnov

 Na Ľubianke pri kávičke
a pivku