Vianočný výstup na Žarnov

27.12.2012

Trasa : Horná Ves - Rudica - Žarnov – Ľubianka.
Parametre trasy : Dĺžka 11 km, prevýšenie 606 m, menej náročná.
Lokalita : Vtáčnik.
Doprava : autobusom SAD do Hornej Vsi - Rudice o 9:25, resp. individuálne.
Doprava späť : autobusom SAD z Oslian o 13:40 alebo 14:45, vlakom z Oslian o 13:51 alebo 14:43, autobusom z Hornej Vsi o 13:00 alebo 15:45, resp. individuálne.

Tradičný zimný výstup na 840-metrov vysoký vrch v pohorí Vtáčnik. Na vrchole bude privítanie účastníkov, spoločný zápis do vrcholovej knihy a foto, rozdávanie účastníckych listov, pohostenie. Na Ľubianke v reštaurácii posedenie pri dobrom jedle, nápojoch a vianočnom pečive.


Vianočný výstup na Žarnov
 

       Tak ako každoročne, aj minulý rok ukončil TK Horec tradičným výstupom na Žarnov. Za pomerne pekného inverzného počasia sa Horci vydali deň po Štefanovi dobre známymi chodníčkami z Ľubianky na neďaleký 840 metrov vysoký bralnatý Žarnov. Tentokrát sa výstup uskutočnil bez snehovej prikrývky, takže účastníci sa  nebrodili v hlbokom snehu, ani nemrzli v chladnom vetre. Na sopečnom vrchole vládlo veterné, ale zato pomerne príjemné počasie, ktoré umožňovalo krásne výhľady na celé horné Ponitrie.  Na Žarnove sa zišlo vyše 60 turistov, ktorí sa sem vyštverali z rôznych strán a rôznymi chodníkmi. Okrem skalných Horcov sa výstupu zúčastnili aj Prievidžania, Oslanci so svojím starostom, Rudňanci a Veľkouherčania. Väčšina účastníkov sa dostala na vrchol neznačenými chodníkmi. Necelú hodinu pred pravým poludním sme sa už všetci zhromaždili neďaleko vrcholového kríža. Všetkých účastníkov podujatia privítal predseda klubu Horec a do nového roku im okrem zdravia zaželal nádherné zážitky v prírode. Potom nasledovala družná debata, fotenie, rozhovory s priateľmi, koštovanie vianočného pečiva a rôznych nápojov. Po vyše hodinovom pobyte na vrcholovej plošine Žarnova schádzame na Ľubianku.