Kurz základov VHT

19.5.2012

Trasa :  Motorest - Malé Kršteňany - kameňolom - Skaly Brálie pod Veľkým vrchom – Veľký vrch - Malé Kršteňany - Partizánske.
Parametre trasy : Dĺžka 12 km, prevýšenie 250 m, menej náročná trasa. Skalné steny Brálie – od 4 do 10 metrov.
Miesto, lokalita :  Praktická časť kurzu VHT bude prebiehať pod Veľkým vrchom – vápencové skaly Brálie za kameňolomom v Malých Kršteňanoch.
Popis :  Kurz lezenia a zlaňovania pre začiatočníkov a mierne pokročilých, požičiavanie horolezeckého výstroja, skúsení inštruktori z radov TK Horec.
Po horolezeckých pokusoch spoločný výstup na Veľký vrch patriaci do chránenej prírodnej rezervácie s lesostepným rázom, čistenie lesných chodníkov.
Doprava :  Stretnutie pri motoreste o 8:00 a spoločný odchod. Možná je aj individuálna doprava (peši, bicyklom, autom).
Začiatok o 9:00 na skalách Brálie.


Kurz základov VHT spojený s čistením chodníkov

    19. mája sa pod vedením inštruktorov z TK Horec uskutočnil Kurz základov VHT na skalách Brálie. Niekto na miesto činu prišiel z mesta peši, niekto na bicykli, horolezecké pomôcky docestovali autom. Dvaja vyškolení horci Peter a Dušan učili začiatočníkov i mierne pokročilých základom lezenia a zlaňovania. Svojej lezúcej mamine držal palce aj 8-ročný Miško. Neskôr sa časť účastníkov vybrala po náučnom chodníku na vrchol Veľkého vrchu, ktorý je súčasťou národnej prírodnej rezervácie. Rezervácia-nerezervácia, odpadkov i tu bolo hojne. Po oddychu, občerstvení a zápise do knihy začali horci čistiť náučný chodník od smetí, ktoré tu zanechalo civilizované ľudstvo. Hlavne okolo štyroch ohnísk bolo plastových obalov, konzerv a rozbitých sklenených fliaš za dve vrecia. Čo potešilo, bolo okrem ďalekého výhľadu aj množstvo zelených jašteričiek, ktoré sa vyhrievali na slnku, lozili po konároch a kríkoch, skákali a šuchotali. Na lúke s lesostepným rázom práve začala kvitnúť vzácna tráva kavyľ Ivanov. Okrem neho sa tu dá nájsť poniklec veľkokvetý, zo živočíchov roháč, zlatofúz, či pavúk stepník červený. Žiaľ, rozširujúca sa ťažba dolomitu poškodzuje prírodné bohatstvo tohto územia. 12-kilometrová túrička za teplej májovej soboty spríjemnila turistom dopoludnie, aby sa nadýchaní čerstvého vzduchu mohli podvečer vyvaľovať v kreslách a sledovať dôležitý hokejový zápas.


Bolo ich tu ako maku   Príprava na lezenie 8-ročný Miško

       

       

       

      Kľukatí sa až do Chalmovej

Výhľad na hrebeň Vtáčnika Chránený kavyľ Ivanov Horí ohník horí Najviac chutilo Miškovi

  Ešte jeden exemplár Najedení, oddýchnutí Človek či pavúk?