Prechod hrebeňom Zvolena

25.8.2012

Trasa :  Dolný Jelenec - Prašnica - Východné Prašnické sedlo - sedlo Veľký Šturec - Motyčská hoľa - Zvolen - Donovaly - Vrchlúka - Pri javore - Krčahy - Pod Jelenskou skalou - sedlo Horný Šturec - sedlo Dolný Šturec - Špania Dolina.
Parametre trasy : Dĺžka 25 km, prevýšenie 1100 m, náročnejšia túra.
Trasa2 :  Donovaly - Nová hoľa - Zvolen - Donovaly. 3 hod.
Trasa3 :  Donovaly - Nová hoľa - Zvolen lanovkou - Donovaly. 1,5 hod.
Na poludnie spoločný odchod trasou  Donovaly - Pod Jelenskou skalou - Špania dolina. 4 hodiny, nenáročná túra.
Lokalita : Veľká Fatra.
Popis : Veľká Fatra patrí k hojne navštevovaným slovenským pohoriam.
   Zvolen - hôľnatý vrch s krásnym kruhovým výhľadom.
   Špania dolina -
banícka obec asi 14 km severne od Banskej Bystrice. V obci sa nachádza kostol Premenenia Pána, románska stavba, prestavaná v gotickom štýle v roku 1254. Z námestia sa do kostolného areálu dá vyjsť po zakrytom schodišti. Na ďalšej z budov sú slnečné hodiny.
Doprava : vlastným autobusom. Odchod o 6:00 od Supermarketu Šípok a o 6:10 od železničnej stanice Partizánske.
Cena :  8 eur pre členov, 9 eur pre nečlenov, 7 eur pre študentov.

 

  Prechod hrebeňom Zvolena – Špania Dolina 

     Vyše tridsiatka horcov sa poslednú augustovú sobotu vybrala spoznávať prírodné krásy Veľkej Fatry a Starohorských vrchov. Tento autobusový zájazd bol určený pre všetky kategórie turistov, pre tých zdatnejších, ale i pre menej zdatných. Pre zdatnejších bola pripravená vyše 20 km túra cez hrebeň Zvolena spojená s prechodom náučného chodníka Donovaly – Špania Dolina. Samotná túra začína v miestnej časti Staré Hory – Horný Jelenec na rušnej ceste spájajúcej Banskú Bystricu s Ružomberkom. Po úvodnom foto pri pomníku SNP sa vydávame po žltej značke asfaltovou cestou do úzkej Hornojelenskej doliny s domami bývalej uhliarskej osady Horný Jelenec postavenými po oboch stranách tesne pod strmými svahmi. Dnes tieto pekne upravené domčeky slúžia chalupárom z Banskej Bystrice a iných miest Slovenska. Asi po 20 minútach chôdze prichádzame k odbočke vedúcej do osady Valentová a Rybie. V roku 1924 časť tejto osady zničila mohutná lavína padajúca z hrebeňa Krížnej. Pri tomto nešťastí zahynulo 18 ľudí.
    
Od odbočky pokračujeme zalesnenou dolinkou do osady Prašnica. Na jej hornom konci odbočíme ostro doprava a dobre vychodeným chodníkom vstúpime do lesa. Rovnomerne vystúpime do menšieho sedla v bočnom hrebeni a takmer vodorovným traverzom cez les prídeme do Východného Prašnického sedla, kde sa napojíme na červenú magistrálu – cesta hrdinov SNP. V sedle si doprajeme pol hodinovú prestávku na regeneráciu síl pred ďalšou časťou túry. Všade dookola rastie vzácny endemit – cyklámen fatranský, ktorý sa vyskytuje iba v južnej časti Veľkej Fatry (nikde inde na svete!). Oblasť Šturca je centrom jeho výskytu. Úsek, ktorý nasleduje, bol pre nás veľmi pestrý a okrem fyzickej kondície dostala zabrať aj psychika. Trasa vedie priamo po hrebeni a sú na nej iba stúpania alebo klesania. Miestami pomedzi skalné bloky, inde zase ako na ozubenom kolese. Po hodine pomerne namáhavej chôdze prichádzame do sedla Veľký Šturec, kde prekrížime staršiu asfaltovú horskú cestu, kedysi spájajúcu Banskú Bystricu s Ružomberkom. Po krátkej prestávke opäť dlho stúpame nepríjemným chodníkom v nevzhľadnej mladine. Na vrchole stúpania sa mení smer o 90° doľava a pre zmenu príkrym svahom padáme do sedla. Chvíľu prechádzame po lesných čistinkách a stretávame prvých ľudí. Na Motyčskú hoľu 1292 m vedie strmé stúpanie prerušené klesaním. Až za ňou sa nám začína vracať entuziazmus a krásne pohľady aspoň kompenzujú námahu vynaloženú pri výstupe. Spoznávame Donovaly a Kozí chrbát a približujúci sa vrch Zvolena. Ešte strmým výstupom zo sedla Prípor a v horúcom počasí vychádzame do výšky 1402 m. Patrične unavení si líhame do trávy. Zo Zvolena sú nádherné kruhové rozhľady do vnútra Veľkej Fatry, na Nízke Tatry, Vysoké a Západné Tatry, Poľanu, Kremnické vrchy a na mnoho ďalších pohorí Slovenska.. Po hodine ničnerobenia sa zhodneme, že je čas ísť ďalej. Z vrcholu miernym svahom zostúpime do blízkej hornej stanice sedačkovej lanovky na Novej holi. Z tohto miesta klesneme strmšie okrajom lesa a lesným chodníkom po krátkej chvíli prichádzame do horského strediska Donovaly.

     Tí menej zdatní vystúpili na vrch Zvolen z horského strediska Donovaly a po bočnom hrebeni si odskočili aj na vrchol Malého Zvolena. Keďže ich trasa bola podstatne kratšia, majú pred ostatnými náskok. Po zostupe táto skupinka potom pokračovala po náučnom chodníku zostupom z Donoval do bývalej baníckej obce Špania Dolina. Vzhľadom k tomu, že poslední turisti prichádzajú na Donovaly až okolo pol tretej popoludní, bolo dohodnuté, že pre nedostatok času záverečný úsek trasy vypustíme a do Španej Doliny sa prepravíme autobusom. Cestou sa zastavujeme v Starých Horách, kde  si prezrieme dominantu tejto dedinky - pútnický gotický kostol z roku 1448 a ružencové schody s kaplnkou panny Márie. Po prehliadke týchto pútnických miest sa presúvame do bývalej baníckej dedinky Špania Dolina, ktorá nás uchvátila svojou prekrásnou polohou a baníckou históriou. Prehliadkou pamätihodností obce túto krásnu a vydarenú túru končíme.