Deň s Horcom - Uhrovský hrad

13.4.2013

Trasa : Uhrovské Podhradie - Uhrovský hrad - Kňažinove lúky - Medvedia jaskyňa - dolina Hradištnica - Hradište.
Parametre trasy : Dĺžka 17 km, prevýšenie 500 m, menej náročná túra.
Lokalita : Nitrické vrchy.
Popis : Turisticko-poznávacia akcia pre členov a sympatizantov klubu.
Po návšteve Uhrovského hradu z 13. storočia a opekačke na Kňažinovych lúkach navštívime Medvediu jaskyňu. Nakoniec dolinou Hradištnica zídeme do Hradišťa.
Doprava : autobusom SAD z Partizánskeho do Bánoviec o 8:15.
Doprava späť : autobusom SAD z Hradišťa do PE o 14:56 alebo o 17:01.

Prineste si údeniny na opekanie.


Potulky po Nitrických vrchoch

     V rámci tradičnej akcie Deň s Horcom sa okolo štvrť stovky turistov vybralo na menej náročnú spoznávaciu túru do severnej časti Strážovských vrchov. Z Uhrovského Podhradia vystupujeme k Uhrovskému hradu. Cestou sme vyrušili dve srnky a poľutovali sme zrazenú salamandru. Brána do vnútorných priestorov hradu bola síce zamknutá, ale na nádvorí bolo i tak dosť možností na oddych, občerstvenie a preskúmanie pozostatkov stredovekej stavby. Prvá zmienka o hrade je z roku 1295. Vďaka odľahlosti od hlavných strategických trás a miest bojov sa hrad ako celok zachoval relatívne dobre, hlavne jeho románske časti. V súčasnosti tu prebiehajú archeologické výskumy a rekonštrukčné práce. Tesne pod hradnými múrmi sme mali možnosť vyfotografovať si množstvo rozkvitnutých poniklecov. Navštívili sme aj 11-metrovú jaskyňu nachádzajúcu sa priamo v hradnom brale. Strmším stúpaním sa dostávame do vyšších miest, kde nás privítala 15-centimetrová vrstva snehu. Výhľad na Strážovské vrchy so skalnatým Vápečom a tisícmetrovým Rokošom stál za to. Pre svoje biele obloženie sa nedal prehliadnuť ani pomník na Jankovom vŕšku.
     Na Kňažinových lúkach nás čakal najstarší člen klubu - 82-ročný Lojzko Bruška. Ešte i v takomto úctyhodnom veku nielenže vládze chodiť po horách, ale založil oheň, ktorý ostatní využili na opekanie prinesených údenín. Dobre padlo i z mrazničky vytiahnuté vianočné pečivo. Príjemné posedenie si na zachovalých lavičkách, rozhovory o
 turistických plánoch a preskakovanie ohňa ukončil predsedov povel, že treba ísť ďalej. Čakala nás ešte návšteva Medvedej jaskyne. Žiaľ, správcov jaskyne práve dnes postihla choroba, takže dnu sme sa nedostali. Dlhou dolinou Hradištnica preto klesáme raz po snehu, raz po blate približne do stredu doliny, kde sa zrazu blato mení - na asfalt. Niekoľko kilometrová lesná cesta je vyasfaltovaná tak dokonale, že cesty a chodníky v našom meste jej môžu iba tíško závidieť. Po celom úseku odvodňovacie jarky a šachty, ochranné zábradlie - sme my vôbec na Slovensku? Odpoveď nám dala až tabuľa v spodnej časti doliny: "Financované Európskou úniou v ramci projektu Rozvoj vidieka." Nuž, načo až takýto prepych? Kvôli ťažbe dreva? Alebo pre poľovníkov? Znalec oblasti Jožko Gahér nás informuje, že kúsok nad miestom, kde sa dolina prudko stáča na juh, sa nachádza výdatný prameň pitnej vody, z ktorého je zásobované i mesto Partizánske. Les pomaly končí, blíži sa otvorená krajina. Zrak potešili prvosienky, zarmútilo množstvo smetí, pneumatík a vriec s odpadom, všetko tesne pri ceste. Áno, predsa len sme na Slovensku.
     Na konci 17-kilometrovej jarnej túry pokropil naše hlavy dážď. V teple hradištskej krčmy končíme dnešný výlet a pri plánovaní individuálnych akcií čakáme na spoj do rodného mesta.
 

 
          

Uvítací prejav predsedu
v Uhrovskom Podhradí
  Prvý pohľad na hrad A už sme pri hrade

Múry hradné
sú moc zradné
    Na hrade rástlo
množstvo poniklecov

Občerstvenie medzi
stavebným materiálom
  Vstupná brána  

  Jaskyňa pod hradom   Vo vyšších miestach
bolo 15 cm snehu

Vždyzelené imelo Opekačka na
Knažinových lúkach
  Hlavný podpaľač
Lojzko Bruška

  V doline Hradištnica   Krčma v Hradišti