Výstup na Zlatý vrch - Kolberg

23.11.2013

Trasa :  sedlo Červená studňa - Zlatý vrch - Majer - Chrústov - kamenné more - Vyhne.
Parametre trasy : Dĺžka 18 km, prevýšenie 530 m, stredne náročná túra.
Lokalita : Štiavnické vrchy.
Popis :
    sedlo Červená studňa - sedlo nad Banskou Štiavnicou, pri ktorom sa nachádza jeden z tajchov. Odpočívadlá, náučné panely, východiská turistických trás.
    Zlatý vrch - Kolberg - vrch vysoký 850 metrov s nádherným kruhovým výhľadom.
    Vyhnianske kamenné more - jedinečný prírodný výtvor na úpätí vrchu Kamenná.
Je to rozlohou najväčšie kamenné more v sopečnej časti Karpát a jedno z najstarších chránených území na Slovensku cenné predovšetkým pre svoju geologickú a botanickú hodnotu.
Doprava : vlastným autobusom. Odchod o 6:45 od Supermarketu Šípok a o 7:00 od železničnej stanice Partizánske.
Cena :  5 eur pre členov, 6 eur pre nečlenov.




 Horci pri mori

Možno viete, možno nie, na Slovensku máme okrem množstva pohorí, jaskýň a jazier aj niekoľko morí. Isteže, nie sú v nich chobotnice ani medúzy, neplávajú v nich žraloky. Naše moria sú totiž kamenné. Najbližšie k Partizánskemu more nájdeme za Brodzanmi pod vrchom Kopanica, ďalšie známe zoskupenie kameňov je v Malej Lehote pri Píle. Najväčšie more na Slovensku a dokonca i v strednej Európe sa nachádza nad dedinou Vyhne.

Do tejto bývalej baníckej osady, dnes známej hlavne výrobou piva značky Steiger, sa v predposlednú novembrovú sobotu vybralo štyridsať horcov. Začiatok nenáročnej 18-kilometrovej túry bol v sedle Červená studňa, kde nás privítalo niekoľko náučných tabúľ popisujúcich geologickú stavbu a ťažbu drahých kovov v Štiavnických vrchoch. Zo sedla sa po zablatenej lesnej ceste vydávame na sever. Prvým turistickým cieľom je Zlatý vrch, známy aj pod originálnym názvom Kolberg. Kopec je vysoký iba 850 metrov, ale poskytol nám úžasné výhľady do širokého okolia. Okrem významných telekomunikačných vykrývačov – na Sitne, Skalke a Martinských holiach – sme mohli obdivovať zasnežené vrcholky Veľkej Fatry a Nízkych Tatier. Počasie bolo takmer slnečné, navyše sa nebolo kam ponáhľať, takže na Zlatom vrchu, v útrobách ktorého sa možno i teraz nachádza niekoľko kilov zlata, sme si oddýchli takmer hodinu. V osade Majer na nás vybehlo zo päť podráždených psov, ale keď zbadali niekoľkonásobnú presilu, radšej zaliezli späť do dvora. Zostalo z neho trčať len zopár vrakov starých škodoviek a wartburgov. Putujúc popri menších lazoch si všímame stáda oviec a hovädzieho dobytka. Nechýbali ani kone. Z vyššie položených miest zase vidíme niekoľko štiavnických tajchov, ktoré kedysi dodávali vodu do baní. Zaujmú nás novostavby v osade Chrústov a cez záhradkársku kolóniu sa dostávame pod vrch Kamenná. Na jeho svahoch sa nachádza Vyhnianske kamenné more, prírodná rezervácia vyhlásená za chránené územie už pred 90 rokmi. Početné kamenné bloky vznikli účinkom zvetrávania za pomoci zemetrasenia. Na kameňoch rastie viacero druhov ohrozených machov a lišajníkov. Krásny výhľad z vrcholu Kamennej, ale i prechod pomedzi more kameňov v nás zanechalo hlboký dojem. Potom už schádzame do Vyhní, kde si popri ceste všimneme najmenej sedem vchodov do banských štôlní. V baniach sa kedysi ťažilo zlato, striebro a železná ruda. V obci pramenia aj teplé mineráne pramene, ktoré dnes slúžia ako zdroj vody pre termálne kúpalisko. Na jednom z námestí odpočívala stíhačka z druhej svetovej vojny. Dedine však dominoval pivovar Steiger – najstarší na Slovensku. Okrem produkcie piva je známy aj ako technická pamiatka. Samozrejme, že sme neodolali a v krčme sme ochutnali svetlý i tmavý produkt pivovaru.

         Nenáročnú, ale zaujímavú túru si v autobuse pochvaľovali všetci účastníci. Kto mal záujem, mohol si výhodne kúpiť tričko s farebným znakom turistického klubu. A ešte jedna perlička: tejto jesennej akcie sa s horcami zúčastnil aj prasynovec spisovateľa Vladimíra Mináča.


Štart v sedle
Červená studňa
  Zablatená cesta Zlatý vrch

  Štveráme sa na vrchol Pohľad na Lúčanskú Fatru
s Kľakom
Zasnežené vrcholy
Veľkej Fatry

  Horci na Kolbergu   Vrch Kamenná

    Na Kamennej More plné kameňov

Horci v mori Najväčšie kamenné more
na Slovensku
   Námestie vo Vyhniach

Stíhačka z poslednej vojny Skromný príbytok Veľká Fatra