Malá Fatra - Baraniarky, Kriváň, Chleb

22.6.2013

Trasa :  Starý dvor - sedlo Príslop - Baraniarky - Žitné - Kraviarske - sedlo za Kraviarskym - sedlo Bublen - Pekelník - Veľký Kriváň - Snílovské sedlo - Chleb - Hromové - Steny - Poludňový grúň - chata na Grúni - Starý dvor.
Parametre trasy :  Dĺžka 18 km, prevýšenie 1550 m, náročná túra.
Trasa 2 (pre menej zdatných) :  lanovkou do Snílovského sedla - chata pod Chlebom - Chleb - Hromové - Poludňový grúň - chata na Grúni - chata Vrátna.
Dĺžka 9 km, prevýšenie 400 m.
Lokalita : Malá Fatra.
Popis :
     Starý dvor
- Pôvodne stará horáreň a hospodársky dvor grófky Majláthovej. V súčasnosti sú tu chaty a bufety, v blízkosti lyžiarske vleky.
     Baraniarky - bočný hrebeň Malej Fatry. Romantický skalnatý hrebeň so zaujímavými výhľadmi.

     Veľký Krváň - najvyšší vrch Malej Fatry s výškou 1709 metrov. Dobrý výhľadový bod, ľahko dostupný sedačkovou lanovkou do Snílovského sedla. Vrcholová kniha.
     Chleb - vrch a zároveň národná prírodná rezervácia s ochranou bralnatých partií, roklín a kamenných morí. Významným geomorfologickým prvkom je ľadovcový kotol s jazierkom.

Doprava : vlastným autobusom. Odchod o 6:00 od Supermarketu Šípok a o 6:10 od železničnej stanice Partizánske.
Cena :  9 eur pre členov, 10 eur pre nečlenov.

Údaje z GPS :  17.99 km, celkový čas 7:43, čas chôdze 5:21, priemerná rýchlosť chôdze 3.4 km/h


Na Veľkom Kriváni

     34 horcov obohatených o niekoľkých turistov z Prievidze a Nedožier si deň pred našim Rozprávkovým letiskom naplánovalo zájazd do Malej Fatry. 18-kilometrová túra nebola náročná ani tak svojou dĺžkou, ale vyše 1550-metrovým prevýšením. Tentoraz nebolo cieľom zdolať atraktívne Jánošíkove diery alebo Rozsutce, ale bočným hrebeňom sa dostať na najvyšší vrch Fatry. Počasie nám v prvú letnú sobotu prialo, takmer celý deň bolo slnečno a teplo. Už v Starom dvore, kde bol štartovací bod dnešnej túry, k nám pribehlo ani nie dvojmesačné mačiatko. Nedalo sa odohnať, jednoducho sa s nami vybralo na túru. Síce s mraučaním, ale pekne po svojich štyroch labkách vyšlo nielen do sedla Príslop, ale strmým a miestami skalnatým chodníkom sa vyštveralo až na výhľadový vrch Baraniarky. Mača nezabúdalo ani na pitný režim a od turistov si vymraučalo niekoľko deci mlieka. Namiesto účastníckeho listu dostalo pár koliesok salámy. Až po piatich kilometroch a prekonaní 700 výškových metrov (!) sa na vrchu Kraviarske rozhodlo, že na dnes už stačilo. Čo s ním? Šup do batohu a zvyšok túry buď prespalo alebo pohodlne sledovalo fatranské končiare z otvoru na vaku. My ostatní, ktorých nechcel nikto nosiť ani kŕmiť, sme v horúčave poctivo šľapali ďalej. Občerstvenie malým prameňom vody v sedle, výstup na vrch Pekelník a odtiaľ na Veľký Kriváň. Na Slovensku máme Kriváne až tri, z toho dva sú na hlavnom fatranskom hrebeni. Vzhľadom k peknému počasiu i kvôli nejakým hromadným organizovaným akciám bolo všade plno turistov, hmýrili sa i na najvyššom vrchole Fatry. Okrem Čechov a Poliakov stretávame aj Nemcov a Angličanov. Obloha sa však postupne zaťahuje a pri príchode do Snílovského sedla veru začínajú padať aj prvé kvapky. Veľká väčšina našich turistov sa rozhodla nepokračovať ďalej po hrebeni, ale lanovkou zísť dole do doliny a na ostatných počkať v štýlovej reštaurácii. Iba zopár horcov sa vybralo podľa plánu na ďalšie výhľadové vrchy. Cez národnú prírodnú rezerváciu Chleb a Hromové sa nádherným hrebeňom dostali na Poludňový grúň. Na Hromovom skutočne bolo počuť hromy, ale blesky šľahali iba vo vzdialenom pohorí, takže ani búrka, ani dážď sa nakoniec v Malej Fatre nekonali. Strmý zostup k Chate na Grúni dal zabrať hlavne kolenám. Menší oddych s občerstvením a potom už posledná časť trasy buď popri vlekoch alebo po modrej značke späť k Starému dvoru. Z lesných plodov sa dalo osviežiť najmä jahodami, čučoriedky budú zrelé neskôr. V cieli túry dobre padlo aj umytie sa v horskom potoku. Viacerí kúpili pre svojich blízkych nejaký ten suvenír. A ako skončilo štvornohé odstavča z čelade mačkovitých? Bolo prepašované do autobusu a v rodnom meste obohatí jednému nášmu turistovi zbierku domácich zvierat.
 

Rekreačná oblasť Starý dvor Horci pripravení vyraziť V sedle Príslop Naša najmladšia účastníčka
nezabúda ani na pitný režim

Bočný a hlavný hrebeň Fatry Na Baraniarkach Na Žitnom  

Nuž, nie je to žiadna hračka,
keď na túru ide mačka
  Baraniarky a Žitné,
v pozadí Sokolie
 

V dolináááách      

Kraviarske z južnej strany   Vrcholová fotografia
na Kriváni
 

    Horci na Chlebe Miniplesá pod Chlebom

Hlavný hrebeň Malej Fatry Chata na Grúni Malý a veľký brat