Muránska planina

11.5.2013

Trasa :  Muráň - Hrdzavá dolina - Nižná Kľaková - Studňa - Maretkina - Jaškova muka - Veľká lúka - horáreň - hrad Muráň - Muráň.
Parametre trasy : Dĺžka 27 km, prevýšenie 1000 m, náročnejšia túra.
Lokalita : Muránska planina.
Popis :
     
Muránska planina - národný park s hlbokými dolinami a strmými bralnatými zrázmi. Vďaka dobre vyvinutému krasu sa tu vyskytuje množstvo priepastí, jaskýň, závrtov, ponorov a vyvieračiek. Osobitosťou je výskyt ojedinelých rastlín, napr. relikt lyskovec muránsky, fúzač alpínsky... Milovníkov zvierat poteší chov koní na Veľkej lúke.
     Muránsky hrad - jeden z najvyššie položených hradov na Slovensku. Bol postavený v 13. storočí ako strážny hrad na skale Cigánka vo výške 935 metrov. Neskôr sa dostal do rúk lúpežného rytiera Mateja Bašu. Najväčší rozmach hrad zaznamenal počas života Márie Széchyovej, ktorú pre jej krásu nazývali Muránska venuša. V 18. storočí hrad dvakrát vyhorel. V súčasnosti je to zrúcanina so zachovalým areálom a vstupnou vežou. Sú tu základy gotického paláca, fragmenty obvodového muriva a niektorých vedľajších stavieb. K najzachovalejším patrí vstupná brána s vežou.

Doprava : vlastným autobusom. Odchod o 5:00 od Supermarketu Šípok a o 5:10 od železničnej stanice Partizánske.
Cena :  12 eur pre členov, 13 eur pre nečlenov.

Údaje z GPS :  prejdená trasa 27.35 km,  čas pohybu 5 hod. 51 min,  priemerná rýchlosť pohybu 4.7 km/h


Horci na Muráni

     Turisti z klubu Horec sa prvýkrát vo svojej 13-ročnej histórii vydali do národného parku Muránska planina. Kým v rodnom meste začalo ráno o piatej popŕchať a celodenné predpovede tiež neveštili nič dobré, v obci Muráň privítalo 40 horcov usmiate jarné slnko. Muránska planina bola za národný park vyhlásená v roku 1997 hlavne kvôli ochrane vzácnych endemických druhov rastlín a živočíchov (lykovec muránsky, fúzač alpínsky). Planina je chránená i kvôli početným krasovým útvarom ako sú závrty, vyvieračky a hlavne jaskyne, ktorých je dohromady až 116. Svoj domov tu má orol skalný, medveď, vlk, i rys ostrovid.
     Do "útrob" národného parku vchádzame Hrdzavou dolinou, ktorú lemujú viaceré skalné steny a menšie vodopády. V mokradiach priam žiari sýtožlté záružlie močiarne, na slnku sa vyhrievajú jašteričky. Počas oddychu na lúke Nižná Kľaková sa okrem prvosienok kocháme pohľadom i na množstvo šafránu. Prístrešky, chatky, i väčšia poľovnícka chata nám poslúžila ako dočasná jedáleň. Križovatka turistických a cyklistických ciest s názvom Studňa sa nachádza na rozľahlej horskej lúke. V určitých obdobiach sa na nej pasú polodivoké kone špeciálne vyšľachteného plemena norik muránsky. Ďalšou raritou na tejto lúke je ľadová jama - 64-metrov dlhý závrt s celoročným výskytom snehu a ľadu. Vstup do jaskyne síce nie je dovolený, ale aj cez zátarasy vidno ľadom pokryté dno. Na ďalšej zastávke sa miestnou značkou dostávame na výhľadový bod Poludnica. Ten poskytuje skutočné nádherné výhľady na okolité horstvá, aj na mestečko Revúca. Po červenej značke - Rudnej magistrále - sa dostávame na Veľkú lúku. Práve tu sa na jej východnom konci nachádzajú v ohradách oné polodivoké kone. Po návšteve menšej jaskynky s kŕdlami netopierov nás ešte čaká výstup do prírodnej rezervácie Cigánka. V poľovníckej chate sme ochutnali jelení guláš a potom už hor
' sa na vrchol skalnatého kopca, kde sa  nachádza zrúcanina hradu Muráň. Je to jeden z najvyššie položených hradov na Slovensku. Bol postavený v 13. storočí ako strážny hrad. Najvyšší rozmach dosiahol počas života Márie Széchyovej, ktorú pre jej krásu nazývali Muránska Venuša. V súčasnosti je Muráň zrúcaninou so samoobslužným náučným chodníkom. Najzachovalejšou časťou je vstupná brána s vežou, zachovali sa i fragmenty gotického paláca, obydlie zlatníka a dom hasiča (dvakrát vyhorel v 18. storočí). Z východnej terasy okrem majestátnej Kráľovej hole bol v diaľke vidieť aj kaštieľ na Prednej Hore. Veru i zopár našich spoluobčanov malo tú česť pobudnúť v tomto špecializovanom zariadení. A zopár ďalších Partizánčanov tam míľovými krokmi smeruje...
     Po takmer hodinovej prestávke medzi hradnými múrmi schádzame popri početných náučných paneloch tam, odkiaľ sme ráno vyšli - do obce Muráň. 27-kilometrová túra poskytla turistom krásne zážitky a relax v lone prírody.

 

Skala Cigánka,
na nej stojí Muránsky hrad
     

  V Hrdzavej doline Jeden z menších vodopádov Záružlie močiarne

  Prvý oddych   Nižná Kľaková

  Prekvapilo nás množstvo šafranu   Rázcestie Studňa

  Ľadová jama   Maretkina

Pohľad na útvar Cigánka Prestávka na Veľkej lúke   Jaskyňa pod hradom

Poľovnícka chata,
 kde podávali jelení guláš
Náučná tabuľa o hrade Pamätník majiteľom hradu Vstupná brána
do Muránskeho hradu

       

Výhľadová plošina   Medzi stromami kaštieľ
Predná Hora
 

      Ešte raz vstupná brána,
tentoraz vlastne výstupná

  Náučná tabuľa o živočíchoch
na Muránskej planine
Rozlúčkový pohľad na Cigánku Krčmička v dedine Muráň