Výstup na Oselnú skalu

7.12.2013

Trasa :  Kolačno - poľovnícka chata - Veľký Vracov - Drahožická dolina - Oselná skala - Hrubý vrch - Brezová - Dobrolínske skaly - Brezová (turistická chata) - Poždol - priehrada - Veľké Uherce.
Parametre trasy : Dĺžka 23 km, prevýšenie 700 m, stredne náročná túra.
Lokalita : Tribeč.
Popis :
    Oselná skala - skalnatý vrch s pekným výhľadom, pod ním lavičky, stôl a ohnisko. Pod skalou menšie kamenné more.
    Dobrolínske skaly -
prírodná rezervácia s ochranou pestrých rastlinných spoločenstiev. V blízkosti sa nachádza Dobrolínska jaskyňa hlboká 26 metrov s výskytom netopierov a vzácnych bezstavovcov.
Doprava : autobusom SAD. Spoločný odchod o 6:45 z Partizánskeho do Kolačna.
Doprava späť : autobusom SAD. Odchod z Veľkých Uheriec o 12:40 alebo 17:05, z Cerovej o 15:55.
Cena :  podľa dopravcu.



 Na Oselnej skale

       Predposledná akcia TK Horec viedla prvú decembrovú sobotu do severnej časti pohoria Tribeč. Orkán zúriaci v susedných štátoch odradil niekoľkých turistov od účasti, ale tí skalní sa nevzdali. Z Kolačna, kde sme ráno podráždili všetkých psov na hornom konci, kráčame po spevnenej lesnej ceste k poľovníckej chatke. Je zamračené, trochu sneží, krúžiaci jastrab si hľadá živé raňajky. My si na priedomí vyššie spomínanej chaty vyťahujeme svoje zásoby a kŕmime nimi hladné črevné klky. Potom nás už čaká strmý výstup na 600-metrový Veľký Vracov. Začína hustejšie snežiť, prichádza fujavica. Nič to, pomaly ale isto sa jeden po druhom dostávame na vrchol. Je z neho obmedzený výhľad na Michalov vrch - kopec s niekdajším slovanským hradiskom. Z Vracova sa nevraciame, ale pokračujeme na druhú stranu. Po preťatí štátnej cesty nastupujeme na modrú značku, ktorú pred pár rokmi vyznačili dvaja naši vyškolení značkári. Kúsok chôdze po Drahožickej doline a už zase do kopca smerom k Oselnej skale. V ďalšom stúpaní nás povzbudzujú dve mladé srnky, ktoré pobehovali po lese, akoby sa ani nechumelilo. A pritom sa veru chumelilo poriadne. Pod skalou sa napájame na zelenú značku, ktorej súčasťou je náučný chodník. Krásne zhotovené náučné panely nás informujú o rastlinstve a živočíšstve tohto regiónu, pripomínajú, že na týchto miestach bolo kedysi more a neskôr tu žili dinosaury. Malebné fotografie ozrutných predátorov boli výnimočné aj tým, že pred 60 miliónmi rokov nebola farebná fotografia ešte priveľmi rozšírená. Vybudovanie náučného chodníka s panelmi je skvelý ekologický počin a Veľkouherčania si zaň skutočne zaslúžia pochvalu a vďaku.

       Na Oselnej skale sa horci stretávajú s turistami z ďalších klubov. Po oddychu a ochutnávke všakovakých domácich nápojov sa poberáme k Hrubému vrchu. Kraľuje mu vykrývač. Dvaja zvedavci túžiaci po výhľade z vtáčej perspektívy prenikli cez plot až k samotnej konštrukcii. Rebrík však nepôsobil príliš bezpečne, a tak veľmi krátke vlny mohli bez vyrušovania ďalej prúdiť do slovenskej zemi. Ďalšie náučné tabule s vyobrazenými stopami lesnej zveri lemovali lesný chodník až na lúky Brezová. Iba na skok sa nachádzajú Dobrolínske skaly, prírodná rezervácia s chránenou vegetáciou a škrapmi - otvormi vo vápencových skalách. Chodník k Dobrolínskej jaskyni bol zľadovatelý, neradno riskovať otvorené zlomeniny. Neskôr nám zememerač Jožko Toma upresnil, že jaskyňa má hĺbku okolo 20 metrov a v ďalšom objavovaní bráni speleológom mohutný balvan.

       Pred turistickou chatou Brezová, ktorá patrí KST Veľké Uherce, sa zhromaždila hádam aj stovka turistov. Uherčania totiž na ukončenie letnej turistickej sezóny pozvali do svojho hlavného stanu niekoľko spriatelených klubov. Okrem Partizánčancov sú tu aj Bošanci, Prievidžanci i Bánovčania. Každý príchodzí dostal účastnícky list, kto mal chuť, mohol sa najesť výborného bezlepkového gulášu, vypiť si kávu alebo čaj. Ktosi poznamenal, že v Cerovej zaznamenali pred touto gulášpárty rapídny úbytok psov. Bola to však zrejme nepresná informácia, pretože žiadne varené čipy pod zubami neškrípali. Po teplom obede prišla na rad živá hudba s neodmysliteľným ozembuchom a spev ľudových piesní. Elektrifikácia chatky zožala od niektorých hostí pochvalu, od iných zase počudovanie, či by predsa len nebolo romantickejšie sedieť pri sviečkach a petrolejových lampách. Atmosféra však bola výborná a ťažko sa od priateľov a hudby odchádzalo na linkové autobusy. Jedni zbehli do Cerovej, druhí do Radobice, tretích čakali vo Veľkých Uherciach autá. Zaujímavá 23-kilometrová túra s krásnymi prírodnými výtvormi a príjemnými ľuďmi určite obohatila nejednu dušu, ktorá oddych a relax hľadá mimo rušnej civilizácie.


 Horci pred
poľovníckou chatkou
Na vrchole Veľkého Vracova Zimná nálada Občas sa cez oblaky
predralo aj slnko

Oselná skala je na dosah Dvaja predsedovia
na vrchole
Horci na Oselnej skale  

Oddych a občerstvenie
pod skalou
 Pri náučnom paneli
venovanom dinosaurom
Brezová Na Dobrolínskych skalách

Pohľad z Dobrolína na Oselnú skalu a na Hrubý vrch

Chata na Brezovej Hudba, spev a ozembuch. Cesta na Poždol