Roháče - Skriniarky

20.7.2013

Trasa :  Parkovisko - Predný Salatín - Brestová - Salatín - Skriniarky - Spálená - Pachoľa - Baníkovské sedlo - Roháčsky vodopád - Adamcuľa - parkovisko.
Parametre trasy :  Dĺžka 15 km, prevýšenie 1400 m, náročná vysokohorská túra.
Trasa 2 (pre menej zdatných) :  Roháčsky vodopád a Roháčske plesá.
   Dĺžka 11 km, prevýšenie 600 m.
Lokalita : Západné Tatry - Roháče.
Popis :
     S
alatín - výrazný skalnato-hôľny dvojvrchol v hlavnom hrebeni Západných Tatier. Vrchol poskytuje pekné výhľady.
     Skriniarky - bralnatá časť medzi Salatínom a Spálenou. Zabezpečená technickými pomôckami.

     Baníkovské sedlo - významné sedlo medzi Pachoľou a Baníkovom. Križovatka turistických trás.
     Roháčsky vodopád - 23 metrov vysoký vodopád v Spálenej doline na prítoku Roháčskeho potoka. Najvyšší vodopád v Západných Tatrách. V blízkosti vodopádu prechádza náučný chodník.

Doprava : vlastným autobusom. Odchod o 5:00 od Supermarketu Šípok a o 5:10 od železničnej stanice Partizánske.
Cena :  11 eur pre členov, 12 eur pre nečlenov.

Zopár údajov z GPS :  dĺžka 16,42 km, celkový čas 8:30 hod., priemerná rýchlosť 2,9 km/h.


Túra v oblakoch

     Plný autobus horcov a ďalších záujemcov sa zúčastnilo náročnej túry v Roháčoch. Hneď z parkoviska pri vlekoch začalo prudké stúpanie na Predný Salatín. Zamračené počasie nás ušetrilo od páľavy. Popri chodníku rástlo veľké množstvo čučoriedok, takže sme sa do sýtosti mohli napásť týchto zdravých a chutných plodov. Ako sme stúpali vyššie a vyššie, vnárali sme sa čoraz viac do oblakov. Nakoniec nás oblačnosť a hmla úplne pohltila a vládla takmer celý deň. Výhľad z prvého vrcholu - Predného Salatína - bol teda nulový. Podobne to bolo aj na Brestovej, ktorá sa už nachádza na hlavnom hrebeni Roháčov. Tu okrem hmly fúkal aj silný vietor. Po oddychu a hmlistých fotografiách pokračujeme na prvú dnešnú dvojtisícovku Salatín. Cestou stretáme veľa Poliakov, niekoľko Čechov a dokonca aj Nemcov. Iba Slovákov je pomenej. Samozrejme, veď tí majú cez leto iné starosti ako pobehovať po horách: murovanie, rekonštrukciu obydlí, výmenu okien, maľovanie...
     Nasleduje najnáročnejší úsek - skalnaté Skriniarky, kde sú ťažké miesta zabezpečené reťazami. To však nebol žiaden problém pre nášho najmladšieho účastníka - 14-ročného Jaromíra. V hmle sa dostávame na druhú dvojtisícovku Spálenú a potom ešte na tretiu Pachoľu. Hľadači "kešiek" (skrýš v rámci celosvetovej aktivity geocaching) si tiež prišli na svoje. V Baníkovskom sedle sa tí zdatnejší rozhodujú ešte pre výstup na Baníkov a Hrubú kopu. Väčšina však schádza dole popri 23-metrovom Roháčskom vodopáde. Najvyšší vodopád v Západných Tatrách bol tentoraz bohatý na vodu. Účastníci, ktorí nemohli ísť na náročnú hrebeňovku, si spravili okruh okolo vodopádu a Roháčskych plies. Na stráni pod plesami si odfotili párik terénnych kôz a popri bývalej Tatliakovej chate sa po nudnej asfaltke vrátili do cieľa. Kedysi na tomto úseku premávali ekologické vláčiky, v súčasnosti sú zrušené. Nuž, čo je na Slovensku dobré a fungujúce, to treba zrušiť. Na parkovisku si turisti po zdolaní 1400-metrového prevýšenia dopriali guláš, teplé i studené nápoje, pri prechádzke v blízkom lese si okrem čučoriedok nazbierali aj zopár dubákov. Cestou domov sa nám na rozlúčku ukázali tri srnky, ktoré stojace v potoku príkladne dodržiavali pitný režim. Na rozlúčku s Oravou nám z poľa ešte zamával aj bocian. No a milou bodkou za náročnou, ale zaujímavou túrou bola tombola, kde hlavnú a jedinú cenu tvoril ručne upletený košík od Vlada Gahéra.
 

Prvý oddych na Prednom Salatíne   Hmla na Brestovej  

  Na Salatíne Hmla na chvíľu ustúpila V Baníkovskom sedle

    Pri Roháčskom plese  

      Roklina ako v Slovenskom raji

23-metrový Roháčsky vodopád     Vodopád z diaľky

Lyžiarske stredisko Schádzame k parkovisku   Občerstvenie v cieli

 Zopár fotiek od Janka Kováčika