Výstup na Skalku a Vyhnátovú

9.3.2013

Trasa :  Kordíky - Kordícke sedlo - Vyhnátová - Tunel - Skalka - chata Limba na Skalke - Pekná vyhliadka - Bystrické sedlo - chata nad Králikmi - Králiky (lyžiarske stredisko).
Parametre trasy : Dĺžka 13 km, prevýšenie 530 m, stredne náročná zimná túra.
Lokalita : Kremnické vrchy.
Popis :
     Králické sedlo
- sedlo, ktorým kedysi prechádzal Zbojnícky chodník. Teraz značkovaná trasa spájajúca Banskú Bystricu a Kremnicu.
     Tunel - pôvodný názov Gorgeyho tunel, banícky tunel zo 16. storočia, kadiaľ viedla Zlatá cesta z Kremnice do Banskej Bystrice. V súčasnosti vyčistený a priechodný. Križovatka turistických trás. Náučná tabuľa s informáciou, že cez tunel kedysi prechádzal aj rakúsky cisár Jozef II.
     Skalka - nevýrazný vrch, ale s dobrými výhľadmi, s televíznym vykrývačom vysokým 312 metrov. Športovo-rekreačné a lyžiarske stredisko, zjazdové a bežecké trasy, Biela stopa SNP. Chaty, reštaurácie.
Doprava : vlastným autobusom. Odchod o 7:00 od Supermarketu Šípok a o 7:10 od železničnej stanice Partizánske.
Cena :  9 eur pre členov, 10 eur pre nečlenov.

Akcia je vhodná aj pre bežkárov a zjazdových lyžiarov.


Horci v Kremnických vrchoch

     Predpovede o daždivom počasí sa nenaplnili a tak sa mohol autobus s horcami vybrať do Kremnických vrchov na zimnú túru. Okrem peších turistov sa akcie zúčastnilo aj sedem bežkárov. V pohorí je totiž niekoľko desiatok kilometrov upravených bežkárskych trás a dlhé roky sa tu organizuje aj Biela stopa SNP. Podhorská dedinka Kordíky nás víta zasnežená, mnohé strechy sú ešte stále pokryté polmetrovou vrstvou snehu. Obnovené turistické a lyžiarske značenie nás hneď vedie k lesu, kde začíname nielen stúpať, ale i prebárať sa do mokrého snehu. Väčšinou sa zabárame po kolená, niekedy sa podarí až po stehná. Ľudovo sa tomu hovorí vajcový sneh. Pomaly stúpame serpentínami do Kordíckeho sedla. Prvú hodinu si musia bežkári svoje pomôcky niesť na pleciach. V sedle však už narážajú na bežkársku trať a potom to môžu rozbehnúť. My pešiaci mierne meníme trasu a namiesto červenej značky, ktorá vedie neprešľapaným hrebeňom, dávame prednosť upravenej zvážnici. Počasie je striedavé: chvíľu hmla, chvíľu iba zamračené, občas vykukne aj slnko. Prichádzame ku Gorgeyho tunelu. Dnes je to historická pamiatka, pôvodne to bol banícky tunel zo 16. storočia, kadiaľ viedla Zlatá cesta z Kremnice do Banskej Bystrice. Náučná tabuľa nás informuje, že cez tunel kedysi prechádzal aj rakúsky cisár Jozef II. a ďalší významní panovníci. Ešte necelá pol hodinka a cez zjazdovku sa dostávame k chate Limba na Skalke. Tu si doprajeme dlhší oddych pri teplej polievke, čaji a pivku. Nevýraznému vrchu Skalka, ktorý je známy ako lyžiarske a rekreačné stredisko, dominuje 312 metrov vysoký rozhlasový, kedysi aj televízny vykrývač. Patrí medzi najvyššie na Slovensku. Vleky a lanovky na Skalke stále fungujú, lyžiari nezaháľajú ani v hmle. Kúsok od vykrývača sa nachádza Pekná vyhliadka - miesto, odkiaľ je naozaj veľmi pekný výhľad. Z vtáčej perspektívy si vychutnávame Nízke Tatry, Banskú Bystricu a Králiky - cieľ našej túry. Pokračujúc po červenej značke si všímame niekoľko zaujímavých skalných útvarov. Zo zvieracej ríše máme šťastie na srnky a lietajúce dravce. V Bystrickom sedle väčšina turistov opúšťa hrebeň a pohodlnou cestou smeruje dole k lyžiarskemu vleku na Králikoch. Zopár Horcov, ktorým sa 14 kilometrov máli, si trasu ešte o pár kilometrov predlžuje. Spokojní so zimnou túrou boli nielen pešiaci, ale aj naši bežkári.
 

Vychádzame z Kordíkov Mapa, smerovník Snehu je tu naozaj hojne  

Prvý dlhší oddych
v Kordíckom sedle
Snehom zasypaná chatka Najznámejšia bežkárska trasa
na Slovensku
 
 

  Tuneluje sa aj
v Kremnických vrchoch
Pred Gorgeyho tunelom Chata Limba m ponúkla
teplé polievky, čaj i pivko

Najedení, osviežení 312-metrov vysoký vysielač
na Skalke
Výhľad z peknej vyhliadky
bol naozaj úchvatný
Králiky z vtáčej perspektívy