Slovenský raj - Piecky

25.5.2013

Trasa :  Píla - tiesňava Piecky - Suchá Belá vrchol - Pod Vtáčím hrbom - Vyšný Kyseľ - Kláštorisko - Kláštorská dolina ústie - Prielom Hornádu - Letanovský mlyn - Pod Tomášovským výhľadom - Biely potok - Čingov.
Parametre trasy : Dĺžka 17 km, prevýšenie 500 m, stredne náročná túra.
Lokalita : Slovenský raj.
Popis : Veľmi atraktívna trasa v Slovenskom raji. Umožňuje spoznať rozmanitosť viacerých zákutí Raja.
Najatraktívnejšou časťou je prechod tiesňavou Piecky cez viacero vodopádov a kaskád. Najväčšími vodopádmi sú Veľký vodopád a Kaskádový vodopád. Navštívime aj roklinu Vyšný Kyseľ. Dlhší oddych si doprajeme na Kláštorisku. Druhá časť túry bude prechádzať východnou časťou Prielomu Hornádu s viacerými mostíkmi a množstvom stúpačiek ponad rieku. Prejdeme popod Tomášovský výhľad a túru ukončíme v turistickom stredisku Čingov.
Doprava : vlastným autobusom. Odchod o 5:00 od Supermarketu Šípok a o 5:10 od železničnej stanice Partizánske.
Cena :  14 eur pre členov, 15 eur pre nečlenov. V cene je zahrnuté aj vstupné do národného parku.



Návrat do Raja

        Radšej tretíkrát do Raja ako tridsiaty tretíkrát na Vrchhoru. To si povedali tri desiatky horcov, ktorí sa poslednú májovú sobotu vybrali na návštevu niekoľkých prírodných rezervácií v Slovenskom raji. Z času na čas totiž treba vypadnúť z "veľkomesta" a od zhonu, hluku a tlačenice si oddýchnuť v nádhernej slovenskej prírode. Počas celej vyše 200-kilometrovej cesty do Spišského Štvrtka pršalo, ale nakoniec vyhrala viera v pekné počasie podporená i presnými výpočtami. Program Aladin, ktorý beží v laboratóriu SHMÚ na superpočítači s 256-timi procesormi, totiž vypočítal, že v sobotu bude v Raji väčšiu časť dňa celkom pekné počasie. A aj bolo. Pri vstupe do prvej tiesňavy nielenže vôbec nepršalo, ale široko-ďaleko nebol žiaden zriadenec, ktorý by vyberal jeden a pol eurový poplatok za návštevu národného parku. Ako sme neskôr zistili, nezanedbateľná časť vyzbieraných poplatkov určená na úpravu chodníkov a obnovu technických pomôcok končí zrejme kdesi inde, pretože viaceré rebríky a hlavne stúpačky nad potokmi si určite pamätajú i normalizačné roky. Nedajbože by sa mohol pritrafiť aj nejaký úraz.
         Z osady Píla sa poberáme do prvej rokliny Piecky. Prakticky od začiatku nás sprevádzajú drevené rebríky. Preskakovaním z jednej strany potoka na druhú prichádzame k Veľkému vodopádu. Padajúca voda vymodelovala do skaly niekoľko výklenkov v tvare pecí, ktoré dali tejto tiesňave meno. 12-metrový vodopád bolo treba zdolať takmer kolmým kovovým rebríkom. Neskôr sa kaňon stáča na juh a onedlho prichádzame k ďalšiemu mohutnému vodopádu, ktorý nesie názov Kaskádový. Ten vznikol prepadnutím jaskynného stropu. Ešte niekoľko rebríkov, stúpačiek, skôb a prichádzame ku križovatke nad Suchou Belou. Oddychujeme na kmeňoch vypílených stromov. Zoznamujeme sa s výpravou českých železničiarov, ktorí do Slov. raja prišli vlakom na štvordňovú aktívnu dovolenku. Vysvetľujeme im, aké časti národného parku sú v súčasnosti uzatvorené. Za informácie nám naši bratia ponúkli za kalíštek slivovice. Vraj je vysoko pravdepodobné, že sa po nej dožijeme aj ďalšej túry.
        Oproti pôvodnému plánu si trasu predlžujeme a navštívime kratšiu, ale atraktívnu roklinu Vyšný Kyseľ. V Slovenskom raji sa nachádza vyše 20 prírodných rezervácií a chránených pamiatok. Horské turistické centrum Kláštorisko nás víta zaliate slnkom. Trávnatej plošine kraľuje zrúcanina kartuziánskeho kláštora, o ktorú sa dnes zaujímajú archeológovia a reštaurátori. V reštaurácii ponúkajú naše národné jedlo bryndzové halušky, a to za smiešnu cenu 6,50 eur. No kto z nás by odolal? Všetci. Strmšou cestou schádzame k Letanovskému mlynu a náučným chodníkom Prielom Hornádu postupujeme do cieľa dnešnej túry. Cestou si ešte odfotíme vzácny druh orchidey črievičník papučkový, prejdeme ponad rieku cez niekoľko mostíkov, prekonáme skalné útesy pomocou stúpačiek a kramlí, tesne nad vodným tokom obdivujeme menšie jaskyne, vyrušíme počerných občanov, ktorí usilovne vyrubu v chránenom území stromy, spozorujeme pri love pstruhov aj rybára, zdola si fotíme skalné steny Tomášovského výhľadu, no a nakoniec po 17 kilometroch prichádzame na Čingov. Trošku nás pokropí májový dáždik, ale hneď zase ustúpi slnku, takže na záver túry sa nad krajinou rozžiarila dvojitá dúha. V rekreačnom stredisku Čingov si doprajeme zaslúžený oddych a občerstvenie. Príroda sa nám predvádza aj počas cesty domov, kedy môžeme z autobusu obdivovať pekne vysvietené a čiastočne zasnežené vrcholky Vysokých Tatier.
 

Začiatok túry
v osade Píla
  Prvý "rebrík"  

Veľký vodopád   Lezieme po 15-metrovom
takmer kolmom rebríku
Vodopád z výšky

  Tiesňava Piecky
v plnej nádhere
   

      Kŕdeľ rebríkov

       

    Suchá Belá - vrchol Vchádzame do rokliny
Vyšný Kyseľ

  Stupačky v Kyseli    

  A sme na Kláštorisku Reštaurácia ponúkala slovenské
národné jedlo iba za 6,50 eur
Zrúcanina kláštora

Vzácna orchidea
črievičník papučkový
Prvé stupačky
v Prielome Hornádu
   

    Zátišie s plastami
autori: Slováci
Mostík nad tíšinou

Povestný Tomášovský výhľad V cieli na Čingove Kam sa pozrieš,
samý tunel
Pohľad z autobusu
na Vysoké Tatry