Vianočný výstup na Žarnov

27.12.2013

Trasa : Horná Ves - Rudica - Žarnov – Ľubianka.
Parametre trasy : Dĺžka 9 km, prevýšenie 550 m, menej náročná.
Lokalita : Vtáčnik.
Doprava : autobusom SAD do Hornej Vsi - Rudice o 9:25, resp. individuálne.
Doprava späť : autobusom SAD z Oslian o 13:40, 14:45 alebo 15:43, vlakom z Oslian o 14:03 alebo 14:49, autobusom z Hornej Vsi o 13:00, 13:30 alebo 15:45, resp. individuálne.

Tradičný zimný výstup na 840-metrov vysoký vrch v pohorí Vtáčnik. Na vrchole bude privítanie účastníkov, spoločný zápis do vrcholovej knihy a foto, rozdávanie účastníckych listov, pohostenie. Na Ľubianke v reštaurácii posedenie pri dobrom jedle, nápojoch a vianočnom pečive.


Vianočný výstup na Žarnov
 

      Asi 40 horcov a ďalších turistov sa za hustej hmly a ešte hustejšieho blata vybralo po 14. raz cez Vianoce na Žarnov. Niektorí vyštartovali od futbalového ihriska na Ľubianke, iní z Hornej Vsi - Rudice. V autobuse sa s nami viezol aj čestný občan mesta a úkaz zapísaný v prírodnom dedičstve UNESCO Lojzo Fujak. Podľa poslednej informácie TASR je to aj poctivý nálezca väčšej sumy peňazí. I tešili sme sa, že počas výstupu na 840-metrový vrch nás bude zabávať svojimi príbehmi. Lojzo sa však v Rudici s nami rozlúčil a išiel pomáhať známemu na chatu pripravovať silvestrovskú oslavu.
    
Túra sa tak ako pred rokom uskutočnila bez snehu, takže účastníci sa nebrodili v závejoch, ani nemrzli v chladnom vetre. Iba to blato spôsobovalo niektorým šmyky, ba i pády na zadok. Takmer po hranici prírodnej rezervácie Buchlov prebehli dve mladé srnky. Na vrchole Žarnova sa Partizánčania stretli s niekoľkými desiatkami oslianskych turistov. Zablahoželali si k sviatkom, vypili si domácej pálenky, ponúkli sa medovníkmi, klobásami, slaninou a dokonca i domácou tlačenkou. Ako obyčajne, akciu až na výnimky ignoroval KST Kamarát, nechýbali zato Prievidžania, Hornovešťania a Topoľčanci. Po zápise do vrcholovej knihy, rozdaní účastníckych listov, kalendárikov a spoločnej fotografii sa ľud pomaly začal zberať späť do dediny. Tam na hladné krky čakali obrovské pizze, čapované pivko, čaj, káva a ďalšie dobroty.