Výstup na Čiernu skalu a Záruby

19.10.2013

Trasa :  Smolenice - Jahodník - Polámané - Čierna skala - Pod Čiernou skalou - Červená hora - Brezinky - hrad Ostrý kameň - Záruby - Havrania skala - Pod Havraňou skalou - Smolenice.
Parametre trasy : Dĺžka 22 km, prevýšenie 800 m, stredne náročná túra.
Lokalita : Malé Karpaty.
Popis :
  
Čierna skala - skalnatý masív v hlavnom hrebeni Karpát. Z vrcholu ďaleké výhľady východným smerom na rozsiahle malokarpatské lesy a Podunajskú nížinu. V minulosti označovaná tiež ako perla Malých Karpát, v súčasnosti patrí medzi najvyhľadávanejšie turistické ciele.
   Ostrý kameň - pohraničný hrad z 13. storočia. Hradu patrilo 12 obcí. Neskôr prešiel z kráľovského majetku do rúk šľachty. V čase tureckých vojen Ostrý kameň rozšírili o dolný hrad. Za Rákoczyho povstania bol poškodený, dnes zostali len ruiny. Z okraja zrúcanín krásny výhľad do okolia.
   Záruby - najvyšší vrch Malých Karpát - 767 metrov. Je súčasťou dlhého ostrého hrebeňa, ktorý sa tiahne v smere východ-západ. Vrchol je skalnatý. V južnom svahu Zárubská veža vysoká 20 metrov využívaná horolezcami ako cvičný terén.

Doprava : vlastným autobusom. Odchod o 6:00 od Supermarketu Šípok a o 6:10 od železničnej stanice Partizánske.
Cena :  9 eur pre členov, 10 eur pre nečlenov.

Cestou späť sa zastavíme vo furmanskej reštaurácii nad Piešťanmi, môžete sa tešiť na ochutnávku husacích špecialít a dobrého vínka.



Čierna skala a Záruby

    Turisti z klubu Horec sa už po štvrtýkrát vo svojej 13-ročnej histórii vydali do Malých Karpát. Tento raz bola naplánovaná návšteva najvyššieho vrchu pohoria - Zárub. Z dvoch tretín naplnený autobus sa vydáva pred pol siedmou na stokilometrovú púť cez Topoľčany, Piešťany a Vrbové do Smoleníc. V rekreačnom stredisku Jahodník nás autobus vysádza o pol deviatej. Tu sa k nám pripájajú traja turisti z Nitry, aby s nami absolvovali vyše dvadsať kilometrovú okružnú túru centrálnou časťou Malých Karpát. Po krátkej príprave vyrážame po žltej značke na vrchol Čiernej skaly. Po pol hodine pohodlnej chôdze prichádzame na lúku ku krytému odpočívadlu, kde si dávame krátku občerstvovaciu prestávku. Tu sa nám otvára prvý pohľad na krásne bralo Čiernej skaly. Po prestávke pokračujeme okolo neďalekej horárne Polámané, kde stretávame niekoľko hubárov. Lístie na stromoch je už z časti opadané, no i tak lesný porast hrá pestrými farbami a cesta lesom je príjemným relaxom. Pod Čiernou skalou prekonávame nepríjemný úsek chodníka, po lesnej ťažbe je úplne rozrytý. Jediným pozitívom je krásny pohľad na masív Čiernej skaly, ktorý sa týči priamo nad nami. Za týmto úsekom nasleduje strmé stúpanie do sedielka. Vstupujeme do prírodnej rezervácie Čierna skala, ktorej účelom je ochrana zachovalých častí prírody Malých Karpát, prirodzených lesných a nelesných formácií, skalných stien a suťových polí s pôvodnými druhmi rastlín a živočíchov. Zo sedla pokračujeme vpravo a dostávame sa na skalnú hranu masívu Čiernej skaly, podobnosť s Vápennou začína byť neodškriepiteľná. Z mnohých miest sa nám otvárajú krásne výhľady do okolia a pod nami sú strmé skalné zrázy. Prichádzame k turistickej značke, kde sa chodník stáča smerom na Kršlenicu, na značke je kovový obal na vrcholovú knižku. Pod značkou sa nachádza i veľmi pekné skalné okno. Je nádherné počasie, ktoré využívame na dlhšiu vrcholová prestávku.

    Po zápise do knihy začíname pomaly zostupovať pekne udržiavaným lesom do sedla pod Čiernou skalou. Tu sa napájame na Štefánikovu magistrálu, ktorá nás bude doprevádzať až po Havraniu skalu. Ďalšia časť túry vedie miernym klesaním až k bývalému stredisku Brezinky, ktoré je toho času v ruinách. Nasleduje strmé stúpanie k ruinám hradu Ostrý kameň. Tento pohraničný hrad z 13. storočia v minulosti slúžil na ochranu Českej cesty. Za Rákocziho povstania bol poškodený, teraz zostali z neho len ruiny. Po prehliadke hradu nás čakal najkrajší úsek túry. Začíname stúpať krásnym vápencovým hrebeňom na najvyšší bod pohoria. Počas výstupu sa nám otvárajú pôsobivé výhľady na hrad, ako i na rozsiahle pláne Záhoria. Za necelú hodinu stojíme na najvyššom bode Malých Karpát – 767 metrov vysokých Zárubách. Keďže je pekné počasie, na vrchole zostávame takmer hodinu. Tu sa lúčime s
 našimi priateľmi z Nitry a začíname zostupovať po hrebeni, ktorý je osadený veľkým množstvom vápencových skál. Za polhodinku prichádzame k 30 metrov vysokej skalnej stene Havranej skaly. Stena je využívaná ako cvičný horolezecký terén. Z vrcholu máme krásny výhľad na Smolenický hrad. Čaká nás už len záverečný zostup do cieľa túry. Pri odchode domov takmer všetci konštatovali, že dnešná túra patrila k najkrajším akciám nášho klubu v tomto roku. Počas cesty domov sme sa ešte zastavili vo furmanskej reštaurácii nad Piešťanmi, kde si mnohí z nás pochutili na husacích a iných špecialitách ponúkaných týmto zariadením.
 

 Štart v Jahodníku      

Prvý pohľad na
Čiernu skalu
Nádherná jesenná príroda   Na Čiernej skale

Skalné okno   Vodná nádrž Buková  

Hrad Ostrý kameň      

    Vápencový hrebeň  

       

Záruby - vrcholová stanica Výhľad na Smolenice Na Havranej skale Kolmá stena slúži
aj horolezcom