Potulky po Južnej Morave

3.5.2014

Trasa :  Pavlov - Dívčí hrad - Děvín - Soutěska - Pod Martinkou - Klentnice - Sirotčí hrádek - Stolová hora - Kočíčí skála - Turold - Mikulov.
Po ceste späť si pozrieme Valtický a Lednický zámok s nádherným francúzskym a anglickým parkom.
Parametre trasy :  Dĺžka spolu 22 km, prevýšenie 500 m, menej náročná túra.
Lokalita : Pavlovské vrchy.
Popis :
     CHKO Pálava
- chránená krajinná oblasť, patrí k najzaujímavejším oblastiam Českej republiky. Predmetom ochrany sú teplomilné spoločenstvá a lesostepi vyvinuté na skrasovatelých vápencoch. Pálava predstavuje územie mimoriadnej prírodovedeckej a estetickej hodnoty.
     Dívčí hrad - strážny hrad postavený okolo roku 1222. Ku gotickému hradu bola neskôr pristavená mohutná bašta. V 17. storočí obsadený a zničený švédskym vojskom. Z hradu je ďaleký výhľad, najmä na obec Pavlov a údolie rieky Dyje. Na severovýchodnom svahu sa nachádza skalný útvar Tri panny.
     Děvín - národná prírodná rezervácia. Severný svah je porastený suťovým lesom, na južných svahoch sú typické stepi. Po zaujímavostiach rezervácie vedie návštevníka náučný chodník.
     Sirotčí hrádek - ďalšia zrúcanina hradu nachádzajúca sa na skalách v Pavlovských vrchoch.
     Lednicko-valtický areál - svetoznáma unikátna oblasť, v ktorej bola krajina dlhodobo pretváraná v harmonicky pôsobiaci prírodný celok. Parky, rybníky, kanále a architektonicky zaujímavé stavby. V roku 1977 bol areál zaradený do zoznamu pamiatok Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Doprava : vlastným autobusom. Odchod o 4:45 od Supermarketu Šípok a o 5:00 od železničnej stanice Partizánske.
Cena :  11 eur pre členov, 12 eur pre nečlenov.

GPS:   Trasa  Pavlov - Mikulov s prehliadkou mesta - cca 16 km. Prevýšenie 786 metrov, rýchlosť 3 km/h, čas túry 5:40


Potulky Horcov po južnej Morave

     Vyše 40 turistov z turistického klubu Horec odviezol autobus prvú májovú sobotu do juhomoravskej chránenej krajinnej oblasti Pálava. Oblasť predstavuje územie mimoriadnej prírodovedeckej a estetickej hodnoty. Tam sa uskutočnila naša turisticko-poznávacia akcia, ktorej cieľom bolo okrem návštevy dvoch zrúcanín v Pavlovských vrchoch spoznať aj vinárske mestečká Mikulov, Valtice a Lednice. Po vystúpení z autobusu v obci Pavlov sa nám pred zrakmi rozlievala obrovská priehrada Nové Mlyny - megalomanská to stavba z čias prekvitajúceho socializmu. Okolo vínnych pivníc a vinárskeho múzea stúpame na kopec, na ktorom sa vypínajú ruiny Dívčího hradu. Kedy vznikol, kto ho dobyl a kedy začal pustnúť, nie je až také zaujímavé, veď každý z niekoľkých stoviek českých a slovenských hradov má svoju bohatú históriu. Dôležitejšie bolo, že z hradu sa naskytol ďaleký výhľad na údolie rieky Dyje a na spomenutú priehradu. Na severovýchodnom svahu sa nachádza skalný útvar Tri panny.

     Prírodná rezervácia Děvín s bizarnými vápencovými skalami nám poskytla miesto na odpočinok, studený pokrm a výhrevné nápoje. Nasledoval zostup do rokliny, prechod popod skalný útvar Pod Martinkou a okolo poludnia už vchádzame do dedinky Klentnice. Tu sa k nám pripája sestra jednej našej turistky a absolvuje s nami výstup na Sirotčí hrádek. Je to ďalšia malebná zrúcanina nachádzajúca sa na strmých skalách. Sestra vydatá na Moravu ponúka Horcov jemnučkou marhuľovicou, za čo dostala samolepku so znakom nášho klubu. Z hradu zostupujeme na štátnu cestu, aby sme po chvíli znovu stúpali, tentoraz na Stolovú horu. Na jednom svahu vidíme asi 30-členné stádo muflónov. Popri rozsiahlych viniciach prídeme ku Kočičí skale. Kvitne na nej niekoľko chránených druhov rastlín.

     Napokon sa cez vrch Turold s prístupnou jaskyňou dostávame do historického mesta Mikulov. Jeho dominantou je zámok vypínajúci sa na skale. Východne sa nachádza Svatý kopeček s kalváriou, na Kozom hrádku je zase rozhľadňa s fantastickým kruhovým výhľadom. Mesto je známe i viacerými kaplnkami, kostolmi, synagógami a kláštormi. Horci sa rozpŕchli po uličkách a podľa záujmu ponavštevovali početné mikulovské pamiatky. Na zámku sa práve odohrávala svadba, na námestiach ponúkali predavači kvalitné víno a suveníry.

     Z
malebného historického mestečka sa presúvame do Valtíc. Lednicko-valtický areál je unikátna oblasť, v ktorej sa nachádzajú upravené parky, rybníky, kanále a architektonicky zaujímavé stavby. Areál je zaradený do zoznamu pamiatok Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Vo Valticiach si prezeráme zámoček, kde pomaly v každej druhej miestnosti sídlila vinotéka, vinárske múzeum alebo prebiehala verejná ochutnávka vín. Ešte krajšie bolo v Ledniciach. Okrem vyčačkaného zámočku a skleníka s tropickými rastlinami sme si pozreli rozsiahly upravený park. Po kanáloch sa dalo plaviť loďkou, k vzdialenému Minaretu sa tí pohodlnejší mohli odviezť na koči. V jazere plávali labute a kačice, nad hlavami nám lietali volavky. Na ostrovčekoch v korunách vysokých stromov bolo množstvo veľkých hniezd s vodnými a krkavcovitými vtákmi. Turistika, história, vzorne upravené moravské parky a námestia v nás zanechali hlboký dojem. Samozrejme, že aj naši amatérski degustátori vín si prišli na svoje.
 

  Obec Pavlov Kostolík na ostrovčeku Dívčí hrad

Priehrada Nové Mlyny -
pohľad z hradu
Na Dívčím hrade Rezervácia Děvín Smer Klentnice

Sirotčí hrádok postavený na skale.  

  Pod zrúcaninou   Kráčame k Stolovej hore

Na Stolovej hore Stádo muflónov   Umelecké dielo - škoda vypiť

Kalvária nad Mikulovom Mikulov, nad ním Kozí hrádok
s vyhliadkovou vežou
Pohľad z veže na synagógu Svatý kopeček

Jeden z mikulovských kostolov      

Dietrichsteinská hrobka Horci na námestí Valtice - pred zámočkom Lednický zámok

Záber na Lednický park Zámok a skleník