Výstup na Kľak

8.3.2014

Trasa :  Fačkovské sedlo - Staré cesty - Revánske sedlo - Pod skalou - Kľak - sedlo Malého Kľaku - Záver Suchej doliny - Fačkov.
Parametre trasy :  Dĺžka 12 km, prevýšenie 630 m, menej náročná túra.
Lokalita : Lúčanská Fatra.
Popis :
     Fačkovské sedlo
- sedlo tvorí prirodzenú hranicu medzi Malou Fatrou a Strážovskými vrchmi. Je tu lyžiarske a turistické stredisko, chata, reštaurácia. Najkratší výstup na malebný Kľak.
     Kľak - 1352-metrov vysoký skalnatý vrchol charakteristického tvaru. Výborný vyhliadkový bod s kruhovým výhľadom. Križovatka turistických trás.

     Fačkov - podhorská obec. Dodnes sa zachovali jednotlivé súčasti ľudového odevu. Kostol zo začiatku 17. storočia.

Doprava : vlastným autobusom. Odchod o 7:00 od Supermarketu Šípok a o 7:15 od železničnej stanice Partizánske.
Cena :  5 eur pre dospelých, 3 eurá pre deti.

Údaje z GPS :  dĺžka 11,6 km,  prevýšenie 634 m,  celkový čas 5:29,  priemerná rýchlosť 2 km/h.


Polstovka Partizánčanov na Kľaku

Druhú marcovú sobotu sa turisti z Horca vydali vlastným autobusom na neďaleký Kľak, krásny skalnatý vrch ležiaci na začiatku hlavného hrebeňa južnej časti Lúčanskej Malej Fatry. Vďaka nezameniteľnému vzhľadu je vrch už zďaleka rozpoznateľný a viditeľný. Pod vrcholom, na súčasnej zelenej turistickej trase, bola v minulosti umiestnená horská chata. Dôkazom sú ostatky základov a dobová fotografia z roku 1947 umiestnená na skale. A keďže bol aj Medzinárodný deň žien a krásne slnečné počasie, náš do prasknutia naplnený autobus bol obsadený aj mnohými peknými a veselými turistkami. Celkovo sa tejto už skoro jarnej túry zúčastnilo až 58 turistov, čo je medzi autobusovými zájazdami skutočne rekord.

       Už o pol deviatej ráno sme vyskočili z autobusu vo Fačkovskom sedle a začali strmý výstup svahom. Dal nám poriadne zabrať, nielen kondične, ale aj technicky. Teleskopické paličky sa veru zišli. Na chodníku ležal sneh, ktorý sa cez deň trochu roztopil, v noci trochu primrzol, a tak zostal na povrchu zľadovatelý, veľmi šmykľavý a v strmom svahu dosť nebezpečný. Zvládli sme ho však bez úrazov. Na slnkom vysvietenom Reváni sme si dopriali prvý oddych, urobili spoločné foto a potešili sa výhľadmi na Strážovské vrchy s dominantným Strážovom. Potom sme pokračovali pekným zvlneným hrebeňom až na vrchol 1352 metrov vysokého Kľaku. Ten už bol zaplnený turistami z iných oddielov a tiež z historických krajín českých. Trochu sme sa obávali o nášho prizvaného hosťa Lojza, ktorý mal dnešný zájazd gratis. Maskot nášho mesta sa k nám odvážne pripojil v dôchodcovských papučkách a s jednou požičanou turistickou paličkou. Ako v tej domácej obuvi zdolal ľadovcový chodník a iné nástrahy tejto zimnej krajiny, zostáva záhadou. Nakoniec však s nami zastal pri vrcholovom dvojkríži a bol šťastný.

       Po povinnom spoločnom fotografovaní s rozvinutou vlajkou Horca sme sa kochali z krásnych kruhových výhľadov a panorámou, akú človek turista len tak hocikedy nevidí. Počasie bolo priam ideálne, a tak sme videli všetky okolité pohoria, hrebene Veľkej a Malej Fatry, v pozadí dokonca Západné a Vysoké Tatry s majestátnym Kriváňom. Spoločnosť nám robil malý psík. V zelenej veste pôsobil ako záchranársky, malý súdok s rumom sme však u neho nenašli. Naše ženy turistky boli príjemne prekvapené, keď ich členovia výboru Horca obdarovali drobnými sladkosťami pri príležitosti Medzinárodného dňa žien.

       Zostup sme zahájili severnými zasneženými svahmi, čo robilo trochu problém turistom a turistkám s menej vhodnou obuvou. To sa však dalo vyriešiť šmýkaním sa po zadnej časti tela. Postupne snehu ubúdalo, terén sa stal schodnejší, ale tiež strmší a zostup bol po čase dlhý a únavný. A tak si jeden spoluturista krátil čas spevom. Horou sa ozývala stará známa pieseň o rómovi, ktorý mal čierne kučeravé vlasy. Všetci sme sa nakoniec stretli v dedinke Fačkov pri miestnom hostinci, akoby vystrihnutom zo starého socialistického filmu, kde sa zastavil čas. Po oddychu a občerstvení nás náš spoľahlivý šofér Vojto bezpečne dopravil domov do Partizánskeho.


       Tento prvý tohtoročný autobusový zájazd sa skutočne vydaril. Záujemcov o našu turistiku potešiteľne pribúda a spokojní sú aj noví a náhodní turisti, ktorí sa k nám pridávajú. Zostáva už len veriť, že aj počasie nám bude v tomto roku naklonené a všetky plánované akcie sa úspešne uskutočnia.

 
Fačkovské sedlo - štart túry Pohľad na zjazdovku    

    Rekordných 58 horcov
na Kľaku
Výhľad z vrcholu

Slnkom zaliata
vrcholová plošina
  Impozantný Kľak

  Cesta do obce Fačkov

  Odpočinok pod Reváňom Pohľad na Západné Tatry Slnko ako za
polárnym kruhom

V Revánskom sedle Pod skalou Fotografia starej chaty Maskot Lojzo