Výstup na Kňaží stôl

22.2.2014

Trasa :  Krásna Ves - sedlo Mely - prírodná rezervácia Smradľavý vrch - Udrina - sedlo pod Kňažím stolom - Kňaží stôl - Bradlo - Dubnička - Štepnica - Rybárska bašta - Bánovce nad Bebravou.
Parametre trasy : Dĺžka 22 km, prevýšenie 650 m, stredne náročná túra.
Lokalita : Strážovské vrchy.
Popis :  Okrem výstupu na vrch Kňaží stôl nás čaká návšteva piatich prírodných rezervácií.
    Smradľavý vrch - prírodná rezervácia, ochrana významnej lokality suchých lesov a rastliny škumpy vlasatej.
    Udrina - rezervácia s ochranou vápencových spoločenstiev rastlín.
    Kňaží stôl - tretia prírodná rezervácia s xerotermnými dúbravami, stepnými a lesostepnými spoločenstvami. Teplomilné druhy rastlín, výskyt vzácnych a ohrozených vstavačovitých rastlín.
Doprava : Spoločný odchod autobusom SAD o 6:50 z Partizánskeho do Bánoviec, odtiaľ o 7:40 do Krásnej Vsi.
Doprava späť : autobusom SAD z Bánoviec nad Bebravou o 14:25 alebo o 16:15.
Cena :  podľa dopravcu.



Horci v piatich rezerváciách

 

      Koncom februára sa 20 horcov vybralo spoznávať prírodné rezervácie v Strážovských vrchoch. A to nie jednu alebo dve, ale hneď päť. Cestou prímestským autobusom do Krásnej Vsi nastupovali v Bánovciach a v nasledujúcich dedinách ďalší a ďalší turisti. Bánovčania totiž práve organizovali zimné stretnutie na Baske. Našim hlavným cieľom však bol výhľadový vrch Kňaží stôl. Aby sme sa naň dostali, museli sme z Krásnej Vsi najprv prejsť do sedla Mely a do prírodnej rezervácie Smradľavý vrch. Tá sa vyznačuje ochranou významnej lokality suchých lesov a vzácnej rastliny škumpy vlasatej. Na vrchu Udrina, ktorý sa nachádza v ďalšej prírodnej rezervácii, rástlo mnoho snežienok. Nuž, čudný názov pre tvory, ktoré tohto roku sneh vôbec nevideli. Na vrchole bol okrem schránky s knihou aj krížik ako pamiatka na tragickú nehodu, pri ktorej jedna staršia turistka spadla zo skaly. Našim turistom takýto pád nehrozil, pretože takmer všetci sa skalnatým partiám vyhli a vrch traverzovali.
      Počas schádzania do sedla pod Kňažím stolom sa z hĺbky lesa ozýval klepot ďatla a zhora zase škrekot havrana. Strmým
brehom sa napokon dostávame na 637-metrov vysoký Kňaží stôl. Nebolo by štýlové, keby sa aj on nenachádzal v prírodnej rezervácii, tentoraz s výskytom vzácnych a ohrozených vstavačovitých rastlín. Okrem návštevnej knihy víta príchodzích aj kovový slovenský znak s trojvrším vo farbách slovenskej zástavy. Z vrcholu bol pre opar obmedzený výhľad, ale predsa len sme v diaľke rozoznali nielen pamätník na Jankovom vŕšku, ale aj činžiaky na našom sídlisku Šípok. Po výdatnom oddychu pokračujume po hrebeni na skalnatý kopec Bradlo. Cestou sa potkýname o ďalšie dve rezervácie - Ľutovský Drieňovec a Bradlo. Staršia turistka, ktorá trochu precenila svoje sily, dostáva proti kŕčom tabletku horčíka a poslednú časť trasy napokon absolvuje taxíkom. My sa delíme na viacero skupín. Jedna schádza do Dubničky, po žltej značke sa dostáva k vodnej nádrži Prusy a po občerstvení v Rybárskej bašte peši dôjde do Bánoviec. Druhá skupina sa z Bradla spúšťa po lúke plnej šípok do dedinky Ľutov, kde im domáci ochotne poradia, ako ďalej. Napokon sa po prejdení 22 kilometrov všetci úspešne dostávame do Bánoviec. Turista, ktorý tu prežil svoje detstvo, ukazuje na jeden z činžiakov pri autobusovej stanici a spomína, ako v zime na preliačenej streche pokrytej ľadom hrávali hokej. Z jeho účasti na dnešnej túre sa dá vydedukovať, že dokázal vždy včas zabrzdiť. Okolo piatej hodiny prichádzame príjemne unavení buď autom alebo spojmi do rodného mesta.



  Rezervácia Smradľavý vrch Rezervácia Udrina Skalnatá časť vrchu Udrina

Na Kňažom stole Susediace rezervácie
Ľutovský Drieňovec a Bradlo
Na Bradle Vodná nádrž Prusy