Výstup na Kopanicu, skalná brána

13.12.2014

Trasa :  Klížske Hradište - Vrchhora - Michalov vrch - kaplnka na rázcestí - Kopanica - skalná brána - sedlo Plešovica - Štepy - Ondrej chata - Salaš - Partizánske.
Parametre trasy :  Dĺžka 18 km, prevýšenie 750 m, menej náročná túra.
Lokalita :  Tribeč

Popis :
   Vrchhora - zrúcanina väčšieho kostola, kaplnka. Kedysi to bolo pútnické miesto a križovatka obchodných ciest.
   Michalov vrch - bralnatý vrch, na ktorom bolo laténske hradisko s akropolou. Našli sa tu i základy kamenného hradu z roku 1200. Výhľad na protiľahlý hrebeň a do údolia.
   Kopanica -  523-metrový vrch s vrcholovou knihou. Pod ním sa nachádza kamenné more.
   Skalná brána - skalný otvor väčších rozmerov nachádzajúci sa uprostred lesa.

Doprava :
autobusom SAD. Odchod o 6:05 z autobusovej stanice Partizánske do Klížskeho Hradišťa.
 



Výstup na Kopanicu

     Presne trinásť horcov sa stretlo 13. decembra na Luciu pred šiestou hodinou rannou na autobusovej stanici v Partizánskom, aby absolvovali nenáročnú turistku v neďalekom pohorí Tribeč. Prvým raňajším autobusom sa presúvame do Klížskeho Hradišťa, krásnej dedinky ležiacej uprostred lesov severného úpätia Tribeča. Obec s dvomi miestnymi časťami vznikla zlúčením Klíža, Klížskeho Hradišťa a Ješkovej Vsi. V roku 1990 sa Ješkova Ves osamostatnila.

     Z centra Klížskeho Hradišťa sa za brieždenia vydávame po modrej značke hore dedinou, aby sme po pár sto metroch odbočili na lesnú cestu. Miernym stúpaním krásnym lesom sprevádzaní svitom mesiaca za necelú hodinu prichádzame do lúčneho sedla Vrchhora, kde sa nachádza zrúcanina bývalého benediktínskeho kláštora. Pôvodne to bola románska stavba, neskôr renesančno-barokový kostol zasvätený sv. Michalovi. Hneď vedľa kostola sa nachádza baroková kaplnka sv. Jána Nepomuckého. Ďalšia románska stavba sa nachádza v časti Klížske Hradište, a to kostol sv. Michala archanjela, ktorý sa dostal aj do znaku obce. Tu si doprajeme dlhšiu prestávku, ktorú využívame na raňajky pri ktorých nás sladkosťami ponúka čerstvá oslávenkyňa Edita Michalovičová. Po spoločnom foto sa vyberáme na neďaleký 541 metrov vysoký Michalov vrch. Krásne miesto, z ktorého je za pekného počasia možnosť dovidieť až na vrcholky Malej Fatry. Kedysi dávno sa tu rozkladalo hradisko, ktorého valy sú viditeľné ešte i dnes. V zemi sa dajú nájsť aj základy kamenného hradu. Posedíme, pokocháme sa okolitou prírodou a po hodine relaxu sa vraciame späť na Vrchhoru.

      Druhou časťou túry nás až do sedla Plešovica bude sprevádzať miestne turistické značenie. Približne za polhodinu prichádzame k miestnej značke, ktorá nás dovedie k jaskyni pod Šimonovým vrchom. Po krátkej zachádzke sa vraciame späť na hrebeň, po ktorom zostúpime k upravenej kaplnke na rázcestí. Opäť krátka prestávka. Čaká nás strmšie stúpanie na skalnatý vrch Kopanica, opäť spoločné foto, zápis do vrcholovej knihy a nasleduje zostup k skalnej bráne. Jedná sa o ojedinelý skalný útvar - skalné okno - v pohorí Tribeč, pekné fotogenické miesto. Odtiaľ prichádzame do sedla Plešovica, kde sa napojíme na modrú značku, po ktorej zídeme na horný koniec obce Brodzany. Tu odbočíme na lesnú cestu, po ktorej prídeme k chatám na Štepoch a odtiaľ strmšie k bývalej Ondrej chate. Záverom nám zostáva zostup po žltej značke k reštaurácii Salaš, kde túto peknú túru končíme krátkym posedením.

 

Cesta na Michalov vrch Náš sprievodca Na Michalovom vrchu

Východ slnka Vápencový vrch Kopanica,
výška 523 m
Skalná brána uprostred lesa

  Na Vrchhore Michalov vrch  

Pred jaskyňou Kaplnka Skalná brána Sedlo Plešovica