Výstup na Kráľovu hoľu

24.5.2014

Trasa :  Telgárt - prameň Zubrovica - Kráľova hoľa - Stredná hoľa - Orlová - Ždiarske sedlo - Andrejcová - Pohorelá.
Parametre trasy :  Dĺžka 21 km, prevýšenie 1400 m, náročná túra.
Ľahšia trasa :  Z Telgártu po červenej značke na Kráľovu hoľu a odtiaľ dole do Šumiaca. Dĺžka cca 14 km, prevýšenie 1200 m.
Lokalita : Nízke Tatry.
Popis :
     Kráľova hoľa
- Mohutná rozložitá hoľa, najvyšší vrch východnej časti Nízkych Tatier, 1946 m. Kruhový výhľad, štart pre paraglajdistov. Vrch opradený legendami a ospevovaný ľudovými piesňami (avšak bez jediného stromu). Na vrchole televízny vykrývač s budovou, možnosť provizórneho prenocovania.
     Stredná hoľa - Plošinový chrbát s množstvom zaujímavých skalných útvarov. Na severných svahoch stopy zaľudnenia. Menšie ľadovcové kotly.
     Ždiarske sedlo - turisticky dôležité sedlo. Tvorí ho plytká trávnatá poľana.
     Andrejcová - vrch v hlavnom hrebeni Tatier. Krásne výhľady do okolitej krajiny, hlavne smerom na Muránsku planinu. Od Andrejcovej až po Ždiarske sedlo je najkrajší úsek hrebeňa. Západne od vrcholu turistická útulňa.

Doprava : vlastným autobusom. Odchod o 4:45 od Supermarketu Šípok a o 5:00 od železničnej stanice Partizánske.
Cena :  12 eur pre členov, 13 eur pre nečlenov.

Údaje z GPS:
Trasa veľkej väčšiny účastníkov do Pohorelej :  21 km, 1400 m.
Ťažšia trasa do Heľpy :  28 km, 1500 m.
Ľahšia trasa do Šumiaca :  14 km, 1200 m.


Kráľova hoľa cestou-necestou

    Ráno 24. mája o piatej hodine úplne plný autobus s 53 Horcami a ďalšími turistami vyrazil z Partizánskeho do Telgártu. Po deviatich rokoch sme sa znovu rozhodli absolvovať výstup na Kráľovu hoľu. Tentokrát sme išli na vrchol po červenej značke z Telgártu (kedysi Švermovo). Pred týždňom bola na strednom Slovensku a hlavne vo Vysokých Tatrách veterná smršť, tak sme sa obávali, či bude cesta prechodná alebo pôjdeme cez polom ako po prvý raz. Zo začiatku bol chodník v pohode, len sem-tam spadnutý strom, ale postupným naberaním výšky bolo aj padnutých stromov stále viac a viac. Po hodine preliezania sme sa dostali na horskú cestu. Pozreli sme sa smerom hore - a zhrozili sme sa: celý lesný porast padnutý ako skladačka mikádo. Preto sme sa rozhodli pokračovať po lesnej ceste, kadiaľ viedla cyklotrasa. Traverzovaním sme prešli na zelenú značku, ktorá vedie na vrchol cez Kráľovú skalu. Tento variant výstupu je náročnejší, ale bezpečnejší. Výstup bol bez popadaných stromov, ale zato cesta cez kosodrevinu pripomínala kefy v umývačke áut.

   
Na Kráľovej skale sme si dopriali menší oddych, načerpali sily a hor sa na Kráľovú hoľu. Viacerí tu boli prvýkrát a všetci hľadali strom, o ktorom sa spieva v známej slovenskej pesničke. Nikde sme ho nenašli. Možno v stredoveku, kedy pieseň vznikla, tu aj nejaké stromy rástli, teraz je tu skutočne len hoľa a televízny vykrývač s niekoľkými budovami. Keby sme boli v Čechách, lákali by nás svojimi špecialitami najmenej tri bufety, stánky s propagačnými predmetmi, mapami a pohľadnicami... Tu na Kráľovej holi o ničom takom nechyrovať, horko-ťažko sa tu dá v prípade nepriaznivého počasia prespať. Po zborovom zaspievaní si onej pesničky o zelenom strome sme sa rozhodli dnešnú túru skrátiť a zísť z Andrejcovej do Pohorelej. Šiesti zdatnejší sa predsa len vybrali aj cez polom, a tak absolvovali celú plánovanú túru až do Helpy.

   
Na hrebeni sme sa kochali nádhernými výhladmi na Vysoké Tatry, Muránsku planimu, Volovské vrchy a obdivovali sme krásne skalné útvary na Orlovej a Bratkovej. Pri zostupe z Bratkovej do Žiarskeho sedla sme sa opätovne dostali do menšej džungle, zato však hustejšej ako na začiatku túry. Niekde bol problém prejsť cez padnuté stromy, ale nakoniec sme to zvládli. Pri schádzaní do Pohorelej tých pomalších účastníkov zastihol slabý dáždik, ale bolo to len také malé osvieženie na konci trasy. Po menšom občerstvení v miestnej reštaurácii sme sa vybrali domov. V Heľpe sme vyzvihli našich najzdatnejších a piesňou To ta Heľpa sme sa rozlúčili s obcou. Spevom sme si tak spravili za dnešnou nádhernou túrou definitívnu bodku. V autobuse Horci, hoci mali za sebou namáhavú túru, vydržali spievať až Veľkých Uheriec, kde sme sa rozlúčili s turistami z Uheriec a z Kolačna.

 

Začiatok túry v Telgárte Drobné prekážky   Na Kráľovej skale

  Igor po niekoľkých rokoch opäť na túre s Horcom  

Kráľova hoľa - 1946 m Bodova televízneho vykrývača Vrcholová fotografia Snehové polia

  Hôľnatý hrebeň Nízkych Tatier    

  Oddych na Andrejcovej   Pohľad na zasnežené
Vysoké Tatry

Útulňa Andrejcová     Pohorelá - nastupovať
na spiatočnú cestu.

Zlomený ako zápalka Cesta zarúbaná   Veternica

Kráľova skala   Blíži sa búrka Obrnený transportér

Profil trasy a trasa na mape