Prechod hrebeňom Kysuckých Beskýd

9.8.2014

Trasa :  Oščadnica - Príslop - chata na Rači - Veľká Rača - Malá Rača - sedlo pod Orlovom - Zrubitá - Javorina - pod Kykulou - Majov - Rycierova hora - sedlo Príslop - Nová Bystrica (Šudovci).
Návšteva Starej Bystrice so slovenským orlojom.
Parametre trasy :  Dĺžka 26 km, prevýšenie 1250 m, náročnejšia túra.
Lokalita : Kysucké Beskydy.
Popis :
     Oščadnica - rozľahlá kopaničiarska obec založená počas valašskej kolonizácie. Valasi predstavovali pastierske obyvateľstvo zaoberajúce sa chovom a spracovaním oviec a hovädzieho dobytka. V súčasnosti je Oščadnica známym turistickým a lyžiarskym strediskom.
     Veľká Rača - národná prírodné rezervácia. Na jej rozložitých svahoch sa zachovali bohaté lesné spoločenstvá. Vo vrcholových častiach možno nájsť aj pseudojaskynné formy - Skalné diery. Na vrchole je niekoľko lyžiarskych svahov, tratí a vedie tam lanovka. Nachádza sa tu taktiež bobová dráha. Z Dedovky vedie na vrchol náučný chodník.
     Nová Bystrica - kopaničiarska obec s vodnou nádržou. V osade Vychylovka je obnovená časť úzkokoľajnej kysucko-oravskej železničky. Strmé stúpanie je vyriešené ojedinelým technickým riešením - úvraťami. Dnes sa využíva na turistické účely.
     Stará Bystrica - pekne upravená obec s významnou technicko-kultúrnou pamiatkou - slovenským orlojom.

Doprava : vlastným autobusom. Odchod o 5:30 od Supermarketu Šípok a o 5:40 od železničnej stanice Partizánske.
Cena :  10 eur pre členov, 11 eur pre nečlenov.

Údaje z GPS (skrátený variant bez Rycierovej hory) :  dĺžka 24 km, prevýšenie 1100 m, čas 8 hodín.


Na Veľkej Rači slnečno

     Po siedmich rokoch sa Horci opäť vydali do Kysuckých Beskýd, aby vystúpili na 1236-metrov vysoký výhľadový vrch Veľká Rača. Za slnečného počasia sa druhú augustovú sobotu dopravili k rekreačnému a lyžiarskemu stredisku Oščadnica - Dedovka. Množstvo zjazdoviek a lanoviek bolo teraz v auguste v letnom spánku, ale v zime celé stredisko ožíva čulým lyžiarskym životom. Nachádza sa tu aj kovová bobová dráha.

     My za krásneho slnečného počasia stúpame ku kaplnke na Príslope. Okrem oddychu si tu doprajeme aj osvieženie studenou vodou ručne načerpanej zo studne. Turistickú cestu lemujú viaceré chatky, menšie hospodárstva a chaty ponúkajúce pokrm. Míňame vrcholovú stanicu lanovky a nenáročným stúpaním prichádzame pred poludním na vrchol Veľkej Rače. Ten sa nachádza v
národnej prírodnej rezervácii. Na rozložitých svahoch sa zachovali bohaté lesné spoločenstvá a možno tu nájsť aj pseudojaskynné formy - Skalné diery. Hore na vrcholovej plošine nás prekvapuje veľké množstvo turistov, prevažne poľských. Práve dnes tu majú akúsi náboženskú slávnosť, z reproduktorov sa ozývajú modlitby. My vyliezame na drevenú rozhľadňu, z ktorej je úžasný výhľad najmä na končiare Malej Fatry so známym Rozsutcom a Veľkým Kriváňom. Potom si doprajeme poriadny oddych a občerstvenie v chate na Rači, ktorá je síce umiestnená na poľskej strane, ale berú v nej aj eurá. Jedlá chutné, sklamal len boršč, čo vlastne bola teplá červená voda s trochou cvikle.

     Pokračujeme magistrálou, ktorá vedie po slovensko-poľskej hranici. Prechádzame cez Malú Raču a Javorinu. Cestou sa kŕmime čučoriedkami a malinami, ktorých je tento rok naozaj bohatá úroda. Ide s nami aj najmladší účastník túry - 10-ročný Kristián, ktorý k nám prišiel s rodičmi a súrodencami na letné prázdniny z Luxemburska. Asi po dvadsiatich kilometroch oddychujeme v odpočívadle a rozhodujeme sa, čo dalej. Viacerí účastníci majú v takomto teplom dni chôdze akurát. Veľká väčšina dáva prednosť skrátenej verzii, teda zostupu miestnou turistickou značkou k Chate na konci sveta. Chatu sme síce nenašli, ale koniec sveta áno. Nedávny polom, preliezanie cez popadané kmene, zablatená lesná cesta s koľajami od lesných strojov, chôdza po potoku, čvachtanie sa v blate, predieranie sa húštinou... až napokon lúka, maštaľ so stádom oviec a Nová Bystrica, horný koniec - Šudovci. Iba traja turisti si trasu neskrátili, vystúpili na Rycierovu horu a občerstvili sa v chate na poľskej strane hranice. Po prejdení 26 kilometrov a zdolaní 1250 metrov prevýšenia aj títo diaľkošľapi došli k čakajúcemu autobusu. Dobrosrdeční Kysučania nám darovali niekoľko fliaš minerálnej vody a pri rozhovore vysvitlo, že jedna z nich pochádza z Rybian.

     Peknou bodkou za zaujímavou túrou bola návšteva Starej Bystrice, kde sa nachádza slovenský orloj.
Je to najväčšia drevená stavba v našej krajine. Celková kompozícia predstavuje sediacu Madonu. Šesť bronzových plastík na priečelí znázorňuje významných predstaviteľov našej histórie, jazykovedy a politiky: knieža Pribina, kráľ Svätopluk, Anton Bernolák, Ľudovít Štúr, M. R. Štefánik a Andrej Hlinka. Počas odbíjania celej hodiny sa v okienku striedajú slovenskí apoštoli. Srdcom orloja je však astroláb – ciferník s časovými a astronomickými údajmi. Okrem presného času nastaveného práve pre zemepisnú polohu Starej Bystrice ukazuje prístroj polohu Slnka na oblohe, fázy Mesiaca, znamenia zverokruhu, prechod Slnka obratníkmi a významné dni nášho štátu. Zložitý astronomický a hodinársky mechanizmus je riadený najnovšou elektronikou, preto je tento orloj najpresnejší na svete. My sme mali šťastie, na námestie sme prišli tri minúty pred odbíjaním celej hodiny a teda sme mohli vidieť celú ceremóniu apoštolov. Slečna z informačného strediska ešte pridala zopár informácií a zaujímavostí o orloji.

     Cestou domov sme pri ceste na lúčke mohli obdivovať rôznofarebné teplovzdušné balóny, ktoré buď pristávali alebo sa chystali vzlietnuť. Na rozlúčku s Kysucami nám ešte zamávali tri bociany a pekný deň plný slnka a zážitkov sa pre štvrť stovku horcov skončil o ôsmej hodine večer príchodom do rodného mesta.

 

Oščadnica - Dedovka  Chata s občerstvením Kaplnka na Príslope  

Náš cieľ - Veľká Rača  Drevená kaplnka Na Veľkej Rači Chata na poľskej strane

Veľká Rača z opačnej strany Pochod po magistrále

Neprší - pripeká Hraničný kameň Pozostatky boľševika

Učesaná cesta Zlatá lúka !

Orloj v Starej Bystrici Pekne upravené námestie Horci pred orlojom