Výstup na Lysec

27.9.2014

Trasa :  Belá-Dulice – Belianska dolina – Lysec – Malý Lysec – Jarabina – sedlo pod Kečkou – Bukoviny – Mažiarky – chata Lysec.
Parametre trasy :  Dĺžka 20 km, prevýšenie 1500 m, náročná túra.
Lokalita : Veľká Fatra

Popis :
   
Lysec  (1380 m) - dominantný, vyhliadkový a často navštevovaný vrchol turčianskej vetvy Veľkej Fatry. Vrcholové partie sú z krajinárskeho hľadiska veľmi zaujímavé a ponúkajú nádherný výhľad.
    Malý Lysec  (1291 m) - vyhliadkový hôľnatý vrchol turčianskej vetvy VF.

Doprava : vlastným autobusom. Odchod o 6:15 od Supermarketu Šípok a o 6:30 od železničnej stanice Partizánske.
Cena :  5 eur pre členov aj nečlenov.
 


Rekordné prevýšenie vo Veľkej Fatre

Kým pred siedmimi rokmi sa Horci na veľkofatranský vrch Lysec vybrali v marci a vrcholovú partiu vtedy ešte pokrýval sneh, tento rok v prvú jesennú sobotu sprevádzala turistov hmla a poriadne zablatená trasa. Ako by sa mohlo zdať z názvu, 1380-metrový Lysec tróniaci v bočnom hrebeni Veľkej Fatry by mal byť hôľnatý. Pravda je to iba čiastočne. Kým jeho južná strana je naozaj porastená vysokohorskou trávou, severnú časť kopca vypĺňajú husté smrečiny. Hranicu medzi zalesnenou a hôľnatou časťou tvorí práve značkovaná trasa, po ktorej horci stúpali zo štartovacieho bodu Belá-Dulice. Obec sa nachádza v Jasenskej doline, ktorá je známa ako vyhľadávané lyžiarske stredisko. Dnes bolo samozrejme ešte osirelé a prázdne, no a zjazdovka pokrytá fialovými jesienkami.

       Ani nie po troch hodinách - teda oveľa skôr, ako udávala značka - štvrť stovky turistov prichádza na Lysec. Už spomínaná prekliata hmla znemožnila výhľad na okolité vrchy Veľkej Fatry a hrebene susediacich pohorí. Nebolo veľa dôvodov zdržiavať sa na vrchole príliš dlho. Občerstvenie, poponúkanie sa sladkosťami, zápis do vrcholovej knihy, zahmlené fotografie - a ide sa ďalej. Čakajú nás ešte ďalšie dve tretiny trasy, ktorá je náročná hlavne veľkým prevýšením. Druhým zdolaným vrchom bol Malý Lysec - o
 90 metrov nižší ako jeho statnejší brat. Tento už leží na hlavnom hrebeni Veľkej Fatry a prechádza cezeň červene značená magistrála. Na treťom naplánovanom vrchole Jarabina síce tiež nevysielajú žiadne pekné zábery hornatého Slovenska, zato však ponúkajú úrodu čučoriedok a rýdzikov. Odvážnejší jedinci jedia tieto chutné korenisté huby s oranžovým mliekom aj za surova.

       Nasleduje strmé klesanie o 800 metrov po šmykľavej zablatenej lesnej ceste. Les sa strieda s pastvinami, na ktorých vidíme salaše a početné stáda oviec. Produkty ich metabolizmu sa nám lepia na podrážky wibrám. Z diaľky počuť ručanie jeleňov, jeden sa dokonca ukázal v plnej kráse. Zážitky z dnešnej túry nám naopak znepríjemnili motorkári, ktorí - preháňajúc sa po značených chodníkoch - veľmi tesne míňali našich turistov a len-len, že v jednom prípade nedošlo ku kolízii. Nakoniec na rázcestí Mažiarky odbáčame na žltú značku a
 za necelú polhodinu prichádzame k chate Lysec v Jasenskej doline. Chata je práve vo veľkej rekonštrukcii, občerstvujeme sa teda u susedov, kde okrem kávy a pivka ochutnáme aj kelovú polievku. Guláš vraj bude až večer a je vyhradený pre organizované podujatie. Po dvadsiatich prejdených kilometroch a rekordnom tohtoročnom stúpaní 1500 metrov si zablatení sadáme do autobusu a ponáhľame sa domov k teplej večeri a horúcemu kúpeľu.

 

      Kráčanie v hmle

Na vrchole Lysca  Malý Lysec Na Jarabinej Zdolaný 1380-metrový vrch

Bukoviny  V pozadí Lysec