Silvestrovský výstup na Osečný

31.12.2014

Trasa : Partizánske Dolný pomník - Horný pomník - popod napätie - Osečný - Horný pomník - Dolný pomník.
Parametre trasy : Dĺžka 9 km, prevýšenie 350 m, menej náročná.
Lokalita : Tribeč.
Doprava : individuálne. Stretnutie o 9:00 na dolnom pomníku.

1. ročník Silvestrovského výstupu na Osečný. Pozývame naň všetkých Partizánčanov a ďalších turistov, ktorí si chcú rozhýbať svoje prejedené telá práve posledný deň v roku. Na vrchole bude pohostenie a varené víno.


Silvestrovský výstup na Osečný
 

      Prvý raz vo svojej 15-ročnej histórii usporiadal turistický klub Horec akciu v posledný deň roka. Na 31. decembra naplánoval 1. ročník Silvestrovského výstupu na Osečný. O deviatej ráno v dosť tuhom mraze sa pri dolnom pomníku pomaly začali schádzať účastníci. Zo začiatku nás nebolo príliš veľa, ale keď sa ďalší turisti pridali na hornom pomníku a ďalší na lesnej križovatke, napokon sa nazbierala dobrá tridsiatka záujemcov. Z vyhliadky pod napätím sme si užívali výhľady na mesto, zamrznutý rybník a hrebene protiľahlých pohorí. Pochváliť treba najmladšiu účastníčku - iba 5-ročnú Stelu - ktorá po lese pobehovala neúnavne ako srnka.

       Okolo pol jedenástej prichádzame na 552-metrov vysoký vrch Osečný. Tam už čakali naši skôr vstavší kolegovia s
 plným kotlom - tentoraz však nie gulášu, ale vareného vínka. V decembrovom mrazivom počasí horúci nápoj každému dobre padol. Poponúkali sme sa vianočným pečivom, ohriali sa pri ohníku, urobili vrcholovú fotografiu, zapísali sa do návštevnej knihy. Okrem horcov sa akcie zúčastnili aj turisti z Kolačna, takže spolu sa na vrchole nachádzalo vyše päťdesiat veseliacich sa ľudí. Najmenej hodinu sme pobudli v prírode pri vínku s priateľmi a známymi. Potom sa účastníci začali pomaly vytrácať - niekto kvôli zime, niekto kvôli ďalším povinnostiam.

       Príjemné stretnutie na Osečnom počas silvestrovského dopoludnia bolo síce prvé, ale určite nie posledné. Do videnia o rok, milovníci prírody.

 

Na hornom pomníku Vyhliadka pod napätím Najmladšia účastníčka Stela Na Osečnom

  Kotol plný vareného vína Vrcholová fotografia Cestou dole